to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 13.09.2013

Διεθνή

Δεν υπήρξε συμφωνία για τις αποζημιώσεις των θυμάτων στα εργοστάσια-κάτεργα του Μπανγκλαντές

Επώνυμες εταιρίες έτοιμου ενδύματος και επιχειρηματίες που προμηθεύονταν τα προϊόντα τους από τα εργοστάσια υφαντουργίας Ταζρίν και Ράνα Πλάζα, τα οποία καταστράφηκαν στο Μπανγκλαντές, και εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τομέα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Γενεύη για τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στα θύματα.


"Απογοητευτήκαμε που αυτοί (οι επιχειρηματίες και οι επώνυμες εταιρίες) δεν δεσμεύτηκαν για το ύψος των αποζημιώσεων. Ελπίζαμε να είχαμε πετύχει πολύ περισσότερα", δήλωσε χθες η Ολλανδή Ίνεκε Ζέλντερουστ, της οργάνωσης Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα (Clean Clothes Campaign).

Η οργάνωση μετείχε ως "μάρτυρας" στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην IndustriALL (αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον υφαντουργικό τομέα ανά τον κόσμο) και σε 11 εταιρίες ενδυμάτων (από τις 30 που εμπλέκονται στα βιομηχανικά δυστυχήματα), οι οποίες δέχτηκαν να πάνε στη Γενεύη.

Η κατάρρευση τον Απρίλιο του Ράνα Πλάζα, ενός 9ώροφου κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος σε προάστιο στη Ντάκα, προκάλεσε τον θάνατο 1.129 ανθρώπων και η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Ταζρίν τον περασμένο Νοέμβριο προκάλεσε τον θάνατο 120 ανθρώπων.

Την Τετάρτη οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο εργοστάσιο Ταζρίν και την Πέμπτη το Ράνα Πλάζα και τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων για το Μπανγκλαντές.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα τους Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, ο οποίος μένει ουδέτερος στην υπόθεση αυτή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Χανς φον Ρόλαντ.

Οι 11 επώνυμες εταιρίες που πήγαν για τις συνομιλίες στη Γενεύη είναι στην πλειονότητά τους ευρωπαϊκές όπως οι: Primark, Bon Marche, Camaieu και Store Twenty One, ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντίθετα περί τις 20 εταιρίες —εκ των οποίων οι Walmart, Benetton και Mango— αρνήθηκαν να απαντήσουν στις επίμονες προσκλήσεις να λάβουν μέρος στις συνομιλίες "επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση" στα θύματα, κατήγγειλαν οι οργανώσεις.

Οι οργανωτές της συνάντησης εκτιμούν σε 74,57 εκατομμύρια δολάρια το ύψος των αποζημιώσεων για τα θύματα του Ράνα Πλάζα και σε 6,4 εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του εργοστασίου Ταζρίν. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, λιγότερο από το ήμισυ των ποσών αυτών θα πρέπει να καταβληθεί από τις επώνυμες εταιρίες και το υπόλοιπο ποσό από την πακιστανική κυβέρνηση και τους εργοδότες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)