to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 27.10.2015

Κοινωνία

Δεν θέλει η ΚΕΔΕ φιλοξενία προσφύγων στο Αθλητικό Κέντρο στο Μαρούσι

Ακατάλληλο για φιλοξενία προσφύγων χαρακτηρίζει το Αθλητικό Κέντρο στο Μαρούσι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σχολιάζοντας αναφορές που εμφανίζουν την Ελλάδα να έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει στην Αττική 5.000 πρόσφυγες, προχωρώντας στη μετασκευή του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου.


Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, ο δήμος Αμαρουσίου δεν έχει λάβει ενημέρωση για το ενδεχόμενο αυτό και στέκεται στην ανάγκη συνεργασίας της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

«Απορούμε ποιος παρανοϊκός “εγκέφαλος” πρότεινε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, το Αθλητικό Συγκρότημα που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κι αποτελεί το σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδος, ως τον κατάλληλο χώρο  για να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλοί καταλληλότεροι χώροι στην Αττική για το σκοπό αυτό από το ΟΑΚΑ» εκτιμά η ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, τονίζει ότι το ΟΑΚΑ αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της πόλης και εκτιμά ότι, αντί να υλοποιηθεί σχέδιο περαιτέρω αξιοποίησής του, «κάποιοι προτείνουν την πλήρη απαξίωσή του».

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι ως χώρα αλλά και ως αυτοδιοίκηση οφείλουμε να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εμπροσθοφυλακής,  για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα, μια χώρα προσφύγων, δεν  μπορεί να είναι μια χώρα που θα γυρίσει την πλάτη της στο πρόβλημα», τονίζει η ΚΕΔΕ ωστόσο συμπληρώνει πως η «φιλοξενία των προσφύγων δεν μπορεί να γίνει με πρόχειρο κι αποσπασματικό τρόπο, χωρίς εθνικό σχεδιασμό, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, με τρόπο που υποδεικνύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας που θέλουν να διώξουν από τη δική τους γειτονιά το πρόβλημα φορτώνοντας το στη δική μας».

Η ΚΕΔΕ ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του αριθμού των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα, στη διασφάλιση ότι η φιλοξενία των προσφύγων θα είναι προσωρινή, στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και στη δέσμευση ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν ισότιμα στην κατανομή του αριθμού των προσφύγων.

«Η αυτοδιοίκηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια επιτυχημένη εθνική διαχείριση αυτού του πραγματικά ανθρωπιστικού προβλήματος. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε τετελεσμένα», καταλήγει η ΚΕΔΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)