to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν θα αφήσουμε την βαρβαρότητα να γίνει κανονικότητα

«Θα σπάσουμε τον φόβο μέσα από τους συλλογικούς και δημοκρατικούς αγώνες»


Τους τελευταίους μήνες το αστάθμητο του Κορονοϊού συντάραξε όλον τον πλανήτη, αλλάζοντας τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες που είχαν οι κοινωνίες πριν από αυτόν τον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο. Από αυτή την πρωτοφανή συνθήκη δεν ξέφυγε και η Ελλάδα, καθώς για δύο περίπου μήνες η ελληνική κοινωνία ήταν κλεισμένη σε καραντίνα, ώστε να μην κινδυνέψουν οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας.

  Σε αυτές τις συνθήκες περιορισμού της μετακίνησης, άρα και της ελευθερίας η κοινωνία στάθηκε υπεύθυνη και έκανε το καθήκον της για να επικρατήσει το μέτωπο ζωής, έναντι στην απειλή του επικίνδυνου ιού.

Εν αντιθέσει με τους πολίτες, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε για άλλη μία φορά το πόσο επικίνδυνη είναι για τον κόσμο της εργασίας και κυρίως της νεολαίας. Πιο συγκεκριμένα, την στιγμή που όλοι και όλες αγωνιούσαν και έκαναν θυσίες για τον περιορισμό του ιού, η Νέα Δημοκρατία βρήκε νέα πεδία κερδοφορίας για τους λίγους και τους εκλεκτούς.

Όλοι μας θυμόμαστε το σκάνδαλο με τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και τον διπλασιασμό της αποζημίωσης για τους ιδιώτες κλινικάρχες των ΜΕΘ. Όλα αυτά εν μέσω καραντίνας και την στιγμή που τα κανάλια είχαν εξαφανίσει οποιαδήποτε άποψη που διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή.

Έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε και τις ταξικές ρυθμίσεις του Βρούτση,  ο οποίος έδωσε την δυνατότητα στους εργοδότες να αναστέλλουν μονομερώς τις συμβάσεις εργασίας, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους.

Μετά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, καθώς ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης θεμελιώνεται. Η εργασία, η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία έχει σαν στόχο να φτιάξει μία κοινωνία, όπου οι λίγοι θα κερδίζουν περισσότερα και οι πολλοί θα είναι στο περιθώριο.

Την ίδια στιγμή, καθημερινά, υπάρχουν καταγγελίες για άγρια καταστολή και για προσαγωγές νέων ανθρώπων, επειδή κάθονται σε κάποια πλατεία ή κάποιον άλλον εξωτερικό χώρο.

Στο όνομα της έκτακτης συνθήκης του Κορονοϊού, εμπεδώνεται ένα αυταρχικό σύστημα βιοπολιτικής πειθάρχησης, το οποίο έχει στοχοποιήσει το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, την νέα γενιά.

Μία νέα γενιά που πλήττεται όσο κανείς από την ανεργία και παλεύει για μία ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Για την κυβέρνηση οι νέοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, διότι σκέφτονται, προβληματίζονται και αμφισβητούν. Άνθρωπος που δεν αμφισβητεί, δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, διότι δεν μπορεί να σχεδιάσει οτιδήποτε διαφορετικό από το υπάρχον.

Για αυτό και ο αυταρχισμός που θεμελιώνει η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται σε ένα βασικό στοιχείο, στον φόβο. Κοινωνία που είναι διαποτισμένη από τον φόβο δεν μπορεί να είναι ούτε ελεύθερη, ούτε δημοκρατική.

 Για αυτό εμείς οι νέοι άνθρωποι δεν θα αφήσουμε την βαρβαρότητα να γίνει κανονικότητα και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα καλύτερο κόσμο, όπου θα επικρατεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Θα σπάσουμε τον φόβο μέσα από τους συλλογικούς και δημοκρατικούς αγώνες.

Ο Αντιλιάν Κοτζάι είναι Πολιτικός Επιστήμονας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)