to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 20.12.2018

Πολιτική

Το μεσημέρι αναμένεται η συνάντηση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας

Για το σύστημα των διορισμών εκπαιδευτικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση


Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην πρωινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείς, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακές μεθοδεύσεις» από μέρους υπουργείου Παιδείας, εμμένουν στην απόφασή τους για κινητοποίηση στο Υπουργείο και συνάντηση με τον υπουργό εκεί, το μεσημέρι (13:00).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, αποδέχεται το αίτημα για συνάντηση «παρότι αυτή την περιμέναμε από 29/09/2018 (ημέρα της τελευταίας συνάντησης μαζί σας) και σε κάθε περίπτωση πριν την ανακοίνωση του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών και διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών στο Υπουργικό Συμβούλιο (που πραγματοποιήθηκε 19/12/2018)».  «Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 20/12/2018 και ώρα 13.00 στα πλαίσια της κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία μας», τονίζει. 

 

Το υπουργείο Παιδείας χθες, Τετάρτη, λίγες ώρες μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το σύστημα διορισμών για το διάστημα 2019-2021, κάλεσε στη Βουλή τις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ για να ενημερωθούν από τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, για τις λεπτομέρειες του συστήματος.

Οι ομοσπονδίες, ωστόσο, έχοντας προαναγγείλει εδώ και ημέρες την κινητοποίησή τους έξω από το κτίριο του υπουργείου σήμερα στις 13:00 και γι αυτό το λόγο δεν βρέθηκαν το πρωί στη Βουλή, σχολιάζοντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να «"διευκολύνει" την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποφύγει την ισχυρή αντίδραση του κλάδου». «Δεν γινόμαστε συνεργοί στα σχέδιά τους. Η συνάντηση της Πέμπτης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο Υπουργείο Παιδείας υπό την δυναμική αντίδραση του κλάδου», ανέφερεαν νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος.

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, ήταν το κύριο θέμα της εισήγησης του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση, προβλέπει ότι το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή και 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021, ούτως ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών ορίζεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλει το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το σύστημα διορισμού θα βασίζεται στους εξής άξονες:

1)Η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων

2)Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.

3) Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:

α) Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προυπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία.

Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην ειδική αγωγή όσο και γενικότερα. Η προκήρυξη θα γίνει σύντομα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις 35-38.000 για τις 4.500 θέσεις στην ειδική αγωγή, καθώς και συνολικά 100-105.000 για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις.

β) Τα ακαδημαϊκά προσόντα και

γ) τα κοινωνικά κριτήρια

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στάθηκε σε δύο σημεία ακόμα, σε σχέση με την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την επόμενη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί η ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 300 Δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει θεσμοθετηθεί η πρόσβαση όλων των παιδιών 4 έως 6 ετών στο νηπιαγωγείο.

Τέλος, από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωρά η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, από 25 που είναι σήμερα, στους 22 μαθητές και παράλληλα θεσμοθετείται ο μέγιστος αριθμός 25 μαθητών ανά τμήμα της Γ' Λυκείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)