to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:02 | 22.11.2016

Διεθνή

Δεν υπήρξε συμφωνία για το κυπριακό: «Ο πρόεδρος της Κύπρου θα συνεχίσει να εργάζεται για το μεγάλο στόχο της επανένωσης»

Η διάσταση απόψεων στο θέμα του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης του κυπριακού, ήταν η αιτία που δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας - Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα συνεχίσει να εργάζεται για το μεγάλο στόχο της επανένωσης, δήλωσε ο επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου Φ. Φωτίου


Στις 2 το πρωί, ώρα Ελλάδος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αν υπήρχε πρόοδος στα κριτήρια για τους χάρτες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση, για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Εκφράζοντας λύπη και απογοήτευση για την κατάληξη των προσπαθειών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του σήμερα στην Κύπρο, θα παρουσιάσει όλα όσα έγιναν στην Ελβετία, θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών» και ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού. Ο κ. Χριστοδουλίδης αποδοκίμασε την ανακοίνωση του γραφείου του κυρίου Ακιντζί, στην οποία γινόταν αναφορά σε κατάρρευση των συνομιλιών, εξαιτίας μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τόνισε ότι είναι «ατυχές και λυπηρό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές λίγη ώρα μετά την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών». Επίσης, σημείωσε ότι η κριτική αυτή είναι καταδικαστέα και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ευχήθηκε παράλληλα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που επεδίωξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να ανασκοπήσουν την περαιτέρω πορεία τους. Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού Γραμματέα, Έσπεν Έιντε θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Μπαν Κι Μουν.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα συνεχίσει να εργάζεται για το μεγάλο στόχο της επανένωσης, δήλωσε ο επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου Φ. Φωτίου

Ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε: «Ήρθαν (οι Ελληνοκύπριοι) με μαξιμαλιστικές θέσεις σε όλα. Δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική η στάση τους στο εδαφικό. Έβαλαν χωρίς διαπραγμάτευση των αριθμό των 90.000 προσφύγων. Αυτό, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν δεν είναι βοηθητικό. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Ήρθαν στην Ελβετία για να βάλουν στην τσέπη τους και όχι να βγάλουν».

«Ασφαλώς και όλοι έχουμε απογοητευτεί από το αποτέλεσμα της δεύτερης συνάντησης στην Ελβετία, όμως ο στόχος όλων μας, και του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας, παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού, η επανένωση της πατρίδας μας», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο ΚΥΠΕ ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για θέματα αποδήμων.

Ο κ. Φωτίου τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συνεχιστούν στη Λευκωσία και εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και «στο τέλος να πρυτανεύσει εκείνο που όλοι θέλουμε, μια επανενωμένη Κύπρος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους, Μαρωνίτες.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν παραμένει αισιόδοξος μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απάντησε πως «όλοι ελπίζουμε» και διαβεβαίωσε πως «ο Πρόεδρος της Κύπρου εργάζεται σκληρά και θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα θετικό αποτέλεσμα, για το μεγάλο στόχο της επανένωσης του νησιού».

«Από την άλλη θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κύριος παράγοντας σε όλη αυτήν τη διαδικασία είναι η Τουρκία, η κατοχική δύναμη» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι εκεί πρέπει να διαφανεί αν υπάρχει η βούληση για να κάνουμε βήματα μπροστά. 

Σχόλια πολιτικών αρχηγών για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Μη ευχάριστη εξέλιξη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το γεγονός ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία επί του εδαφικού, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι πρόκειται για προσωρινό αδιέξοδο.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «ενήργησε για μια ακόμα φορά με υπευθυνότητα».

Επίσης, είπε ότι στο μέτρο του πολιτικά εφικτού πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση του συνόλου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

«Ένα βήμα προς τα πίσω», θεωρεί το ΑΚΕΛ, τη μη επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται για το τέλος του δρόμου».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια πιο εντατικά και πιο οργανωμένα και με περισσότερη συνέπεια από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Απογοήτευση για το άδοξο τέλος των συνομιλιών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Φαίνεται, είπε, ότι η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις της στο εδαφικό και ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «έπαιζε παιχνίδι σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, ενώ επισήμανε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνεται αναφορά για συνέχιση των συνομιλιών.

Επικαλούμενος πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμενε να προστεθεί στο ανακοινωθέν η λέξη συνέχιση, ενώ με επιμονή της τουρκικής πλευράς «περιλήφθηκε μόνο η λέξη ανασκόπηση».

 

Το δίλημμα για το Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για το εδαφικό -που διεξήχθησαν από την περασμένη Κυριακή και έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ελβετία- σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, βάζει Λευκωσία και Αθήνα ενώπιον του διλήμματος κατά πόσο θα αποδεχθούν μια διάσκεψη με όλα τα θέματα στο τραπέζι ή θα επιλέξουν το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά, στην Ελβετία δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, λόγω της πάγιας τουρκικής θέσης να «κλείσει» το εδαφικό σε μια διάσκεψη (πενταμερή, κατά την τουρκική πλευρά, πολυμερή κατά τη Λευκωσία και Αθήνα), ώστε σε αυτή να γίνει ένα «πάρε δώσε» με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Γι΄αυτό και από τους αριθμούς που έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αποκλειόταν, παρόλο που δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιστροφή της Μόρφου. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η 'Αγκυρα δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη Μόρφου και έτσι δεν μπόρεσε να προχωρήσει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος είχε αποδεχθεί ποσοστό εδάφους για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, μεταξύ 28,2 και 29,2%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χθες, αν και διατήρησε τη θέση του για το ποσοστό εδάφους, τη διαφοροποίησε ως προς τον αριθμό των προσφύγων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη Μόρφου θα μπορούν να επιστρέψουν 75 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι. Η αρχική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή 100 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, μειώθηκε κατά δέκα χιλιάδες για να βρεθεί συμφωνία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αδιέξοδο δεν αφορά μόνο το εδαφικό, αλλά όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία, γι΄ αυτό και η τουρκοκυπριακή πλευρά κατηγορεί ευθέως τον κ. Αναστασιάδη για «μαξιμαλιστικές θέσεις». Έγκυρες πηγές της κυπριακής αντιπροσωπείας δεν θεωρούν ότι η αποτυχία του Μοντ Πελεράν συνιστά «οριστικό ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, ελπίζουν ότι ο διεθνής παράγοντας θα παρέμβει για να σώσει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Στη Λευκωσία εντείνεται η ανησυχία μήπως η 'Αγκυρα αποφάσισε να υλοποιήσει τις απειλές της για de jure προσάρτηση των κατεχομένων. Επίσης, η 'Αγκυρα απείλησε ότι θα τερματίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό, εάν εγκριθεί αρνητικό ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ. Τέλος, ουδείς από την κυπριακή πλευρά μπορούσε σήμερα να πει κατά πόσο θα γίνει η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, η οποία προγραμματιζόταν για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)