to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:51 | 14.10.2014

Διεθνή

«Δεν θα κάνετε την Αυστραλία σπίτι σας»: Η νέα μισανθρωπική, αντιμεταναστευτική καμπάνια της κυβέρνησης

Ούτε 70 χρόνια δεν έχουν περάσει από τότε που η αυστραλιανή κυβέρνηση ζητούσε από ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο να μεταναστεύσουν εκεί...


Σαφής, χωρίς περιθώρια παρερμηνείας, η νέα αντιμεταναστευτική καμπάνια της κυβέρνησης της Αυστραλίας έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Δεν πρόκειται να κάνετε την Αυστραλία σπίτι σας», γράφει η αφίσα, με φόντο μια βάρκα να περιπλανιέται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ίδιο το σύνθημα και παρόμοιο το μήνυμα και στο σχετικό βίντεο που έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες.

Το νόημα είναι, όπως αναφέρεται και στα ψιλά γράμματα: «Μην πιστεύετε τους δουλεμπόρους, μη σπαταλάτε τα χρήματά σας και μη διακινδυνεύετε τη ζωή σας, διότι ότι ακούτε είναι ψέμματα: στην Αυστραλία δεν πρόκειται να γίνετε δεκτοί».

Australia-afisa-2

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ακτοφυλακής της Αυστραλίας, 1.494 άνθρωποι έχει πνιγεί προσπαθώντας να φθάσουν στη χώρα από το 2000, αριθμός που λέγεται ότι έχει μειωθεί σημαντικά από το 2014, που η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο σκληρή πολιτική απέναντι στη μετανάστευση.

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί στροφή 180 μοιρών από τη μεταναστευτική πολιτική μιας χώρας, της οποίας η πρόσφατη ιστορία είναι συνυφασμένη με τη μετανάστευση. Όπως δείχνει και η ακόλουθη αφίσα από το 1928, η Αυστραλία σχεδόν παρακαλούσε τον κόσμο να μεταναστεύσει εκεί, «στη Γη της Επαγγελίας», όπως αναφέρει πάνω δεξιά – αρκεί βέβαια να είναι από τη Βρετανία ή από τη βόρεια Ευρώπη.

Αφίσα πρόσκληση προς τους μετανάστες, του 1928

Αφίσα πρόσκληση προς τους μετανάστες, του 1928

Και πιο μετά το 1946, με τη λήξη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, ο τότε υπουργός Άρθρουρ Κάλγουελ ξεκίνησε μια άλλη καμπάνια για να ενθαρρύνει ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες να έλθουν στη χώρα του. Όσοι ήταν από τη Βρετανία δικαιούνταν και επιδότηση 10 λιρών για τα εισιτήρια τους, με την υπόσχεση ότι τους περιμένουν πολλές καλές θέσεις εργασίας και άνετα σπίτια, ένας πολύ χαλαρός τρόπος ζωής και καλύτερες καιρικές συνθήκες!

Μια από τις αφίσες του 1948 από τον καλλιτέχνη Τζο Γκρίνμπεργκ, που παρουσιάζει την Αυστραλία ως τη «γη του αύριο»

Μια από τις αφίσες του 1948 από τον καλλιτέχνη Τζο Γκρίνμπεργκ, που παρουσιάζει την Αυστραλία ως τη «γη του αύριο»

.

Με πληροφορίες από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)