to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 19.12.2021

Πολιτική

Δεν «βγαίνουν» οι συντάξεις: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο ΕΦΚΑ - Σάλος με την ανάκληση αδειών

«Δεν είναι δικό μου πρόβλημα», απαντά ο Χατζηδάκης στους εργαζόμενους που αντιδρούν στην απόφασή του να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην «κάνει κοιλιά» η έκδοση συντάξεων. Για μπάχαλο στον φορέα μιλά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων που καλεί τον υπουργό να αποσύρει τόσο την εν λόγω απόφαση, όσο και τη συνολικότερη τοξική του στάση απέναντι στους εργαζόμενους των υπηρεσιών του υπουργείου


Εκτός στόχων για τη διευθέτηση του μεγάλου αριθμού των εκκρεμών συντάξεων φαίνεται να κινείται και ο νυν υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Υπενθυμίζεται εδώ, πως οι «επιτελικές» ικανότητες του Κωστή Χατζηδάκη, με το βλέμμα ειδικά στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ήταν αυτές που ουσιαστικά τον «τοποθέτησαν» στο εν λόγω υπουργείο, φυσικά σε αντικατάσταση του προκατόχου του, Γιάννη Βρούτση.

Ωστόσο, έναν χρόνο μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μιλούν για ένα απέραντο «μπάχαλο» στον φορέα, ενώ καλούν την πλευρά Χατζηδάκη να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των ασφαλισμένων, αλλά και των εργαζόμενων στον ΕΦΚΑ.

Σε απάντηση στην κριτική που δέχτηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθεσέων , μιλά για «χολερική αντιπολίτευση», ενώ τονίζει κυνικά πως το πρόβλημα... δεν είναι δικό του (αλλά «των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω αυτές τις μέρες»).

«Ο κ. Χατζηδάκης, για να αποφύγει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, τη καθυστέρηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του και του φιάσκου της εμπλοκής ιδιωτών στην απονομή συντάξεων, συνεχίζει να απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και να στοχοποιεί το προσωπικό του», αναφέρει μεταξύ άλλων η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε από την τομεάρχη Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Δεν «τραβάει» ούτε το σύστημα Χατζηδάκη

Οι προσπάθειες να υποβαθμιστεί το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης, παρά την ύπαρξη φωνών που αμφισβητούν την επίπλαστη εικόνα που σχηματίζεται και θέλει τις εργασίες να βρίσκονται ακόμα στις ράγες, επικράτησαν έως τώρα στη δημόσια σφαίρα.

Αυτό όμως μέχρι την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγκάστηκε να παραδεχτεί το πρόβλημα, ζητώντας από τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, να μην δοθούν ή και να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022.

Η πλευρά Χατζηδάκη υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο αίτημα αυτό βασίστηκε «στις προβλέψεις του άρ. 49, παρ. 4 και 5 του ν. 3528/2007». Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου οι άδειες που δεν χορηγούνται κατ’ εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα χορηγηθούν υποχρεωτικά το 2022.

Ενώ συμπληρώνει πως κατέληξε δε σε αυτή την απόφαση «λαμβάνοντας υπόψιν την κρισιμότητα της περιόδου αναφορικά με την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων των ασφαλισμένων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την ανάγκη για ομαλή λειτουργία των υποκαταστημάτων και εξυπηρέτηση των πολιτών την περίοδο των εορτών».

Η αντίδραση των εργαζομένων: «Να σταματήσει να εμπαίζει τους ασφαλισμένους για το μπάχαλο στον Φορέα»

Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης να σταματήσει να εμπαίζει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ σαν πρόβατα στη σφαγή προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες και τις δικές του και της διοίκησης και της κυβέρνησης για το απίστευτο «μπάχαλο» που επικρατεί στον Φορέα! Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ- ΕΤΑΠ ΜΜΕ- ΤΑΥΤΕΚΩ).

Οι εργαζόμενοι απάντησαν στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας ως δελτίο τύπου στο Διοικητή του e-ΕΦΚΑ με την οποία ζητούσε να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς επικαλούμενος τις δήθεν έκτακτες ανάγκες αναφορικά με την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την ομαλή λειτουργία των υποκαταστημάτων για εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ ενημερώνουμε τον κο Χατζηδάκη ότι αυτή η έκτακτη ανάγκη που επικαλείται με θράσος και υποκρισία , για τους εργαζόμενους στον Φορέα αποτελεί μόνιμη συνθήκη εργασίας. Εκτός αν θεωρεί τις 300 χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ως έκτακτη ανάγκη που μπορεί να λυθεί με το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό μέσα σε 10 ημέρες!!!

Είναι το λιγότερο υποκριτικό να προβάλει μέσω αυτής της δημόσιας ανακοίνωσης-παραγγελίας ότι τάχα «κόπτεται» για τις συντάξεις και την εξυπηρέτηση του πολίτη τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τον φορέα με ελάχιστο προσωπικό που διαρκώς μειώνεται, ο τεχνολογικός και μηχανογραφικός εξοπλισμός είναι παμπάλαιος, διαλύουν τις υπηρεσίες την μία μετά την άλλη συγχωνεύοντας τμήματα, διευθύνσεις , μεταφέρουν το προσωπικό και τα απαραίτητα αρχεία μία από δω και μία από εκεί, ανοίγουμε και κλείνουμε κούτες αδιάκοπα κλπ.

Φαίνεται ότι οι προσχηματικές αποφάσεις για τον «υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό» του e-ΕΦΚΑ όπως η τοποθέτηση project manager, οι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι για την έκδοση των συντάξεων, η ιδιωτικοποίηση της επικουρική ασφάλιση με την δημιουργία του ΤΕΚΑ, η εκχώρηση του τηλεφωνικού κέντρου σε ιδιωτική εταιρεία πληρώνοντας 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, η τοποθέτηση σε επιτελικές θέσεις «στελεχών από την αγορά» το μόνο πραγματικό στόχο που έχουν είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλιση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κ.Χατζηδάκης από την στιγμή που ανέλαβε Υπουργός «καθυβρίζει» τους υπαλλήλους προκειμένου να κρύψει την εσκεμμένη κατάντια του e-ΕΦΚΑ και προκειμένου να έχει την κοινή γνώμη με το μέρος του στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Χρησιμοποίει, για άλλη μία φορά, το «φτηνό τέχνασμα» του κοινωνικού αυτοματισμού φορτώνοντας τις ευθύνες σε εμάς τους υπαλλήλους , που ούτε διοικούμε, ούτε νομοθετούμε, ούτε διορίζουμε διοικητές υποδιοικητές και εκατοντάδες συμβούλους και παρασυμβούλους.

Να πάρει τώρα πίσω την καθυπόδειξη προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ για ανάκληση των αδειών, διότι τον προειδοποιούμε ότι η αντίδραση θα είναι μαζική και γενικευμένη.

Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε. Ο αυταρχισμός και η υποκρισία δεν θα περάσουν!»

«Δεν είναι δικό μου πρόβλημα» απαντά ο Χατζηδάκης - Επικαλείται «χολερική αντιπολίτευση»

«Φτάνει πια με αυτή την εμπαθή και χολερική αντιπολίτευση» λέει ο υπουργός Εργασίας - Οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ «παγώνουν» από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 7 Ιανουαρίου 2022  για να μη «χαλαρώσουν» οι ρυθμοί έκδοσης των συντάξεων.

«Θεωρούσα ότι έκανα το αυτονόητo: Ζήτησα να ανακληθούν οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ενόψει των εορτών. Για να βγουν συντάξεις, για να κλείσουν εκκρεμότητες των ασφαλισμένων. Και για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες αυτές τις μέρες. Βλέπω όμως ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την Αυγή που χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία μου «επικοινωνιακού τύπου απόφαση» και την Εφημερίδα των Συντακτών που γράφει ότι τάχα είμαι… σε αδιέξοδο» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι δικό μου! Το πρόβλημα είναι των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω αυτές τις μέρες. Κι όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν ότι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής πολιτικής δεν πρέπει να ξεχνούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αυτήν ακριβώς την κοινωνική πολιτική. Οι υπάλληλοι δεν θα χάσουν τις άδειές τους. Όπως προβλέπει ο νόμος, θα τις πάρουν το 2022.

Με τόσους ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν επιτέλους τη σύνταξή τους, με τόσους ασφαλισμένους που θέλουν να εξυπηρετηθούν, πχ να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ποσό λογικό θα ήταν ο υπουργός να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα; Φτάνει πια με αυτή την εμπαθή και χολερική αντιπολίτευση. Την αντιπολίτευση που δεν δείχνει τίποτα άλλο, παρά μόνο τον φανατισμό όσων κριτικάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Φτάνει αυτή η απόφαση να είναι της Κυβέρνησης!» καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

«Ακραίος επικοινωνιακός λαϊκισμός»: Αντίδραση Μ. Ξενογιαννακοπούλου για την οριζόντια ανάκληση αδειών

Σε δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την κυβερνητική απόφαση ανάκλησης των αδειών του προσωπικού του ΕΦΚΑ, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ακραίος επικοινωνιακός λαϊκισμός του Υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη με προφανή πολιτική σκοπιμότητα η οριζόντια ανάκληση όλων των αδειών του προσωπικού του ΕΦΚΑ. Ο κ. Χατζηδάκης, για να αποφύγει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, τη καθυστέρηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του και του φιάσκου της εμπλοκής ιδιωτών στην απονομή συντάξεων, συνεχίζει να απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και να στοχοποιεί το προσωπικό του επιστρατεύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και παραβιάζοντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, αντί να απολογηθεί στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους για τις κυβερνητικές επιλογές και ολιγωρίες, στρώνει το χαλί για το σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε, με το οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση και κομματικοποίηση του ΕΦΚΑ, των διευθυντικών θέσεων και κρίσιμων υπηρεσιών του.

Ο Υπουργός Εργασίας Υποτιμά άλλη μία φορά τη νοημοσύνη των συνταξιούχων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για το συνεχιζόμενο δράμα των εκκρεμών συντάξεων, το φιάσκο των αναδρομικών, την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τον εμπαιγμό του περιορισμένου σε ύψος και αριθμό δικαιούχων συνταξιούχων του φετινού κοινωνικού μερίσματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)