to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 23.07.2019

Διεθνή

Ισπανία: Ο Σάντσεθ απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, απέτυχε σήμερα, όπως αναμενόταν, στην πρώτη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για να σχηματίσει κυβέρνηση και τώρα έχει περιθώριο δύο ημερών προκειμένου να προσπαθήσει και να πετύχει μια συμφωνία με το Podemos πριν από μια δεύτερη ψηφοφορία.


Ο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του Απριλίου στις οποίες το κόμμα του δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 176 ψήφων, σε σύνολο 350, στη Βουλή προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Μεθαύριο Πέμπτη, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία -- περισσότερα "Ναι" από "Όχι"-- και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε.

Σημειώνεται ότι, το αριστερό κόμμα της Ισπανίας Unidas Podemos είχε ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει τον Σάντσεθ στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουμε αλλά προφανώς δεν θα ψηφίσουμε υπέρ (του Σάντσεθ)», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ερωτηθείς για το πώς θα ψηφίσει σήμερα το κόμμα του. Δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα απέχει ή θα ψηφίσει ‘όχι’.

Ο Ετσενίκε δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους Σοσιαλιστές προκειμένου να προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Λαμβάνοντας υπόψιν πόσο δύσκολες ήταν οι συνομιλίες τους τρεις τελευταίους μήνες και το τεταμένο κλίμα κατά τις ομιλίες Σάντσεθ και του ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στη βουλή αργά χθες, μένει να φανεί πόσο σταθερή και ενωμένη θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Σε κάθε περίπτωση, ένας συνασπισμός του (σοσιαλιστικού) PSOE με το Podemos θα δυσκολέψει τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μεγάλες αλλαγές πολιτικής καθώς θα περιόριζε τη δυνατότητα του Σάντσεθ να πετύχει συμφωνίες με άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αντόνιο Μπαρόζο από την εταιρία πολιτικών συμβούλων Teneo. Πηγές στο Podemos και το Σοσιαλιστικό κόμμα δήλωσαν ότι το βασικό ερώτημα είναι τι ρόλο θα αναλάβουν οι Podemos.

Εάν ο Σάντσεθ δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ως πρωθυπουργός την Πέμπτη, μπορεί να υπάρξουν και νέες ψηφοφορίες τον Σεπτέμβριο. Εάν αποτύχει και τότε, μπορεί να διενεργηθούν και πάλι εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)