to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 13.06.2012

Διεθνή

Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν από το ευρώ, λέει ο Β. Σόιμπλε

Τη συμπόνια του για τους Ελληνες που υποφέρουν εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους». Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής, είπε ότι «οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν», αλλά «τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα». «Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε νομικά να εκδιώξουμε κανέναν από την ευρωζώνη», τόνισε.


Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει:

«Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δεν διαβλέπει κίνδυνο για το ευρώ.

«Δεν το πιστεύω», απάντησε σε σχετική ερώτηση του Stern, ενώ ερωτηθείς για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε ότι «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε νομικά να εκδιώξουμε κανέναν από την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής», ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας λέει ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

«Οι Ελληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.

Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει ακόμα, μεταξύ άλλων, την πρόταση των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών (European Redumption Fund) για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο «no bailout», σύμφωνα με το οποίο, όπως εξηγεί, ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουηβοί (σ.σ. περιοχή στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά. 

πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)