to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ…

Την περασμένη εβδομάδα έκανε πρεμιέρα το νέο σύστημα εξετάσεων για την διαπίστωση των γνώσεων εκείνων που έχουν κάνει αίτηση για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας και έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.


 Η διαδικασία πέρασε κάτω από τα ραντάρ και πολλών (ευτυχως όχι όλων) αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών ΜΜΕ ή πολιτικών. Αποδεικνύει όμως ότι η ελληνική Πολιτεία έχει, στην πράξη, ουσιαστικά καταργήσει την διαδικασία πολιτογράφησης.
Θυμάστε την υπόθεση του μαθητή Οδυσσέα Τσενάι, παιδί που ήρθε από την Αλβανία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ο οποίος δις, το 2000 και 2003, στην τρίτη Γυμνασίου και τρίτη Λυκείου αντίστοιχα αρίστευσε και επρόκειτο να κρατήσει την Ελληνική σημαία στην παρέλαση. Το 2000, αν και ο Σύλλογος των καθηγητών τον όρισε σημαιοφόρο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας αντιτάχθηκαν στην απόφαση αυτή. Τη χρονιά εκείνη ήταν η πρώτη φορά που μπήκε το θέμα της ιθαγένειας στο προσκήνιο.

Να σημειωθεί πως ο Οδυσσέας, αν και στην αρχή δέχτηκε με χαρά να τιμήσει το σχολείο του, στο τέλος αρνήθηκε να κρατήσει τη σημαία «Για το καλό της κοινωνίας». Τρία χρόνια αργότερα, ενώ στο μεταξύ ήταν κάθε χρόνο παραστάτης στις παρελάσεις, οι μαθητές του Λυκείου έκαναν κατάληψη στο σχολείο ζητώντας την απόσυρση της υπουργικής απόφασης με την οποία δίνεται στους αλλοδαπούς μαθητές, εφόσον το επιθυμούν, το δικαίωμα να σηκώνουν την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους, με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων να εκφράζουν την επιθυμία να μην επιτρέψουν στα παιδιά να παρελάσουν. Η εξομάλυνση της κατάστασης, τελικά, ήρθε πάλι από τον ίδιο τον Οδυσσέα, με την άρνηση του δικαιώματος να κρατήσει την ελληνική σημαία για δεύτερη φορά.

Πέρασαν από τότε είκοσι χρόνια… Και αντί να πηγαίνουμε μπροστά – πάμε με ταχύτητα προς τα πίσω. Τότε ο ρατσισμός ήταν κοινωνικός, σήμερα είναι και θεσμικός. Την περασμένη βδομάδα έκαναν πρεμιέρα οι εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας.  Όποιος μπει στον κόπο να δει τις ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων στις οποίες κλήθηκαν οι υποψήφιοι να απαντήσουν, θα διαπιστώσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται αναβαθμισμένες γνώσεις όχι της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά ειδικών επιστημονικών πεδίων.

  • Πόσοι θα μπορούσαν να απαντήσουν με 50 λέξεις στο ερώτημα τι σημαίνει «ευρωπαϊκή ιθαγένεια» και ποια δικαιώματα και εγγυήσεις απορρέουν από αυτήν;
  • Ποιας κατηγορίας δικαστήριο είναι το Αεροδικείο;
  • Τι είναι το ECOFIN και ποιος υπουργός μετέχει στις συνεδριάσεις του;

Διαβάστε μετά το τέλος του άρθρου περισσότερα…

Ερωτήσεις τόσο απομακρυσμένες από τις αναγκαίες για έναν πολίτη βασικές γνώσεις για την κτήση ιθαγένειας. οι ενδιαφερόμενοι δεν καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά είναι ενταγμένοι στην χώρα μας. Αλλά να εξεταστούν σε ερωτήσεις παπαγαλίας, που ακόμη και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν.
Η αξιοπιστία του συστήματος του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών έχει καταρρεύσει: Από τους 30.000 υποψηφίους, που η αίτησή τους έχει περάσει όλα τα φίλτρα και τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις, μόνον περίπου 2200 προσήλθαν στην εξέταση.
Η συμμετοχή στη γραπτή αυτή δοκιμασία προϋποθέτει καταβολή εξετάστρου ύψους 150 ευρώ, στο οποίο αν προστεθούν και τα 550 ευρώ που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, καθώς και τα χρήματα που ενδεχομένως πλήρωσαν οι αλλοδαποί σε φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουν στο βαθμό δυσκολίας των εξετάσεων, εκτοξεύει το κόστος της υποβολής αίτησης πολιτογράφησης σε ύψη δυσανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Δεν είναι όμως μόνο οι εξετάσεις
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίστηκαν, για πρώτη φορά, τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη αλλοδαπών που ζητούν την ελληνική ιθαγένεια. Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση επαναφέρει, δια της πλαγίας οδού, τα ίδια τεκμήρια, επί το αυστηρότερο, τα οποία απέσυρε μετά από μεγάλες αντιδράσεις, κατά την ψήφιση του νόμου 4735/2020. Σύμφωνα με την απόφαση, οι επί μακρόν νόμιμα διαμένοντες στη χώρα μετανάστες, πολίτες ΕΕ, ομογενείς και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει, για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να αποδείξουν, σε μια εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ότι δουλεύουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια με σταθερές ετήσιες αποδοχές συγκεκριμένου ύψους.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σαφώς συντηρητικής στροφής που παρατηρείται στα θέματα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας τα τελευταία δύο χρόνια.
Η απόκτηση της ιθαγένειας πρέπει να είναι η φυσική συνέχεια μίας νόμιμης διαδρομής στη χώρα για όποιον αλλοδαπό την επιθυμεί. Θέτοντας δυσθεώρητα εμπόδια για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας,  ο κ.Βορίδης κάνει τις ακραίες ιδεοληψίες του και τις εμμονές από το σκληρό παρελθόν του πράξη. Η ευθύνη απ’ εδώ και πέρα βαραίνει τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη. Αντί να κρύβεται πίσω από το σκοτεινό, σαρδόνιο χαμόγελο του κ.Βορίδη να το παραδεχθεί ευθέως, θέλει  να στερήσει από τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην χώρα μας για χρόνια, το δικαίωμα της πολιτογράφησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται, θα καταργήσει το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και θα επαναφέρει ένα σύγχρονο πλαίσιο απόκτησης της ιθαγένειας στα πρότυπα των προοδευτικών συστημάτων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Έξω από δογματισμούς, εμμονές, ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι άνθρωποι που ζητούν να πολιτογραφηθούν Έλληνες είναι δίπλα μας, είναι στην παρέα μας, στον χώρο εργασίας μας, στον στενό ή στον ευρύ κοινωνικό περίγυρό μας. Είναι δίπλα μας είμαστε μαζί τόσα χρόνια.
Ας το σκεφτούμε, ο μετανάστης που θα επιτύχει αυτά που του ζητούν πρέπει να είναι κάτι σαν δεκαθλητής, να έχει υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας ώστε να είναι νόμιμος για πολλά χρόνια, να έχει επιδείξει πολυετή αντοχή στην ανάγκη για αδήλωτη εργασία, να έχει αποκτήσει μόνος του και χωρίς καμία κρατική αρωγή επαρκή γλωσσομάθεια και γνώσεις ιστορίας και πολιτισμού, αλλά να είναι και καλός στο σπριντ απομνημόνευσης λίγο πριν τις εξετάσεις.


*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι τομεάρχης Εσωτερικών, Βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών

Να συμπληρώσετε το όνομα του προσώπου που λείπει από την πρόταση:

1. Τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας τον 19ο αι. προώθησε κυρίως ο πρωθυπουργός ____________________________.
2. Η βαλκανική συνεργασία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αι. διευκολύνθηκε από τον έλληνα πρωθυπουργό __________________.
3. Την εκστρατεία των Ελλήνων εναντίον των Περσών οδήγησε ο βασιλιάς ___________________________.
4. Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν η καπετάνισσα από τις Σπέτσες ___________________________.

Συμπληρώστε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις επιλέγοντας μεταξύ των αριθμών που σας δίνουμε:
2, 1, 1, 2
α) Η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ξεκινά _______ μήνα/ες πριν την διεξαγωγή τους.
β) Κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι βουλευτές -εξαιρουμένων των Προέδρων ή Αρχηγών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας- μπορούν να εμφανιστούν ______ φορά/ φορές σε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.
γ) Κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι βουλευτές -εξαιρουμένων των Προέδρων ή Αρχηγών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας- μπορούν να εμφανιστούν ______ φορά/ φορές σε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας.
δ) Η απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων ξεκινά ______ ημέρα/ ες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντήστε με συντομία στο ερώτημα: Τι σημαίνει ο όρος “Αναθεωρητική Βουλή” και πόσες φορές έχει αναθεωρηθεί το Σύνταγμα του 1975 έως το 2020; Απάντηση μέχρι 50 λέξεις.

Να συμπληρώσετε Σωστό – Λάθος
α. Σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο τελείται μνημόσυνο και φτιάχνουμε κόλλυβα
β. Οι Καλλικάντζαροι είναι τα καλά πνεύματα των Χριστουγέννων που φέρνουν καλοτυχία
γ. Όταν ξεκινάει η καινούρια σχολική χρονιά τελούμε αγιασμό
δ. Όταν κάποιος αρρωσταίνει φτιάχνουμε Φανουρόπιττα για να γίνει καλά

Ποια γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός υποδύθηκε την «Υπολοχαγό Νατάσα» στην ομώνυμη ταινία;
α. Τζένη Καρέζη
β. Ρένα Βλαχοπούλου
γ. Αλίκη Βουγιουκλάκη
δ. Μάρθα Καραγιάννη
Ποιο Ελληνικό τραγούδι από τα παρακάτω πήρε το πρώτο βραβείο στη Eurovision;
α. Σοφία Βόσσου, «Η Άνοιξη»
β. Σάκης Ρουβάς, “Shake it”
γ. Έλενα Παπαρίζου, “My Number One”
δ. Τάνια Τσανακλίδου, «Τσάρλι Τσάπλιν»

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)