to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν «τσιμπάμε»

Το 70%, θεωρείται διεθνώς το επιθυμητό όριο για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών θα το φτάσουμε καλό Αύγουστο, αν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα με μεταλλάξεις, επιπτώσεις από τον τουρισμό κλπ. Και υπό την προϋπόθεση, ότι, θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα ο εμβολιασμός με το (μονοδοσικό) προϊόν της Johnson & Johnson, από το οποίο έχουμε προμηθευθεί μόλις 98.400 δόσεις. Σήμερα οι πλήρως εμβολιασθέντες είναι μόνο το 30% των πολιτών άνω των 18 ετών (10% στο σύνολο του πληθυσμού).


Tα 5 εκ. “τσιμπήματα” που διαφημίζει ο κ.  Μητσοτάκης, απέχουν “μόνο” 7 εκ. από τα συνολικά 12 εκ. που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε ποσοστό 70% πλήρως εμβολιασθέντων στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας. Το ποσοστό αυτό  θεωρείται διεθνώς το επιθυμητό όριο για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας.

Αυτό, δεν  περιμένουμε να μας το πουν τα διαφημιστικά σποτ και οι πηχυαίοι τίτλοι  για τους πέντε εκατομμύρια εμβολιασμούς, γιατί  στόχο έχουν την ωραιοποίηση της πραγματικότητας και τη σύγχυση μεταξύ εμβολιασμών και εμβολιασθέντων, ώστε, μέρος έστω των πολιτών,  να πιστέψει ότι έχουν εμβολιαστεί  5 εκ. συμπολίτες μας, έναντι 1,8 εκ. συμπολιτών μας,  πλήρως εμβολιασθέντων.

Το 70% με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών θα το φτάσουμε καλό Αύγουστο, αν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα με μεταλλάξεις, επιπτώσεις από τον τουρισμό κλπ. Και υπό την προϋπόθεση, ότι, θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα ο εμβολιασμός με το (μονοδοσικό) προϊόν της Johnson & Johnson, από το οποίο έχουμε προμηθευθεί μόλις 98.400 δόσεις. Σήμερα οι πλήρως εμβολιασθέντες είναι μόνο το 30% των πολιτών άνω των 18 ετών (10% στο σύνολο του πληθυσμού).

Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος, αποκαλυπτικό, μαζί με την γενικότερη  ανικανότητα που αυτή η κυβέρνηση έχει επιδείξει στη διαχείριση της πανδημίας, της αποτυχίας της. Για την οποία οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν πλήρη επίγνωση και προσπαθούν να την κρύψουν, εξαπολύοντας επικοινωνιακή καταιγίδα με αιχμή τα 5 εκ. “τσιμπήματα”, δηλαδή, τον αριθμό των δόσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Η αποτυχία και η ανικανότητά τους στη διαχείριση της πανδημίας έχουν εγκληματικές συνέπειες, αφού, η χώρα έχει ανοίξει πλήρως σχεδόν πολλές οικονομικές δραστηριότητες και τον τουρισμό, με τα μεγέθη της πανδημίας να αποκλιμακώνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Και με 2,5 εκ. συμπολίτες μας να μην έχουν λάβει ακόμη ούτε καν την πρώτη εμβολιαστική δόση.


Ταυτόχρονα, ερωτηματικά προκαλεί η απόκλιση που φτάνει τις 500.000 δόσεις, ανάμεσα στα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης και εκείνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC).  Ο κορυφαίος ευρωπαϊκός φορέας,  στις σελίδες που δημοσιοποιεί την εξέλιξη της επιχείρησης εμβολιασμού στην Ελλάδα,  αναφέρει πολύ διαφορετικούς αριθμούς. Συγκεκριμένα, κατά το ECDC μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου  είχαν διατεθεί στην Ελλάδα συνολικά 5.742.280 δόσεις εμβολίων, αλλά από αυτές είχε χορηγηθεί σε πολίτες το 80,3%, δηλαδή 4.609.480 δόσεις

Ο σχετικός πίνακας του ECDC:

 Δεν “τσιμπάμε”

Το πόσο επικίνδυνη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση το δείχνουν η απόφαση για την πρόωρη διακοπή των μαθημάτων στην Γ΄ Λυκείου στις 2/6,  μετά τα 1000 σχολεία στα οποία σημειώθηκαν κρούσματα και μπήκε ολικό ή μερικό “λουκέτο”, καθώς και τα 2.500 κρούσματα  και οι 50 νέοι θάνατοι της Τρίτης 25/5 (σήμερα Τετάρτη 26/5 διαπιστώθηκαν  1500 περίπου κρούσματα και σημειώθηκαν 44 θάνατοι), ενώ, σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. Αττική)  το ιϊκό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Με τα στοιχεία αυτά, φαίνεται πώς η βελτίωση που αναμένονταν στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, μετατίθεται τουλάχιστον για ένα ακόμη 10ήμερο. Η εξασθένιση της πανδημίας, που ήταν sine qua non όρος για το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού και έπρεπε να είχε επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου, έμεινε άπιαστος στόχος.

Σε μια χώρα που απέτυχε σε αυτόν τον ύψιστης σημασίας στόχο, που μετράει κοντά 12.000 νεκρούς, που συγκαταλέγεται στις χειρότερες του πλανήτη σε ό, τι αφορά στην αντιμετώπιση του 2ου και του 3ου κύματος, έχουν το θράσος η κυβέρνηση, οι σιτιζόμενοι από τη “λίστα Πέτσα” δημοσιογράφοι και διάφορα θλιβερά “εξαπτέρυγα”, να προκαλούν με διαφημιστικά μηνύματα περί 5 εκ. εμβολιασμών, να εξαπατούν τους πολίτες και να δημιουργούν επίπλαστες εντυπώσεις, αδιαφορώντας, αν,  έτσι, συμβάλλουν στη χαλάρωση των υγειονομικών κανόνων.

Με προφανή στόχο, να “θάψουν” πολιτικά και επικοινωνιακά τους 12.000 νεκρούς συμπολίτες μας και να τους εξαφανίσουν από το δημόσιο διάλογο.

Αυτή είναι η “κανονικότητα” που επαγγέλλονται.

Δεν “τσιμπάμε”.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)