to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 14.06.2017

Πολιτική

Δένδιας όπως Σόιμπλε: Σε λάθος στιγμή τέθηκε το θέμα του χρέους!

«Το χρέος είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά η πρόταξή του σε χρόνο μη κατάλληλο είναι ένα τεράστιο λάθος«» τονίζει, στη «γραμμή» του Βερολίνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ η οποία μέχρι πρόσφατα (ή ίσως ακόμα και τώρα) θεωρούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο!


Τεράστιο λάθος και τεράστια παγίδα είναι η πρόταξη του χρέους σε μη κατάλληλο χρόνο, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Επαναλαμβάνει, έτσι, την «υπεύθυνη» στάση της ΝΔ στο μείζον αυτό ζήτημα. Μια στάση που δε μοιάζει να έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα από την περίοδο που οι κυβερνήσεις της ΝΔ (και το ΠΑΣΟΚ) έπαιρναν ό,τι τους έδιναν οι δανειστές (με άλλα λόγια «forget it»)και επί 7 χρόνια χαρακτήριζαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο!

«Το χρέος είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά η πρόταξή του σε χρόνο μη κατάλληλο είναι ένα τεράστιο λάθος και μία τεράστια παγίδα στην οποία έχει μπει δύο φορές αυτή η ερασιτεχνική και μη ικανή κυβέρνηση» είπε ο Ν. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση χειρίζεται από την αρχή όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης με λάθος τρόπο δυστυχώς, άρα πολλά πράγματα φοβάμαι δεν μπορούμε να περιμένουμε, μακάρι να διαψευστούμε, αλλά φοβόμαστε πάρα πολύ».

Επισήμανε, επίσης, ότι, “ενόψει γερμανικών εκλογών, δεν υπάρχει χειρότερος χρόνος για να πιέζει η ελληνική πλευρά για τη ρύθμιση του χρέους. Θα πάρει πολύ λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσε να πάρει, εάν το θέμα αυτό ετίθετο σε πιο έξυπνο -για τα ελληνικά συμφέροντα- χρόνο”.

Σχολιάζοντας τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε αλλά και της γερμανικής πλευράς γενικότερα, ο Ν. Δένδιας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η γερμανική πλευρά έχει πάψει να παίρνει πολύ στα σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση (...)».

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Αδ. Γεωργιάδης, πρόσφατα δικαιολόγησε τη στάση του Σόιμπλε με το επιχείρημα ότι τον... εκνεύρισε η δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «αν δεν πάρω το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα».

Και όλα αυτά, την ώρα που κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πολιτικές δυνάμεις πέραν της Αριστεράς αλλά και ισχυρά κράτη με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, όπως η Γαλλία, πιέζουν τους πιστωτές της Ελλάδος να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα μας στο ζήτημα του χρέους και «να μην παίζουν με τη φωτιά». Παράλληλα, όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές εφημερίδες καυτηριάζουν τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος φέρει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση της λύσης στο ελληνικό ζήτημα. 

Μια διευθέτηση χωρίς την οποία αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση, κάτι που, όπως φαίνεται δεν απασχολεί την βυθισμένη στο πεδίο της μικροπολιτικής (όπως και στο θέμα με το τραγικό συμβάν στο Μενίδι) Νέα Δημοκρατία. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)