to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 14.05.2013

Κοινωνία

Δεν υπάρχουν οι όροι για να γίνει η απεργία, αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ μετά την επιστράτευση και το "άδειασμα" από την ΑΔΕΔΥ

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Αρνήθηκε η ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή, ενώ η ΑΔΕΔΥ προγράμματισε συνεδρίαση για το θέμα σήμερα Πέμπτη. Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το ΔΣ της ΟΛΜΕ.


Πέμπτη 16/5: Σε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η απεργία την Παρασκευή, ιδίως μετά τη ουσιαστική άρνηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν τον αγώνα των καθηγητών απέναντι στην αντιδημοκρατική επιστράτευση, με τις Πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινούν αύριο. Νέα συνεδρίαση σήμερα του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Διαβάστε ακόμα:

 Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις: "Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα"

Η Νεολαία ΣΥΝ για τον αγώνα των εκπαιδευτικών

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επιστράτευση των καθηγητών: «Για πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση θα μπορεί να κυβερνάει με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικές εκτροπές;»

Τετάρτη 15/5:

11.30 μ.μ.:  Σε εξέλιξη η ψηφοφορία. Σύμφωνα μετο alfavita.gr, έχουν ψηφίσει οι πρόεδροι 85 ΕΛΜΕ. Στην πρώτη ψηφοφορία, που αφορά την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία, ψηφίζουν όλοι ναι, ενώ στη δεύτερη, που αφορά το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία, 18 ψήφισαν υπέρ, 9 κατά και 57 λευκό, που σημαίνει πως δεν συγκεντρώνεται το απαιτούμενο 66% για να υλοποιηθεί η απεργία.

10.20 μ.μ.:  Σε εξέλιξη ψηφοφορία στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, με τοποθέτηση κάθε προέδρου, επί  των προτάσεων που κατατέθηκαν πριν λίγο (μία από το προεδρείο που αφορά την απεργία και τις δυνατότητες να σπάσει η επιστράτευση για να υλοποιηθεί, και μία από τις Παρεμβάσεις που αφορά την απεργία). 

Νωρίτερα, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία για την Παρασκευή 17/5 όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ - στάση που καταδικάζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, τονίζοντας πως «εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια μέχρι την τελευταία στιγμή και περιμέναμε μέχρι τις 8μμ μήπως και οι πλειοψηφίες αλλάξουν στάση και λάβουν σχετική απόφαση (...) Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απάντησε με ανακοίνωση, απορρίπτοντας το αίτημα των εκπαιδευτικών και υιοθετώντας ουσιαστικά τη βασικήεπιχειρηματολογία της κυβέρνησης (...) ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ τηρεί σιγή ιχθύος και ορίζει συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 16/05/2013 στις 9πμ, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη την οργάνωση οποιασδήποτε κινητοποίησης» 

Να ανακαλέσει τώρα την αντισυνταγματική και αυταρχική απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ συνεδριάζουν από το πρωί για να επικυρώσουν την απόφαση για απεργία, μετά το ξεκάθαρο μήνυμα των ψηφοφοριών στις μαζικότατες συνελεύσεις στις κατά τόπους ενώσεις (κατά πληροφορίες η στήριξη της απεργίας φτάνει το 90%). Ενδεικτικά, από τις 20 ΕΛΜΕ της Αττικής, μόνο σε 2 ψήφισαν κατά της απεργίας.  Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα αποτελέσματα ανά ΕΛΜΕ (η σχετική λίστα ανανεώνεται διαρκώς) - και, έτσι σαν παράδειγμα, διαβάστε τι έγινε στη χθεσινή συνέλευση της ΕΛΜΕ Άρτας

Σήμερα (από τις 12), θυμίζουμε, ισχύει και τυπικά η επιστράτευση των καθηγητών.  Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. έχει προγραμματιστεί πορεία των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με συγκέντρωση στην Αγ. Σοφίας.

 Να σημειώσουμε ότι στη Χίο, αστυνομικός πήγε να επιδώσει φύλλα πορείας εν μέσω γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ, ενώ επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας  κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θ. Πετράκος, με θέμα την επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Με το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, που στις δηλώσεις του ανέφερε:  Όταν ντύνεις στο χακί τον καθηγητή, τότε δεν μπορείς να ελπίζεις σε μια κοινωνία προκοπής και προοπτικής και κάλεσε «για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση για επιστράτευση, να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες συρρικνώσεις σχολικών μονάδων και σε απολύσεις εκπαιδευτικών. Να ξεκινήσει μετά τις εξετάσεις ένας ουσιαστικός διάλογος με τους καθηγητές για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου στη χώρα μας».

Με ανακοίνωσή της την Τρίτη,  η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ που προκήρυξε για σήμερα, Τρίτη 14/5, απεργία, ενώ η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών είχε ζητήσει την κήρυξη απεργίας για την Παρασκευή 17/5.

Ενδεικτικά, μερικά από τα αποτελέσματα στις περιφέρειες ως το πρωί της Τετάρτης:

ΑΤΤΙΚΗ

Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής:  302 υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ, 21 υπέρ της πρότασης του ΠΑΜΕ. Η πρόταση της ΟΛΜΕ υτερψηφίστηκε ακόμα σε Β', Γ' (188 υπέρ,33 υπέρ της πρότασης ΠΑΜΕ, 9 κατά, 11 Λευκά), Δ' και ΣΤ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Φυλής, ΣιβιτανιδείουΠειραιά και ακόμα:

ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Ν Σμύρνης - Π. Φαλήρου 335 ναι στους 350 παρόντες

 

Από την ψηφοφορία στη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας (αποτελέσματα: Υπέρ  εισήγησης της ΟΛΜΕ 115, Κατά     11, Λευκά     3, Πρόταση ΠΑΜΕ 10)

 

Β΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Αιγάλεω-Χαϊδάρι-Αγία Βαρβάρα): Σε μια μαζικότατη Συνέλευση 500 ατόμων οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Β΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση στον αυταρχισμό και τη συνταγματική εκτροπή της Επιστράτευσης.Στήριξαν μαζικά την εισήγηση της ΟΛΜΕ.
Υπέρ Εισήγησης ΔΣ ΟΛΜΕ: 412, Κατά: 12, Λευκά:10,  Πρόταση ΠΑΜΕ στις ΓΣ: 12 υπέρ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Στη ΓΣ της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, υπέρ της εισήγησης της ΟΛΜΕ: 300,  Κατά: 29,  Λευκά: 06 

Β' ΕΛΜΕ θεσ/νίκης: Υπερψηφίστηκε η προταση της ΟΛΜΕ με 114 υπέρ και 75 κατά


ΑΧΑΪΑ

 Πάτρα: Απεργία ψήφισαν οι καθηγητές στην συνέλευση της ΕΛΜΕ Αχαίας - Έκαναν πορεία στο κέντρο (φωτό - βίντεο)

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΕΛΜΕ Ιωαννίνων: 689 υπέρ της ΟΛΜΕ, 10 υπέρ του ΠΑΜΕ


ΠΡΕΒΕΖΑ: 190 ναι στην απεργία, 10 όχι

ΝΑΙ στην απεργία ψήφισαν πριν από λίγο οι εκπαιδευτικοί 2θμιας της ΠΕ Πρέβεζας στην έκτακτη συνέλευσή τους που έγινε στο 2ο λύκειο Πρέβεζας. Συγκεκριμένα ψήφισαν 213 εκπαιδευτικοί από τους οποίους ψήφισαν: ΝΑΙ 190. ΟΧΙ 10 Πρόταση ΠΑΜΕ 10 ΆΚΥΡΑ /ΛΕΥΚΑ 3

ΕΛΜΕ Άρτας

Με συντριπτική πλειοψηφία και από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Άρτας υπερψηφίστηκε το απεργιακό πλαίσιο της ΟΛΜΕ: 120 ψήφισαν υπέρ, 11 την πρόταση του ΠΑΜΕ, 8 μια τρίτη πρόταση και 17 λευκά. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στη συνέλευση της ΕΛΜΕ Λάρισας συμμετείχαν  600  άτομα  και  πέρασε  η  πρόταση της ΟΛΜΕ με  561  υπέρ, ενώ εκείνη του ΠΑΜΕ πήρε  15  ψήφους

Απεργία ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Μαγνησίας: 430 υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις, 25 κατά και 11 λευκά.

ΘΡΑΚΗ 

ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ Α' (Αλεξανδρούπολης):

ΨΗΦΙΣΑΝ 123

ΥΠΕΡ 111

ΚΑΤΑ 2

ΛΕΥΚΑ 10

Η Α’ ΕΛΜΕ Έβρου σε συνέλευση 140 περίπου ατόμων, η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών, έλαβε απόφαση υπερ του ψηφίσματος της ΟΛΜΕ για απεργίες. Μετά την απόφαση, ακολούθησε πορεία. Στην κεφαλή το πανό της ΕΛΜΕ. Πίσω ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αργότερα ενώθηκε και το ΠΑΜΕ, σε μια κοινή πορεία! Επίσης, στην τοπική παρέλαση για τα Ελευθέρα της πόλης, υπήρχε πανό από καθηγητές "Ελλάς, Ελλήνων,Επιστρατευμένων"

Β ΕΛΜΕ Έβρου
Στη μαζικότερη Γ.Σ. εδώ και πολλά χρόνια της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ (142 συνάδελφοι, ποσοστό 60%), υπερψηφίστηκε με 85 ψήφους η πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία στις εξετάσεις, ενώ η πρόταση του ΠΑΜΕ  πήρε δυο ψήφους.
 
2. Στις εκλογές που ακολούθησαν για το 16ο Συνέδριο ψήφισαν 266. Άκυρα - Λευκά 5.
Έλαβαν: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: 149 και 2 σύνεδροι
              ΔΑΚΕ : 42 και 1 σύνεδρος
              ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: 34
              ΠΑΣΚ: 29
              ΕΣΑΚ-ΔΕΕ: 7



ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΨΗΦΙΣΑΝ 132

ΥΠΕΡ 125

ΚΑΤΑ 7

ΛΕΥΚΑ 0

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ

ΨΗΦΙΣΑΝ 74

ΥΠΕΡ 66

ΚΑΤΑ 3

ΛΕΥΚΑ 5

ΕΛΜΕ Α' ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΣΥΡΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΜΕ

ΨΗΦΙΣΑΝ 100

ΥΠΕΡ 81

ΚΑΤΑ 19

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΜΕ

ΨΗΦΙΣΑΝ 100

ΥΠΕΡ 19

ΚΑΤΑ 81

ΤΗΝΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΜΕ

ΨΗΦΙΣΑΝ 50

ΥΠΕΡ 23

ΚΑΤΑ 22

ΛΕΥΚΑ 5

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΜΕ

ΨΗΦΙΣΑΝ 50

ΥΠΕΡ 45

ΚΑΤΑ 5

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ (δεν έχουμε στη διάθεσή μας ακριβή νούμερα, με επιφύλαξη)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΜΕ

ΨΗΦΙΣΑΝ 78% ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ

ΥΠΕΡ 90%

ΚΑΤΑ 10%

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΜΕ

ΨΗΦΙΣΑΝ 78% ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ

ΥΠΕΡ 10%

ΚΑΤΑ 90%

Ο τρόπος ψηφοφορίας

Για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της εισήγησης, σε κάθε Γενική Συνέλευση απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή αν κάτι άλλο προβλέπει των Καταστατικών τους.

Αύριο θα συνέλθουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στην Αθήνα για να λάβουν την οριστική απόφαση.

Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις είναι η εξής:

Πρόγραμμα Δράσης:

1. Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων

2. Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας

3. Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα

4. 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013

5. Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Το παραπάνω πρόγραμμα δράσης έχει ως γενικό πλαίσιο αιτημάτων τα αιτήματα που υπερψηφίστηκαν από την τελευταία Γ.Σ. των Προέδρων

1. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών

2. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις

3. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς

4. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας

5. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.

6. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011

7. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη

8. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα

9. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.

* * *

Διαβάστε ακόμα:

Καλέσματα - ψηφίσματα υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών

Πυρ ομαδόν κατά του μαλάκα

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση με τη δήθεν πυγμή της προσπαθεί να καλύψει την πλήρη αποτυχία της

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, του Αντώνη μαγαζί

Δείτε βίντεο με συνεντεύξεις και φωτογραφίες από τη συγκέντρωση-πορεία της Δευτέρας:

Επιστρατευμένοι και φιμωμένοι: 12,5 λεπτά από την πορεία ενάντια στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Πηγή αποτελεσμάτων: thepressproject.gralfavita.gr 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)