to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 04.05.2017

Κοινωνία

«Δεν ψωνίζουμε - δεν δουλεύουμε»: Το κάλεσμα των Reworkers για την απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής

«Λίγα 24ώρα μετά την ημέρα μνήμης, τιμής και έμπνευσης της Πρωτομαγιάς, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν την μάχη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Μια μάχη την οποία οφείλει συνολικά ο κόσμος της εργασίας να δώσει»


Όπως αναφέρει το κάλεσμα των Reworkers για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Κυριακής 7/5:

«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως ο μοναδικός δρόμος για την διέξοδο από την κρίση. Η κρυμμένη λογική πίσω από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τις μειώσεις των μισθών είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία κινήτρων για τις επενδύσεις. Η ανταγωνιστικότητα, μας είπαν, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα, βέβαια, έμελλε να διαψεύσει τις εν λόγω παραδοχές και, την ίδια στιγμή, φανέρωσε τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι παρά το να βγούμε από την κρίση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, εις όφελος, φυσικά, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Στην παραπάνω κατεύθυνση κινείται και η λογική της απελευθέρωσης των ωραρίων και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που μας θυμίζει τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Σήμερα, ακροβατούμε μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμαστε χωρίς εργασιακά δικαιώματα με εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή  η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινότητα. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και βάζει στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας. Ειδικότερα, βάζει στο στόχαστρο όλους αυτούς που εργάζονται στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης και διευκολύνει  περιπτώσεις σαν και αυτές που μάθαμε στα καταστήματα Μουστάκας, στα H&M, στα Jumbo, στα Έβερεστ και στις υπόλοιπες σύγχρονες εργασιακές γαλέρες.

Μετά τις «Λευκές νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», έρχονται οι «Χαμένες Κυριακές» για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Λίγα 24ώρα μετά την ημέρα μνήμης, τιμής και έμπνευσης της Πρωτομαγιάς, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν την μάχη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Μια μάχη την οποία οφείλει συνολικά ο κόσμος της εργασίας να δώσει.

Τις Κυριακές δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε. Διεκδικούμε την ζωή. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια.

Όλοι και όλες στις 10.30 την Κυριακή 7/05 στην Ερμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)