to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 29.05.2020

Πολιτική

«Δεν ξέρει, δεν είδε» ο Μηταράκης το έγγραφο που του καταλογίζει αδράνεια και κακοδιαχείριση

Κόλαφο για τη μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελούν τα στοιχεία που αναφέρονται σε διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού, το οποίο παρουσιάζει μάλιστα η εφημερίδα Καθημερινή - Αμήχανη απάντηση Μηταράκη που «δηλώνει άγνοια τέτοιας έκθεσης» - Γ. Ψυχογιός: Απαιτούνται εξηγήσεις


Βάλλεται πανταχόθεν ο Νότης Μηταράκης - επιλογή Μητσοτάκη για το αρχικά καταργηθέν ως «άχρηστο» υπ. Μετανάστευσης - για τις πολιτικές του επιλογές. Από τις αρχικές έωλες εξαγγελίες για «κλειστά κέντρα», που επιχείρησε να επιβάλλει στις νησιωτικές κοινωνίες με τα ΜΑΤ του Μ. Χρυσοχοϊδη, στις επιπόλαιες αναφορές για άδειασμα δομών και διαμερισμάτων, με κίνδυνο να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες στις πλατείες, στη σιωπή για τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, έως την επιλογή «γαλάζιων παιδιών» και πατενταρισμένων ακροδεξιών για διοικητές σε... δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Στο παζλ έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες για αδράνεια και κακοδιαχείριση που του αποδίδονται πλέον και από διεθνείς οργανισμούς, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα, μάλιστα, της Καθημερινής. Δημοσίευμα στο οποίο ο υπ. Μετανάστευσης απαντά δηλώνοντας «άγνοια» και κάνοντας επίθεση στον... ΣΥΡΙΖΑ.

«Αδράνεια, έλλειψη σχεδιασμού, σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση»

Το δημοσίευμα της Καθημερινής, που υπογράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου, αναφέρει συγκεκριμένα:

Κόλαφο για τη μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου –το οποίο επανασυστάθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό– αποτελούν τα στοιχεία που αναφέρονται σε διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού τα οποία σήμερα παρουσιάζει η «Κ».

Οχι μόνο η Ελλάδα χάνει μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω αδράνειας και έλλειψης σχεδιασμού αλλά, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται.

Υπερκοστολόγηση των έργων για τη δομή της Μαλακάσας

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο στη Μαλακάσα –νέα δομή φιλοξενίας που φτιάχτηκε τους τελευταίους μήνες– η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης αποδίδει το υψηλό κόστος στο γεγονός ότι πρόκειται για επείγουσα παρέμβαση. «Ωστόσο, ανάλογο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα σε επτά ημέρες, ενώ το μέσο κόστος ήταν 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, σε σχέση με 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα», αναφέρεται στο έγγραφο. Το νέο υπουργείο δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ικανή διοικητική δομή αλλά εγκαθιδρύει ένα «παράλληλο σύστημα» με μετακλητούς υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και οι οποίοι θα μετακινηθούν και πάλι σε ένα χρόνο, επισημαίνεται.

Χωρίς ρεαλιστική βάση οι «κλειστές δομές» - «Κινήσεις εν κρυπτώ»

Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι «κλειστές» ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στους πολίτες, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο και μάλιστα με κοινοτικά χρήματα. Παράλληλα πολλές κινήσεις γίνονται εν κρυπτώ χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τους ανθρώπους των οργανισμών, και έτσι πολλές φορές δημιουργείται έκρυθμη κατάσταση.

Το σχετικό «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής της 28/5

Χωρίς πλάνο για τα νησιά, «κίνδυνος να καταλήξουν 15.000 άνθρωποι στις πλατείες»

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς να υπάρχει κανένα σαφές πλάνο αντιμετώπισης των ροών που αναμένεται να αυξηθούν το καλοκαίρι και δεν υπάρχει καμία προοπτική για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας. Αντίθετα, προβάλλεται ότι θα προκύψουν νέες θέσεις, καθώς όσοι είναι πρόσφυγες θα φύγουν από τις δομές ή θα πραγματοποιηθούν άμεσα επιστροφές στις χώρες προέλευσης. Αυτό, επισημαίνεται στο έγγραφο, δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση: «Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες» όπως και δεν μπορεί να μη λαμβάνεις υπόψη σου πόσο δύσκολες είναι οι επιστροφές στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο όπως ότι για παράδειγμα έχει λυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας του ασύλου επειδή εξετάστηκαν 7.000 υποθέσεις, ενώ  αντίστοιχα εκκρεμούν 90.000 υποθέσεις.

Ψευδής η θετική εικόνα

Ψευδώς παρουσιάζεται μια θετική εικόνα ότι όλα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βαίνουν καλώς και έχουν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει μια νέα μεταναστευτική κρίση και αυξηθούν οι ροές από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή ακόμα και 3.000-4.000 αφίξεις τον μήνα να έχουμε –που είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το καλοκαίρι– ο πληθυσμός των μεταναστών στα νησιά θα εκτοξευθεί χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, επισημαίνεται.

Γ. Ψυχογιός: Έγιναν και οι διεθνείς οργανισμοί ΣΥΡΙΖΑ κύριε Μηταράκη;

«Οφείλετε να δώσετε επιτέλους απαντήσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, επισημαίνοντας: «Όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε κι εμείς διατυπώσει αντίστοιχα ερωτήματα με πληθώρα κοινοβουλευτικών και δημόσιων παρεμβάσεων. Όμως ο κος Μηταράκης αρνείται να απαντήσει. Τώρα, με δεδομένη την έκθεση που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει πίσω τις διατάξεις  και τις πολιτικές που παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την εγκαθίδρυση παράλληλης διοικητικής δομής από μετακλητούς που υπογράφουν αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς λογοδοσία και τη διαχείριση του προσφυγικού που προσβάλει αιτούντες άσυλο, τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα».

Και η αμήχανη απάντηση Μηταράκη

Η απάντηση Μηταράκη ήρθε το πρωί της Παρασκευής, με τον υπουργό να «δηλώνει άγνοια», υποστηρίζοντας ότι άγνοια δηλώνει και ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία. Παρουσιάζει δε με δικό του τρόπο στοιχεία για τη Μαλακάσα - απαντώντας δηλαδή επί εγγράφου που προηγουμένως ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει -, μη παραλείποντας να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τα υπόλοιπα, και εξίσου σημαντικά, ο Ν. Μηταράκης αρκείται να προσθέσει ότι πρόκειται περί... διαφορετικών προσεγγίσεων!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει:

«Σε απάντηση χθεσινού δημοσιεύματος ημερήσιας εφημερίδας αναφορικά με έκθεση διεθνούς οργανισμού για την διαχείριση του μεταναστευτικού, το Υπουργείο δηλώνει άγνοια τέτοιας έκθεσης. Ομοίως, άγνοια δηλώνουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Επίσης τονίζεται ότι οι αριθμοί που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι λανθασμένοι, ο Υπουργός έχει παρουσιάσει πρόσφατα στη Βουλή το ακριβές κόστος και την σύγκριση με παρόμοια έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα έτη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή την 8η Μαΐου 2020, τόνισε ότι η ανέγερση προσωρινής δομής στην περιοχή της Μαλακάσας είχε κατά 23% μειωμένο κόστος σε σύγκριση με την ήδη υπάρχουσα. Παρότι είχε υψηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά (διπλή περίφραξη κ.ά.) και παρότι δημιουργήθηκε εν μέσω κορωνοϊού και ειδικών συνθηκών εργασίας. Το κόστος ανήλθε συνολικά σε 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, ενώ το αντίστοιχο έργο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 3.050 ευρώ ανά διαμένοντα. Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνεται και η συντήρηση για έξι μήνες του έργου, μολονότι το κόστος κατασκευής μειώθηκε κατά 23%. Επισημαίνεται ότι το έργο, λόγω του χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ανατέθηκε στην ίδια ανάδοχο εταιρεία η οποία είχε πραγματοποιήσει εργασίες στη δομή της Μαλακάσας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίθηκε ότι είχε άμεση γνώση της τοποθεσίας και των επιμέρους τεχνικών απαιτήσεων ώστε να κατασκευαστεί το έργο ταχύτατα.

Ως προς τις στρατηγικές επιλογές στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης,  είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Υπουργείου και Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ. Εμείς έχουμε ως στόχο την δραστική μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες».

* * *

Διαβάστε ακόμη, για τη σημερινή απάντηση του υπ. Μετανάστευσης στη Βουλή: Ο Μηταράκης καλύπτει τον ακροδεξιό που διόρισε διοικητή σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)