to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 28.05.2021

Πολιτική

«Δεν τους βγαίνει» με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Τακτική αναδίπλωση υπό τον φόβο των αντιδράσεων; Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Νέων, «βάζει στον πάγο μέχρι νεωτέρας» («αργά το φθινόπωρο» ή από το 2022...) την παρουσία της αστυνομίας στα ΑΕΙ, επικαλούμενη επισήμως διεκπεραιωτικούς λόγους όπως οι προσλήψεις. Σχετική αναφορά και από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή, αμήχανες απαντήσεις από τον αναπλ. υπ. Προ.Πο. και την Αρ. Πελώνη, σκληρή δήλωση από τον Νίκο Φίλη


Στην... πραγματικότητα των διαρκών αντιδράσεων στην αντιδραστική - αντιεκπαιδευτική της ατζέντα φαίνεται ότι προσκρούει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Με (καθόλου τυχαία πρωτοσέλιδο) δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», επιβεβαιώνεται η ήδη υπάρχουσα εκτίμηση ότι τα σχέδια για την εγκαθίδρυση «πανεπιστημιακής αστυνομίας» παίρνουν αναβολή υπό το φόβο των αντιδράσεων από την καθολικά αντίθετη φοιτητική κοινότητα - ή «για να διαφυλαχθεί η πανεπιστημιακή ειρήνη» σύμφωνα με την προτιμητέα από την κυβέρνηση φρασεολογία.

Όπως σημειώνουν, άλλωστε, τα ίδια τα «Νέα», ο θεσμός της αστυνομίας στα ΑΕΙ μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας, επισήμως για δεκπεραιωτικούς λόγους, όπως οι προσλήψεις, αλλά ουσιαστικά για «να εξασφαλιστεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων». 

Στο ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου για τα Νέα, σημειώνεται ακόμα ότι «η αλήθεια είναι ότι κάνεις στη διοίκηση των πανεπιστημίων δεν περίμενε να δει το περί άνδρες της ΕΛΑΣ να επανδρώνουν το περίφημο νέο σώμα των "Ομάδων προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων" (ΟΠΠΙ) ούτε τώρα ούτε το φθινόπωρο. Και αυτό γιατί παρά τις επίσημες ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων ότι τα στελέχη του σώματος θα άρχιζα να εγκαθίστανται στα ΑΕΙ από τον περασμένο Απρίλιο κανένα ίχνος τους δεν φάνηκε πλην των επεμβάσεων της ΕΛΑΣ σε περίπτωση καταλήψεων σε μεγάλα ιδρύματα ακριβώς για να μην προχωρήσει το σχέδιο».

«Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των Νέων», συνεχίζει το ρεπορτάζ, «η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ανώτατων ιδρυμάτων δεν αναμένεται να γίνει ούτε το φθινόπωρο για λόγους που επίσημα διατυπώνονται ως διεκπεραιωτικοί, όπως καθυστέρηση στην πρόσληψη των απαιτούμενων αστυνομικών, ψυχολόγων, και διεκπεραίωσης των τυπικών διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν της εφαρμογής του θεσμού».  «Ετσι προς το παρόν το θέμα παγώνει και μετατίθεται για αργά το φθινόπωρο η και το νέο χρόνο», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Και ένα... τυχαίο άρθρο στην «Καθημερινή»

Οι κινήσεις αναδίπλωσης της κυβέρνησης είχαν γίνει φανερές από καιρό, ενώ μόλις προχθές (26/5) ο Αλέξης Παπαχελάς, που «τυγχάνει» να είναι διευθυντής της «Καθημερινής», «συμβούλευε» την κυβέρνηση (και προετοίμαζε τους αναγνώστες και το κοινό της Νέας Δημοκρατίας) να κάνει ένα βήμα, ίσως, στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας:

«Το φθινόπωρο δεν θα είναι εύκολο. Εχει μαζευτεί πολλή πίεση, ειδικά στη νεολαία. Αν κάπου μπορεί να κάνει πίσω για ένα διάστημα η κυβέρνηση είναι ίσως στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που μπορεί να γίνει το σπίρτο που θα βάλει φωτιά. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προέχουν», έγραφε συγκεκριμένα ο Αλέξης Παπαχελάς, αφού προηγουμένως επαινούσε το κόψιμο χιλιάδων μαθητών από την πρόσβαση στα ΑΕΙ και το κλείσιμο κάποιων σχολών. Συμπτώσεις...

Φοβούνται τις αντιδράσεις μετά τη «λαιμητόμο» στις Πανελλαδικές

Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «με 20 - 25.000 άτομα να μένουν εκτός Πανεπιστημίου, τμήματα που θα κλείσουν λογω χαμηλου ενδιαφέροντος ή αμφίβολης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους, και με έναν δύσκολο νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση να συντάσσεται», στο εσωτερικό των ΑΕΙ πρυτάνευσε η άποψη ότι «πρέπει να περιφρουρηθεί η ειρήνη». Ετσι, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν κανονικά μόνο οι ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφαλείας Πανεπιστημίου (ΕΑΠ),  ενώ «προχωρούν οι κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων και εξόδων των εγκαταστάσεων τους».

«Μέτρησαν» αντιδράσεις

Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι σε κυβέρνηση και υπ. ΠροΠο μάλλον είδαν ότι οι αντιδράσεις στο σχέδιο τους να βάλουν σε αστυνομικό κλοιό τα Πανεπιστήμια είναι διαρκείς, τόσο τον καιρό της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου Χρυσοχοϊδη - Κεραμέως, όσο και μέχρι σήμερα. Με τα ΑΕΙ να επιστρέφουν σε κάποιο βαθμό κανονικότητας τον Σεπτέμβρη, μάλλον στην κυβέρνηση είδαν ότι το μέτωπο που άνοιξαν θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο απ' όσο αρχικά υπολόγιζαν.

Πανό ενάντια στην αστυνομία στα ΑΕΙ, σε πρόσφατη φοιτητική κινητοποίηση, μια από τις πολλές μαζικές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες

Αλ. Τσίπρας: «Αλήθεια, πόσο αστείοι είναι;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση παίρνει πίσω την εφαρμογή του μέτρου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το οποίο προώθησε σε συγκρουσιακό κλίμα. Αλήθεια πόσο αστείοι είναι;». Και πρόσθεσε: «Η θρασυδειλία δεν είναι μόνο ιδίωμα του κ. Μητσοτάκη, αλλά όλης της κυβέρνησης. Μας έλεγε ότι θα βάλει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και τώρα έρχεται να το πάρει πίσω. Επικοινωνιακές κινήσεις για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο. Ορίζετε και ψηφίζετε νόμους, τους οποίους δεν μπορείτε να εφαρμόσετε».

Μπάλα στην εξέδρα άπό την κυβέρνηση

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, προτίμησε να κάνει επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, όμως να διαψεύσει ρητά το δημοσίευμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήρε μεν το λόγο μετά την παρέμβαση Τσίπρα, αλλά το μόνο που είχε αμήχανα να δηλώσει ήταν ότι «σύντομα θα ανακοινωθεί η προκήρυξη» και πως «δεν υπάρχει αναστολή στον νόμο», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με επιθετικό ύφος επιχείρησε να κατηγορήσει τον Αλ. Τσίπρα ότι κατηγορει τη κυβέρνηση με βάση δημοσιεύματα, για να προσθέσει το ...ατράνταχτο ότι «τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ»...

Ν. Φίλης: Άρχισαν τα όργανα για την κυβέρνηση...

Σε αναλυτική δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε σε όσα χρειάστηκαν για να πετύχουν αυτή τη κυβερνητική αναδίπλωση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Γιατί χρειάστηκε ορυμαγδός κυβερνητικών δηλώσεων για να απαντήσουν στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο παγώνει η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας «για να εξασφαλιστεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων»; Αν δεν υπήρχε πρόβλημα θα ήταν περιττές αυτές οι δηλώσεις. Η κυβερνητική αποσταθεροποίηση δεν κρύβεται. Η μάχη φατριών στο εσωτερικό της ΝΔ για την ταυτότητα του κόμματος (δηλαδή, πόσο ακροδεξιό, δεξιό και "αγοραίο" θα είναι), οδηγεί σε όξυνση του αυταρχισμού και προκαλεί κοινωνικό αναβρασμό, ειδικά στο χώρο της νεολαίας.

Για αυτή την αποσταθεροποίηση μας είχε προϊδεάσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν μετά το αστυνομικό πογκρόμ κατά των νέων στη Ν. Σμύρνη και στις πλατείες, αναγκάστηκε να τραβήξει προσωρινά χειρόφρενο. Xθες ο κ. Μητσοτάκης, αμαύρωσε την εκδήλωση για την 40η επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, με τη διχαστική επίθεσή του στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κυρία Πελώνη φτάνει στο σημείο να αιτιάται τον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα των Νέων! Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά καταφεύγει στην εύκολη λύση, στην συκοφάντηση και στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά της.

Όταν η ογκούμενη δυσαρέσκεια της νεολαίας γίνεται διαδήλωση αλλά και τραγούδι τότε αρχίζουν να ακούγονται πιο δυνατά τα όργανα της αμφισβήτησης και της απόρριψης για την κυβέρνηση. Οι ήχοι και οι στίχοι από τη μουσική δημιουργία του ράπερ Μιθριδάτη, ακούγονται παντού. Τον ακούει άραγε η κυβέρνηση; Ή, αυταπατάται, ότι, η αντικοινωνική πολιτική της είναι ένα πρόβλημα "επικοινωνίας", που διορθώνεται με ομοβροντία υπουργικών δηλώσεων; Έτσι, νομίζουν πώς θα δικαιολογήσουν το ξύλο στις πλατείες; Τον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν; Τον αποκλεισμό 30.000 υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια;

Για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, η κυρία Πελώνη, σήμερα, κάνει λόγο για "προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ". Δηλαδή, ειδικοί φρουροί...ειδικών προσόντων! Λες και το πτυχίο αλλάζει τον αυταρχικό χαρακτήρα της ίδρυσης αστυνομικών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια. Άλλο ένα επικοινωνιακό τρυκ! Η απόφαση για την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στις 2/4, αναφέρει ως πρώτο κριτήριο για την επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν  την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) τον γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ; Πώς, λοιπόν, προεξοφλεί, ότι, θα πρόκειται μόνο για αποφοίτους ΑΕΙ; Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι η κυρία Πελώνη δεν λέει τίποτα για το χρόνο εγκατάστασης των Ο.Π.Π.Ι στα πανεπιστήμια, αποφεύγοντας, έτσι, να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Καθηγητές, εξοπλισμό, εργαστήρια και φοιτητικές εστίες  κι όχι αστυφύλακες με... πανεπιστημιακό πτυχίο (!) έχουν ανάγκη τα Πανεπιστήμια που για έναν χρόνο τα έχει κλείσει η κυβέρνηση, αποτυγχάνοντας οικτρά να αντιμετωπίσει την πανδημία. Τα Πανεπιστήμια που "άνοιξαν" μόνο για τα ΜΑΤ, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Για πόσο ακόμη θα τα κρατάει  κλειστά η κυβέρνηση από επιλογή ή ανικανότητα; Για πόσο ακόμη νομίζει πως θα αποφεύγει την οργή των νέων για τους σχεδιασμούς της για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Για πόσο ακόμη καιρό θα κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης και δεν θα προσέρχεται στη Βουλή να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τη "σφαγή" των υποψηφίων- παιδιών της πανδημίας.

Το μαχητικό κίνημα της νεολαίας και των φοιτητών, με τη συμπαράσταση πλήθους πανεπιστημιακών δασκάλων,  τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο,  αποτέλεσε σημείο καμπής στις πολιτικές εξελίξεις και έσπασε τον αυταρχισμό και το κυβερνητικό αήττητο. Δεν ήταν μια φωτοβολίδα της στιγμής, αλλά, μια διαρκής παρουσία υπεράσπισης της κοινωνίας, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, όπως φάνηκε πρόσφατα στην επανακατάληψη του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ. Είναι ένα μήνυμα για όλη την κοινωνία. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να εγκαταστήσει στα Πανεπιστήμια, τον μισητό θεσμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Να μην πράξει κάτι που ούτε η χούντα δεν διανοήθηκε να το κάνει ανοιχτά. Αν, παρ` όλα αυτά  τολμήσει να προκαλέσει ξανά τη νεολαία με τον αυταρχισμό, τη βία και την καταστολή,  θα πάρει σκληρή απάντηση.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)