to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 10.06.2020

Κοινωνία

Στους δρόμους ξανά οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό (φωτογραφίες - βίντεο)

Με διάχυτη την αγωνία για το μεροκάματο χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό έδωσαν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 10/6 διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά, τις αξιοπρεπείς αμοιβές και το σταμάτημα των απολύσεων, που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στους κλάδους αυτούς - Έφη Αχτσιόγλου: Τεράστιες ευθύνες της ΝΔ για εργαζόμενους σε Τουρισμό - Επισιτισμό


Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, επισιτισμό, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, αλυσίδες ταχυφαγείων από όλη την Ελλάδα ένωσαν τη φωνή τους στο σημερινό (Τετάρτη 10 Ιουνίου) πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας μετά το σχετικό κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή.

Στη δυναμική κινητοποίηση, την οποία στηρίζει πλήθος σωματείων και συνδικάτων, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (τουριστικά λεωφορεία) καθώς και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, περίπου 60.000 εργαζόμενοι στην Κρήτη βρίσκονται σε αναμονή και απόλυτη αβεβαιότητα, για αυτό και πραγματοποιούν ανάλογη κινητοποίηση:

«Με το καλημέρα» 20% μείωση στον μισθό και 9 ευρώ την ημέρα, τους ξέραμε και από προηγούμενα χρόνια τους Βρούτση – Στρατινάκη, δεν ζουν με 9 ευρώ την ημέρα οι 600.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι 400.000 στον επισιτισμό, οι 135.000 εποχικοί, είπε το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ΓΓ του σωματείου στο Καζίνο της Πάρνηθας Παναγιώτης Πραβητιανός, μιλώντας την Τετάρτη «στο Κόκκινο» και τον Γιώργο Τραπεζιώτη για το συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 12.00 το μεσημέρι.

Τα αιτήματα

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου δηλώνει ότι «δεν συναινεί πλέον στην φτωχοποίηση των εργαζόμενων και στο δόγμα "Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή"» και θέτει εκ νέου τα εξής αιτήματα:

Καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στην εστίαση, στις αλυσίδες ταχυφαγείων, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στους φούρνους.

  • Αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων.

  • Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.

  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

  • Παράταση επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

  • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

  • Ρυθμίσεις για όλους σε Τράπεζες, Εφορίες και ΔΕΚΟ.

Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, ο Σωκράτης Βαρδάκης ο οποίος ανέφερε: «Η καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στην εστίαση, στις αλυσίδες ταχυφαγείων, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στους φούρνους, η αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων, η ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα, η υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, η παράταση επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι αδιαπραγμάτευτα  αιτήματα του κλάδου».

Στο υπουργείο Εργασίας έλαβε χώρα και η συγκέντρωση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής το οποίο πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, με σύνθημα: «Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα - Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία».

Έφη Αχτσιόγλου: Τεράστιες ευθύνες της ΝΔ

«Η σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα στον κλάδο και συνολικά στην αγορά εργασίας, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτά», τονίζει από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ «επιμένει να επιδοτεί την ανεργία, την οριζόντια μείωση μισθών και την ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιμένει να μην προστατεύει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, επιμένει να μην καλύπτει με ουσιαστικά μέτρα τους εποχικούς εργαζόμενους που φέτος δεν θα εργαστούν».

«Πέρα από την αυτονόητη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων που σήμερα αντιδρούν συλλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες, απολύτως εφικτές προτάσεις για τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας με καταβολή των μισθών στο 100%», επαναλαμβάνει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ: Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας!

Η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ στη ΓΣΕΕ συμμετέχει και στηρίζει το συλλαλητήριο και προκρίνει τον συντονισμό του αγώνα όλων των εργαζομένων που δοκιμάζονται από τις κυβερνητικές αποφάσεις (διαβάστε αναλυτικά). 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτός που πρώτος οφείλει και εκ της ιδιότητας του εύκολα μπορεί να το οργανώσει αυτό (τον συντονισμό των αγώνων) είναι η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Γι’ αυτό την καλούμε να αφήσει στην άκρη τις τυπικές ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα της κάθε Ομοσπονδίας και επιτέλους να πράξει το αυτονόητο.

Εμείς χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της και τι τελικά θα κάνει μέχρι να μας διαψεύσει, θα την βάζουμε μπροστά στις ευθύνες της και θα την αποκαλύπτουμε.

Ταυτόχρονα, όσο περνάει από το "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ"».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων σε επισιτισμό - τουρισμό

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στους κλάδους του επισιτισμού-τουρισμού τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά  μέτρα που εξαγγέλθηκαν δε λύνουν στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, οδηγούν στη μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, στη μείωση αποδοχών που στις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης φτάνει το 50%, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην ανεργία για τους εποχικά εργαζόμενους.

Καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τις καταστροφικές για την κοινωνία και την οικονομία πολιτικές. Να στηρίξει τους  εργαζομένους στους ευαίσθητους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού, ακολουθώντας μέτρα όπως η  στήριξη της εργασίας  με 40% επιδότηση μισθού και 100% επιδότηση εισφορών  και το σύνολο των προτάσεων για τη στήριξη των εργαζομένων και των  τουριστικών επιχειρήσεων που περιγράφονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Και το Τμήμα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στους εργαζομένους στους κλάδους του επισιτισμού-τουρισμού οι οποίοι «αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και οδηγούνται σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ανεργία»

Καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας και «να υιοθετήσει τις προτάσεις προστασίας των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην κατεύθυνση της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα και στην διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων όπως περιγράφονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)