to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 27.04.2013

Πολιτική

Δεν παρέστη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη βράβευση αστυνομικών στη Βέροια

Δεν παρέστη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα της ΠΟΑΣΥ στη Βέροια με θέμα ''και οι αστυνομικοί έχουν μάνες'' καθώς και στην προγραμματισμένη βράβευση.


Αντί αυτού στάλθηκε επιστολή υπογεγραμμένη απο τον Βουλευτή Δημήτρη Τσουκαλά και τον Γρ. Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Μαυρόπουλο.

Σας παραθέτουμε το πρωτότυπο όπως στάλθηκε:

Προς 

Πρόεδρο Π.Ο.ΑΣ.Υ κ. Χρήστο Φωτόπουλο 

Η αριστερά όπως είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων, έτσι ήταν και είναι δίπλα στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Από τα πρώτα συνδικαλιστικά βήματα στήριξε το εγχείρημα για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, τον αγώνα των εργαζομένων για διεύρυνση των ελευθεριών και εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας καθώς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. 

Ο αγώνας των Αστυνομικών και συνολικότερα των Σωμάτων Ασφαλείας άλλαξε την εικόνα τους στην κοινωνία. 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις σας μέσα και έξω από τη Βουλή χωρίς να ζητά να εξαργυρώσει τη στάση του και να προσδοκά σε μικροκομματικά και μικροπολιτικά οφέλη.  

Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και ιδιαίτερα οι Αστυνομικοί βιώνουν σήμερα μια διαφορετική πραγματικότητα.  

Σε λίγους μήνες χάθηκαν κατακτήσεις δεκαετιών και το βιοτικό τους επίπεδο έπεσε κατακόρυφα. Οι περικοπές στα εισοδήματα των  ενεργεία έως 45% , των αποστράτων έως 61%, η καταλήστευση των ταμείων τους, η άσκηση πειθαρχικών ελέγχων στους συνδικαλιστές , η βούληση για περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η διάλυση των υπηρεσιών  και οι επιπλέον περικοπές από το 2014 διαψεύδουν όσους πίστευαν ότι αποτελούν το σκληρό πυρήνα του κράτους. 

Οι Αστυνομικοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από όλους τους ενστόλους αφού από τη μία πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας και από την άλλη καλούνται να προστατεύσουν την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία στρέφεται σε βάρος των ίδιων και των οικογενειών τους. 

Οι κυβερνήσεις πλέον έχουν αναδείξει ως κύριο αστυνομικό έργο την καταστολή και χρησιμοποιούν την αστυνομία για να χτυπήσει τους λαϊκούς αγώνες και να μετατρέψει ένα περήφανο λαό σε υποχείριο. 

Γι’ αυτό τον ρόλο χρησιμοποιούν τις κατασταλτικές μονάδες της αστυνομίας μεταφέροντάς τους την ευθύνη της επιβολής της πολιτικής που στέλνει ανθρώπους σε συσσίτια και σε χαρτόκουτα στους δρόμους, πεινασμένα παιδιά στα σχολεία και σπρώχνει ανθρώπους στην αυτοκτονία. 

Αυτή η κατασταλτική πρακτική υπερκαλύπτει την κοινωνική προσφορά και το έργο της αστυνομίας, βάζοντας το λαό απέναντί της. 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επανειλημμένα έχει αναδείξει την κοινωνική προσφορά των εργαζομένων της ΕΛ.ΑΣ., έχει επιβραβεύσει την αυτοθυσία της πλειοψηφίας των Αστυνομικών, αλλά παράλληλα έχει καταγγείλει περιστατικά βίαιης και απάνθρωπης συμπεριφοράς Αστυνομικών απέναντι σε πολίτες. Τέτοια περιστατικά πρέπει να αναδεικνύονται, να ελέγχονται άμεσα, να αποδίδονται οι ευθύνες και να μην ταυτίζονται με το σύνολο του προσωπικού. 

Τέτοια κρούσματα κλονίζουν τα θεμέλια του σεβασμού της κοινωνίας, υπονομεύουν το συνολικό έργο της αστυνομίας και διακυβεύουν αυτή καθ’ αυτή την ασφάλεια των Αστυνομικών που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε συμπεριφορές ανταποδοτικής βίας. 

Δεν αμφισβητείται ούτε παραγνωρίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας κατά την άσκηση των καθηκόντων σας. Οι Αστυνομικοί έχουν μάνες, πατέρες, αδέλφια και συντρόφους όπως κάθε μέσος άνθρωπος, όπως και οι πολίτες που έχουν υποστεί την βάρβαρη καταστολή . Οι Αστυνομικοί έχουν συναισθηματικό κόσμο, χαίρονται, ενθουσιάζονται ή κουράζονται όπως ο καθένας μας. 

Οι Αστυνομικοί όμως διαφοροποιούνται από τον μέσο πολίτη στο βαθμό που είναι επαγγελματίες. Έχουν επιλέξει το επάγγελμα τους και έχουν ορκιστεί να το εκτελούν παραμένοντες πιστοί στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Είναι επομένως υποχρεωμένοι να σέβονται  τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν είναι δυνατόν να εξομοιωθούν με τους απλούς πολίτες σε θέματα παραβίασης του νόμου. Οι πολίτες που παρανομούν δεν παραβιάζουν πιθανόν επαγγελματικές υποχρεώσεις, ενώ οι Αστυνομικοί που αυθαιρετούν, δρουν παράνομα και αθετούν τον όρκο τους.  

Ο σεβασμός του πολίτη στους Αστυνομικούς δεν επιβάλλεται με τη βία. Απορρέει αβίαστα όταν ο πολίτης εμπιστεύεται την αστυνομία ως εγγυητή της ευταξίας και της ευνομίας. 

Η Ομοσπονδία σας και οι ενώσεις-μέλη της, με τις δράσεις τους πέρα της προστασίας των εργασιακών σας δικαιωμάτων, προσπαθούν να αναβαθμίσουν το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. και του προσωπικού για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών και της κοινωνίας, ζητώντας εκδημοκρατισμό, διαφάνεια, αξιοκρατία, σύγχρονη εκπαίδευση και ελέγχους που θα εγγυώνται την αυτοδέσμευση του κάθε υπαλλήλου, ο οποίος θα έρχεται σε επαφή με τον πολίτη. 

Στην προσπάθεια αυτή είμαστε αρωγοί σας και με όλες τις δυνάμεις μας αγωνιζόμαστε στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του επαγγέλματός σας. Η μέχρι τώρα συνεργασία της ομοσπονδίας σας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν σε άριστο κλίμα. Θα συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο για να πετύχουμε το στόχο να δημιουργήσουμε μια αστυνομία εγγυητή της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, που θα υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη και δεν θα χρησιμοποιείται για να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη του δυνατού. 

Ο ρόλος σας στις σημερινές συνθήκες είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.  Η άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική και η βίαιη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα συνεχισθεί με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για την κοινωνία. Κανείς δεν πρόκειται να εξαιρεθεί. Εσάς μάλιστα  θα σας χρησιμοποιήσουν για να επιβάλλουν αυτή την πολιτική, επικαλούμενοι αρχές και αξίες που οι ίδιοι δεν πιστεύουν. Θα επικαλεσθούν τον πατριωτισμό σας. Η μέγιστη όμως πατριωτική πράξη σήμερα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η υπεράσπιση της νομιμότητας απέναντι στους ισχυρούς .  Η στάση σας μπορεί να πυροδοτήσει θετικές εξελίξεις για όλη την κοινωνία. 

Αθήνα 26-4-2013 

 

Ο υπεύθυνος της Ε.Ε.Κ.Ε. Δημόσιας Τάξης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς 

Ο συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Μαυρόπουλος

Πηγή: enstoloi.gr

tags: ΠΟΑΣΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)