to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 08.07.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δεν τελειώσαμε με τη «λίστα Πέτσα»: Εξώδικο της «Αυγής» και του «Κόκκινου» για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος

«Αυγή» και «105.5 Στο Κόκκινο» ζητούν με εξώδικο επίσημη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν στα ΜΜΕ τα 20 εκατομμύρια της ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό - Προαναγγελία μηνύσεων και από την «Εφημερίδα των Συντακτών» - Αιχμές και από την «Καθημερινή»


Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία κατευθύνθηκαν συγκεκριμένα ποσά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Από μια απλή ανάγνωση της λίστας, όμως, όπου ανύπαρκτες ιστοσελίδες, εφημερίδες μηδενικής κυκλοφορίας και σταθμοί ελάχιστης ακροαματικότητας εμφανίζονται να έχουν εισπράξει προκλητικά μεγάλα ποσά, καθίσταται εμφανές ότι το κριτήριο ήταν ένα και μοναδικό: η ενίσχυση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και η ταχτοποίηση «κολλητών» της ενημέρωσης.

Η «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός 105.5 Στο Κόκκινο ήδη απευθύνονται με εξώδικο στο υπουργείο Οικονομικών, τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και την εταιρεία «Initative» και ζητούν να υπάρξει επίσημη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν στα ΜΜΕ τα 20 εκατομμύρια της ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό.

Η διαχείριση δημοσίου χρήματος με αδιαφανή και αυθαίρετο τρόπο συνιστά παραβίαση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Γι' αυτό προειδοποιούμε κάθε υπεύθυνο ότι το θέμα δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ.

Προαναγγελία μηνύσεων και από την Εφημερίδα των Συντακτών

Την πρόθεση της να κινηθεί νομικά δηλώνει και η Εφημερίδα των Συντακτών με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας Πέτσα για τα 20 εκατομμύρια ευρώ που διανεμήθηκαν στα ΜΜΕ σχετικά με την καμπάνια της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.

Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που υπογράφει ο συντάκτης Δ. Κανελλόπουλος, με τίτλο "Έρχονται μηνύσεις και αγωγές για τη διαβόητη λίστα Πέτσα", αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία θα έχει δικαστική συνέχεια. Το ζήτημα με την περιβόητη λίστα Πέτσα δεν σταματά εδώ. Για την ακρίβεια, τώρα αρχίζει". Επιπλέον επισημαίνεται ότι "όλοι εμείς που ετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε στα δικαστήρια θα ζητήσουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε και όλα τα διαφυγόντα κέρδη (και οτιδήποτε υποδείξουν οι νομικοί σύμβουλοί μας) από μία πολυεθνική εταιρεία, την Initiative Media. Θα κληθεί η Initiative Media να απαντήσει σε ερωτήσεις σαν αυτή: Γιατί, για παράδειγμα, ο «Φιλελεύθερος» (2-3.000 φύλλα) και το Liberal.gr με τους 95 εργαζόμενους πήραν 180.000 ευρώ, ενώ «Η Εφημερίδα των Συντακτών» (15.000 φύλλα μόνο στη σαββατιάτικη έκδοση και συνολικά 30.000 φύλλα στις καθημερινές) και η efsyn.gr με τους 129 εργαζόμενους πήραν το 1/5, δηλαδή 40.000 ευρώ;".

Αιχμές και από την Καθημερινή

Κριτική για το επίμαχο θέμα ασκεί και η εφημερίδα Καθημερινή, επισημαίνοντας πως ο θόρυβος που έχει προκύψει είναι βάσιμος. Συγκεκριμένα, στη στήλη "Θεωρείο" που υπογράφει ο συντάκτης Στ. Παπαντωνίου, επισημαίνεται ότι στη λίστα υπάρχουν "γκρίζα σημεία". "Το ερώτημα που προκύπτει, εύλογο: με τι κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα αυτά;", καταλήγει ο συντάκτης της εφημερίδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)