to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 14.05.2016

Πολιτική

«Δεν πρέπει να καθυστερήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»: Συνάντηση του Ν. Παππά με τον υφ. Οικονομικών των ΗΠΑ

Ο Ν.Sheets τόνισε τη σημασία της τήρησης των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Ελλάδας, την πεποίθησή του ότι υπάρχει χώρος να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και την αισιοδοξία του πως αυτό θα συμβεί άμεσα


Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Nathan Sheets, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε ο τελευταίος στον Ελληνα Υπουργό στο Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία -όπως συμφώνησαν- δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τη δήλωση που, λίγο νωρίτερα, είχε κάνει ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, πως τώρα είναι η ώρα να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα υλοποιεί πλήρως τη Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, επιτυγχάνοντας μάλιστα πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τα συμφωνηθέντα.

Από την πλευρά του, ο κ.Sheets τόνισε τη σημασία της τήρησης των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Ελλάδας, την πεποίθησή του ότι υπάρχει χώρος να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και την αισιοδοξία του πως αυτό θα συμβεί άμεσα. Ο Αμερικανός Υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως τυχόν επανάληψη της ελληνικής κρίσης δεν θα αποτελούσε καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία και τη γεωπολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα ενόψει της ψηφοφορίας για το Brexit.

«Θέλουμε πραγματικές και όχι προσωρινές λύσεις για το χρέος»

«Θέλουμε πραγματικές λύσεις και όχι προσωρινές για το χρέος», τονίζει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο υπουργός Επικρατείας. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ο ν. Παππάς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μια νέα συμφωνία χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη διευθέτηση για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας. «Όχι άλλες αναβολές», τονίζει.

Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους ως τις 24 Μαΐου.

«Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ωστόσο έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους... Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση», αναφέρει. Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει επίσης στη συνέντευξή του ότι έλαβε υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, για μια άμεση συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. «Θέλουν μια λύση τώρα, όχι μόνον μια ημερομηνία για τη λύση», σημειώνει.

«H Ελλάδα και πάλι μια σταθερή χώρα, με πολιτική ηγεσία αποφασισμένη να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο»

Ο Νίκος Παππάς παραχώρησε επίσης συνέντευξη στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC. Ερωτηθείς για τη μεγάλη δόση (ύψους 2 δισ. ευρώ) που εκκρεμεί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την καταβολή της, «καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπως αντιλαμβάνομαι, απομένουν πολύ λίγα βήματα προσέγγισης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας στο θέμα του χρέους».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος, «πέτυχε πολύ περισσότερα από αυτά που όλοι προέβλεπαν, σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανεργία, τις παρεμβάσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον, ευνοϊκό για τις επενδύσεις, τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Και, όλα αυτά, την ώρα που προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους».

Ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα έχουμε την τελική λύση: «Τώρα είναι η ώρα όλες οι πλευρές να κάνουν μερικά ακόμη βήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις διαφωνίες για τη ρύθμιση του χρέους να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Υπάρχει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα μέχρι το 2018, το υλοποιούμε και στέλνουμε μήνυμα αποτελεσματικότητας με τα επιτεύγματά μας σε δημοσιονομικό επίπεδο. Στέλνουμε στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια σταθερή χώρα, με πολιτική ηγεσία αποφασισμένη, κοινωνικά δίκαια και με τη βούληση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο. Και πιστεύω ότι, ακριβώς αυτές τις μέρες, βλέπουμε να γράφονται οι πρώτες γραμμές του θετικού για την Ελλάδα και τους Ελληνες νέου κεφαλαίου».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)