to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 17.02.2022

Διεθνή

Δεν πείθουν τη Δύση τα ρωσικά βίντεο αποχώρησης – Ζελένσκι: «Μετακίνηση, όχι απόσυρση»

Σε άτυπη συνάντηση στο παρασκήνιο της 6ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ένωσης και ξεκινάει αύριο «μαζεύει» εκτάκτως τους ηγέτες της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ για την Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι δεν βλέπει αποκλιμάκωση, ενώ σε ετοιμότητα τίθενται βρετανικά στρατεύματα στην Εσθονία - Οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν από την Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, λέει η Μόσχα - Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Σολτς -


Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή, ενώ η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς και κατηγορεί χώρες της Δύσης ότι διαδίδουν ψέματα για να αποσπάσουν την προσοχή από τις επιθετικές ενέργειές τους. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με τη Ρωσία, αποσκοπούν την απομάκρυνσή της από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Η Δύση δεν βλέπει αποκλιμάκωση παρά τις επί δύο ημέρες στρατιωτικές οπτικοακουστικές «διαβεβαιώσεις» της Ρωσίας, μέσω βίντεο που δημοσίευσαν στις 15 και 16/2.  Κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται ως πράσινο φως ώστε το  ΝΑΤΟ να προβεί σε περιφερειακές κινήσεις κλιμάκωσης, με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αν και χωρίς να ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό, μίλησε για ομάδες βρετανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στην Εσθονία.

Η Εσθονία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και η Βρετανία ηγείται ήδη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Εσθονία με περίπου 900 στρατιώτες.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, ξεκινούν εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και μια άτυπη συνάντηση των μελών του ευρωπαϊκού συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη, στις 13:30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς στο Twitter.

ΗΠΑ: Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στα σύνορα

Σε αμείωτους ρυθμούς παραμένει η ένταση στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν στοιχεία ότι όχι μόνο δεν υπάρχει απόσυρση στρατευμάτων όπως διατυμπανίζει η Μόσχα αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση στρατευμάτων στα σύνορα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μάλιστα, χαρακτήρισε «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων, δηλώνοντας ότι η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς».

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Δεν βλέπει αποκλιμάκωση η Δύση

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις και αποχώρησαν οι στρατιώτες από την Κριμαία, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που δείχνει βαγόνια φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό να φεύγουν από τη χερσόνησο τη νύχτα. Μια παρόμοια ανακοίνωση έγινε και χθες Τρίτη. Η Λευκορωσία υποσχέθηκε επίσης σήμερα ότι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της στο πλαίσιο ασκήσεων θα αποχωρήσουν όταν ολοκληρωθούν τα γυμνάσια αυτά, στις 20 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο οι Δυτικοί, από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας μέχρι τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνουν ότι δεν βλέπουν αποκλιμάκωση. «Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της», είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα ήταν μια «θετική» εξέλιξη, όμως θα πρέπει να επαληθευτεί και επέμεινε ότι «παραμένει απολύτως πιθανή μια εισβολή».

«Συνεχίζουν να υπάρχουν τόσες πολλές ρωσικές δυνάμεις» στα σύνορα, σύμφωνα με το Παρίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντιράν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει «τόσες (πολλές) δυνάμεις» γύρω από την Ουκρανία κι ότι οι ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης μονάδων πρέπει να «επαληθευτούν».

«Είναι καλύτερο από το τίποτα, πρόκειται για μεταβολές που ανακοινώνονται, όμως εγώ, εγώ είμαι λίγο σαν τον απόστολο Θωμά, περιλαμβανομένων των μεταβολών που ανακοινώνονται. Πρέπει αυτές οι μεταβολές να επαληθευτούν», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας.

«Υπάρχουν ακόμη τόσες (πολλές) δυνάμεις και τα γυμνάσια συνεχίζονται», επέμεινε.

«Επομένως, θα το λάβουμε αυτό υπόψη ως μια ένδειξη, όμως δεν είμαι σαν εκείνους που πιστεύουν ότι (…) σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, όπου είχαμε μπροστά μας έναν επικείμενο κίνδυνο πολέμου, σήμερα η ειρήνη ήρθε», υπογράμμισε.

«Όλες οι προϋποθέσεις υφίστανται για μια επιχείρηση μαζικής επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία», επανέλαβε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Όμως, άραγε ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να το κάνει; Όχι, σε κάθε περίπτωση, όχι αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη G7 θα συναντηθούν για συνομιλίες στο Μόναχο το Σάββατο.

Διπλασιάζεται η βρετανική στρατιωτική δύναμη στην Εσθονία 

Η Βρετανία θα διπλασιάσει το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμής της στην Εσθονία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δυνάμεων του NATO και θα στείλει εξοπλισμό, περιλαμβανομένων τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων, στη χώρα της Βαλτικής εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αναπτύσσουμε στρατεύματα και εξοπλισμό σε ξηρά, θάλασσα και αέρα για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Το NATO και οι σύμμαχοί μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι τυχόν εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Η Ουκρανία «δεν φοβάται» και «θα αμυνθεί» απέναντι στη Ρωσία, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι 

Η Ουκρανία «δεν φοβάται» και «θα αμυνθεί» απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου βρίσκεται εδώ και εβδομάδες αντιμέτωπη με την απειλή μιας ενδεχόμενης επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν φοβόμαστε καμία πρόγνωση, δεν φοβόμαστε κανέναν (…) επειδή θα αμυνθούμε», είπε ο Ζελένσκι από τη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις και πατριωτικές τελετές, την ώρα που οι δυτικές χώρες δήλωναν ότι δεν παρατηρούν αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας.

Η ρωσική απειλή «είναι εδώ, είναι πραγματική», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι είδε «δυνάμεις που θα ήταν στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής επίθεσης (…) και συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σύνορα».

Ο Ζελένσκι, που είχε ανακηρύξει «Ημέρα Ενότητας» τη 16η Φεβρουαρίου, έφτασε το πρωί με ελικόπτερο στο Ρίβνε, για να παρακολουθήσει τα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν και τα αντιαρματικά όπλα που παρέδωσαν πρόσφατα δυτικές χώρες στην Ουκρανία. «Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε το κράτος μας. Όταν σας βλέπω, αισθάνομαι ασφάλεια» είπε στους στρατιωτικούς που ήταν παρόντες.

Ρωσία: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν από την Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από την Ρωσία της ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, γι’ αυτό και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία ήταν επωφελής για την ίδια στο διάστημα όλων αυτών των ετών, δήλωσε σήμερα Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική ‘απειλή’ προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών. «Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον καγκελάριο Σολτς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να έχουν σήμερα γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδας τηλεφωνική συνδιάλεξη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία εγγράφεται «στο πλαίσιο του στενού και συνεχούς συντονισμού μας με τους συμμάχους μας», γνωστοποίησε η αμερικανική προεδρία, η οποία έχει εμπλακεί σε εντατική διπλωματική δραστηριότητα απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής που παραμένει «πραγματική», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί την επομένη μιας επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στη Μόσχα, κατά την οποία ο Γερμανός καγκελάριος τάχθηκε με θέρμη υπέρ της διπλωματίας.
Κάποιες δηλώσεις του επίσης ενώπιον των δημοσιογράφων προκάλεσαν κάποια αναστάτωση στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ένα 'εκρηκτικό' θέμα στο διπλωματικό επίπεδο.

«Υπάρχει ένα γεγονός: η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Όλαφ Σολτς.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να δει τα πράγματα πιο ανοικτά και να αντιληφθεί πως δεν μπορούμε να έχουμε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση για ένα θέμα που δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος που μετρίασε τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί κάποια μέρα στη στρατιωτική συμμαχία.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να υποχωρήσει στην απαίτηση της Μόσχας, που θέλει το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί επίσημα ότι δεν θα δεχθεί νέα μέλη από την ανατολική Ευρώπη.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτη ενότητας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ, με θέμα τη συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία. Είπε, επίσης, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, είπε. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπιίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Εμανουέλ Μακρόν - Σι Τζινπίνγκ για την ουκρανική κρίση  

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, με επίκεντρο κυρίως την ουκρανική κρίση και την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης μέσω του διαλόγου», έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Σι Τζινπίνγκ «χαιρέτισε τη δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ» για την επίλυση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)