to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 27.09.2016

Διεθνή

«Δεν παίζει ρόλο αν ο στόχος της επίθεσης είναι ένα τζαμί, μια εκκλησία ή μια συναγωγή»

Οι Πράσινοι τονίζουν ότι «δεν παίζει ρόλο αν ο στόχος της επίθεσης είναι ένα τζαμί, μια εκκλησία ή μια συναγωγή», αναφερόμενη στην ξενοφοβική επίθεση σε τζαμί και συνεδριακό κέντρο στη Δρέσδη


Όπως γράφει η Ντόιτσε Βέλε:

Επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς πραγματοποιήθηκαν στη Δρέσδη. Μολονότι κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, η αστυνομία εικάζει ότι οι επιθέσεις έχουν ξενοφοβικά κίνητρα.

Deutschland Sprengstoffanschläge in Dresden

Παρότι έως τώρα δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης για τις βομβιστικές επιθέσεις στο τζαμί και στο συνεδριακό κέντρο ICD η αστυνομία της Δρέσδης υποθέτει ότι και στις δύο περιπτώσεις τα κίνητρα ήταν ξενοφοβικά. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διοικητή της πόλης, Χόρστ Κρέτσμαρ, οι δύο περιπτώσεις σχετίζονται με τους εορτασμούς αυτό το Σαββατοκύριακο στη Δρέσδη για την 26η επέτειο της γερμανικής επανένωσης. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ, όσο και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα η δεξίωση του κ. Γκάουκ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή ακριβώς στο συνεδριακό κέντρο που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης χθες το βράδυ. Είναι πολύ πιθανόν οι βομβιστές να επιδίωξαν την ακύρωση της δεξίωσης. Πάντως, τόσο ο κ. Γκάουκ όσο και η κ. Μέρκελ βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο λεκτικών επιθέσεων ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων αναφορικά με τις θέσεις τους στο προσφυγικό ζήτημα.

Τ. ντε Μεζιέρ: «Κλιμακούμενη επιθετικότητα»

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ

 Σε μια πρώτη αντίδραση ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις επεσήμανε «κλιμακούμενη επιθετικότητα» απέναντι στους μουσουλμάνους στη Γερμανία. Και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή καταδίκασαν το γεγονός. Για επίθεση κατά της δημοκρατίας και άλλους πολιτισμούς που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα κάνουν λόγο οι Σοσιαλδημοκράτες. Οι δε Πράσινοι τονίζουν ότι δεν παίζει ρόλο αν ο στόχος της επίθεσης είναι ένα τζαμί, μια εκκλησία ή μια συναγωγή – «επιθέσεις σε χώρους λατρείας είναι επιθέσεις ενάντια στη Δημοκρατία. Όποιος τους πυρπολεί δεν έχει ενδοιασμούς να σκοτώσει ανθρώπους». Από την πλευρά του κόμματος «Η Αριστερά» επισημαίνεται ότι είναι η τρίτη φορά που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μια πιθανώς ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση πραγματοποιεί βομβιστική επίθεση στο κρατίδιο της Σαξονίας. Όπως εκτιμά, η χθεσινή επίθεση «αποτελεί το αποκορύφωμα μιας αχαλίνωτης δεξιάς ριζοσπαστικοποίησης προ παντός στην περιοχή της Δρέσδης».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)