to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν μηδενίζεται το κοντέρ

Το 2014 δεν είναι 2012. Η εικονική αισιοδοξία για "επανεκκίνηση της οικονομίας" γρονθοκοπείται με τις επώδυνες κοινωνικές εμπειρίες, αλλά και με την επίσημη παραδοχή ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.


Η ιστορία του Μνημονίου είναι ένα συνεχές κατατρομοκράτησης της κοινωνίας και εκβιασμού των κυβερνητικών βουλευτών. Στην παρούσα φάση η τρομοκρατία γίνεται με εμπόριο ελπίδων. Μας λένε: αν δεν περάσουν τα μέτρα, οι ελπίδες θα χαθούν! Ο εκβιασμός των βουλευτών συντηρείται με την απειλή του πολιτικού αφανισμού τους αν προκληθεί κυβερνητική κρίση. Στην ουσία η ψήφιση του νέου πακέτου ισοδυναμεί με τεχνητή αναπνοή στο καταρρέον πολιτικό σύστημα.

Το 2014 δεν είναι 2012. Η εικονική αισιοδοξία για "επανεκκίνηση της οικονομίας" γρονθοκοπείται με τις επώδυνες κοινωνικές εμπειρίες, αλλά και με την επίσημη παραδοχή ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, παρά την υποταγή τους στην τρόικα, συνειδητοποιούν ότι διαφοροποιούνται τα στρατηγικά συμφέροντά τους. Οι διαφωνίες στη Βουλή δείχνουν ότι στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ η αγωνία αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Πρόκειται για διεργασίες που δεν αντιμετωπίζονται με εκβιαστικά διλήμματα, διότι οι εκβιασμοί αυτοί είναι μέρος του πολιτικού προβλήματος που υποτίθεται ότι θέλουν να παραμερίσουν.

Οι διαφωνίες έχουν δημοσίως εστιαστεί στο θέμα του γάλακτος. Υφέρπει, όμως, η διάσταση για τις τράπεζες, που ανάγεται ήδη στη φάση αντικατάστασης του Γ. Παπανδρέου. Η επίδειξη τεχνητής αυτοπεποίθησης εκ μέρους του συστήματος, με νέα παιχνίδια στο χρηματιστήριο και επενδυτικά κόλπα, δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα, που τροφοδοτείται από τα κοινωνικά αδιέξοδα, αλλά και το αδιέξοδο του Μνημονίου. Μπορεί οι βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν χωρίς καλά-καλά να έχουν διαβάσει τη νέα συμφωνία - Μνημόνιο, αλλά αυτή τη φορά δεν θα έχουν το άλλοθι ότι δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν.

Το κοντέρ των πολιτικών εξελίξεων δεν μηδενίζεται. Η κοινωνική καταστροφή δεν παρακάμπτεται. Η λαϊκή οργή δεν υποχωρεί, όσο κι αν έχει στομώσει η κινηματική δράση. Τα πολιτικά αναχώματα που στήνονται θα τα παρασύρει το ποτάμι της λαϊκής απελπισίας. Υπό την προϋπόθεση ότι στην κάλπη θα φτάσουν τα εκατομμύρια θύματα του Μνημονίου, ότι οι εκλογές δεν θα μετατρέψουν την κοινωνική απόγνωση σε πολιτική περιθωριοποίηση.

Η εικόνα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα θα επιβεβαιώσει την πολιτική ρευστότητα που καταγράφεται στην κοινωνία και αποτυπώνεται με τα τεράστια ποσοστά "αδιευκρίνιστης ψήφου" στις δημοσκοπήσεις. Η μάχη για να μην περάσει το νέο Μνημόνιο δεν τελειώνει με την ψήφιση στη Βουλή. Αντιθέτως, είμαστε σε μια νέα αρχή, αυτή τη φορά για να εμποδιστεί το καθεστώς αιωνίου μνημονίου λιτότητας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η συνεδρίαση του Eurogroup την Πρωταπριλιά στην Αθήνα μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για την επιστροφή του λαϊκού παράγοντα στις κινητοποιήσεις.

Αυτή την περίοδο αποδεικνύεται παρά φύσιν η διατήρηση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος. Το συνειδητοποιούν πολλοί, αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ από πολιτική αυτοσυντήρηση. Η πολιτική πρωτοβουλία της Αριστεράς ως εναλλακτικής δύναμης εξουσίας μπορεί να ενισχύσει το πρόσημο της δημοκρατικής ανατροπής, που έρχεται και ξανάρχεται στην επιφάνεια. Πολιτική πρωτοβουλία στη βάση της ενωτικής κινητοποίησης, στον αντίποδα των λογικών της ανάθεσης, ικανή να εμπνεύσει αριστερή - δημοκρατική πολιτική απάντηση.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)