to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 11.07.2019

Διεθνή

Δεν σχεδιάζει να προκηρύξει νέες εκλογές ο Πέδρο Σάντσεθ

Κατά τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στις 22-23 Ιουλίου, ο Σάντσεθ χρειάζεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 176 ψήφους. Εάν αποτύχει, θα πρέπει να αναζητήσει εντός δύο ημερών απλή πλειοψηφία -όπου οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν πρέπει να είναι περισσότεροι από εκείνους που αντιτίθενται ή απέχουν - ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές καθώς βρίσκεται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τα ισπανικά κόμματα εν όψει της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στις 22 και 23 Ιουλίου στο ισπανικό κοινοβούλιο.

«Δεν εξετάζω και δεν εργάζομαι επί της υπόθεσης μίας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην δημόσια ισπανική τηλεόραση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε μόλις 123 έδρες στις εκλογές, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο 350μελές κοινοβούλιο, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων. Τα τρία κόμματα της ισπανικής δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα, οι Ciudadanos και το Vox έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τον Σάντσεθ.

Κατά τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στις 22-23 Ιουλίου, ο Σάντσεθ χρειάζεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 176 ψήφους. Εάν αποτύχει, θα πρέπει να αναζητήσει εντός δύο ημερών απλή πλειοψηφία -όπου οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν πρέπει να είναι περισσότεροι από εκείνους που αντιτίθενται ή απέχουν - ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο PSOE και τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι Σοσιαλιστές δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους στενότερους συμμάχους τους, τους Unidas Podemos.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο 2018 κερδίζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ασκεί χρέη πρωθυπουργού αφού κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου.

Την Τρίτη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ θα σταματήσουν εάν δεν κατορθώσει να κερδίσει τις ψηφοφορίες στο τέλος του Ιουλίου. Η δήλωσή της οδήγησε στην υπόθεση της διεξαγωγής νέων εκλογών τον Νοέμβριο, της τέταρτης εκλογικής αναμέτρησης σε τέσσερα χρόνια.

Πληροφορίες: Reuters via ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)