to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια οι εργολαβικοί (βίντεο - φωτογραφίες)

Με κοινή επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 3/9, 5 σωματεία «εργολαβικών» απαντούν στην πρόσφατη τροπολογία Βρούτση που έγινε νόμος του κράτους με διαδικασίες express, «χωρίς να ερωτηθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι»


(φωτογραφίες - βίντεο από την κινητοποίηση της Τρίτης 3/9: Άγγελος Καλοδούκας)

Λίγο πριν από τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ θα δοθεί η πρώτη δυναμική απάντηση στην τροπολογία της τελευταίας στιγμής της 8ης Αυγούστου με την οποία (μεταξύ άλλων) καταργήθηκε εν μία νυκτί η διάταξη για την αιτιολογημένη απόλυση και ο νόμος για τη συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος ένα έργο.

Πέντε σωματεία εργολαβικών εργαζόμενων και συμβασιούχων ορισμένου χρόνου πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 3/9/2019.

Αντιπροσωπεία των εργαζόμενων συναντήθηκε με την γ.γ. του υπουργείου Εργασίας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ).

Το κάλεσμα συνυπέγραψαν τα εξής σωματεία :

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS
3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΠΣΕΦΑ)
4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΣΕΕΕΠΦΧ) ΣΤΑ ΕΛΠΕ
5. ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ, ΕΝΕΡ-ΔΕΠΑ

Τα εν λόγω σωματεία, μετά από συνάντηση που είχαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη 27/08, απέστειλαν προς τον υπουργό και τον υφυπουργό επιστολή με σκοπό να καταθέσουν την οπτική τους για την τροπολογία που έγινε νόμος του κράτους με διαδικασίες express, χωρίς να ερωτηθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι.

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση έδειξε έμπρακτα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του που βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ο Γιώργος Ψυχογιός, πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση στο Left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ωμή παρέμβαση Στρατινάκη και τα προεόρτια της ΔΕΘ από τους εργολαβικούς

Οι πρώτες 6 απολύσεις «ενοικιαζόμενων» χωρίς αιτιολόγηση

Η κινητοποίηση συμπτίπτει και με τις πρώτες 6 απολύσεις «ενοικιαζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ψήφιση της τροπολογίας κατάργησης της αιτιολόγησης απόλυσης, τις οποίες καταγγέλει ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Σε σχετική ανακοίνωση  του σωματείου αναφέρεται:  «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου για τη διευκόλυνση των απολύσεων – με τη κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης – και η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην αξιοποίησή του. Τη Παρασκευή 30 Αυγούστου, 6 νέες απολύσεις ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες δύο που είχαν γίνει στις αρχές του καλοκαιριού. Απολύονται συνάδελφοι που χαρακτηρίζονται από την εταιρεία τους ως «εξαιρετικοί υπάλληλοι», που έχουν προϋπηρεσία δεκαετιών, που έχουν εργαστεί για να στηρίξουν τη Τράπεζα και που πληρώνονται με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ».

Εργαζόμενοι δεύτερης ταχύτητας

Κατά καιρούς στο Left.gr έχουμε αναδείξει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους για τη βελτίωση των όρων εργασίας των «εργολαβικών». Των εργαζόμενων δηλαδή που βιώνουν καθημερινά στον εργασιακό τους χώρο το νόμο του ισχυρότερου και όχι της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του εργοδότη-αναθέτουσας εταιρείας να ασκεί χωρίς περιορισμούς το διευθυντικό του δικαίωμα.

Οι εναλλαγές των εργολάβων ανά διετία, τα «έργα» φαντάσματα που δημιουργούνται για να επικαλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανά μήνα με συνολική διάρκεια ακόμα και δεκαετιών είναι η καθημερινότητα μας. Οι απολύσεις εργαζόμενων σε εγκυμοσύνη (μη ανανέωση της σύμβασης), οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, όπου υπάρχουν, που δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων, τους καθιστούν, όπως έχουμε περιγράψει αναλυτικά, εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας.

Τα σωματεία δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μετά την κίνηση Βρούτση ο οποίος γκρεμίζει ακόμα και τα ελάχιστα καταφύγια προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές.

Καλούν «όλους τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο, να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες».

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το πρωί της Τρίτης

Σημειώνεται ότι, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, έβαψαν ,ε μπογιά έβαψαν τον πλαϊνό τοίχο της εισόδου του υπ. Εργασίας με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγώνες. ΠΑΜΕ». Παράλληλα, στην πρόσοψη του κτιρίου του υπουργείου κόλλησαν το αυτοκόλλητο με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τη συλλογική οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων».

Σύμφωνα με το 902.gr, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος και Οικοδόμων συναντήθηκε με τον Νότη Μυταράκη, υφυπουργό Εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, απευθύνθηκε «κάλεσμα απεργιακής ετοιμότητας ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση».

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των 5 σωματείων εργολαβικών εργαζόμενων για τη συγκέντρωση της Τρίτης 3/9 στο υπουργείο Εργασίας και τη συνάντηση με την γ.γ. του υπουργείου:

Συναδέλφισσες, -οι,

Πραγματοποιήθηκε χθες (3/9/2019) η κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πέντε σωματείων έξω από το Υπουργείο Εργασίας για να γίνει το αυτονόητο: Να διαβουλεύεται το Υπουργείο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων πριν και όχι μετά τη κατάθεση και ψήφιση τροπολογιών.

Με την «πειθώ» της παρουσίας περισσοτέρων από 200 εργαζόμενων από σωματεία εργολαβικών /ενοικιαζόμενων /συμβασιούχων ορισμένου χρόνου μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απαιτήσαμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, την οποία είχαμε ζητήσει ήδη με δύο επιστολές (στις 28/8/2019 και 2/9/2019).

Τελικά η συνάντηση έγινε με τη Γ. Γραμματέα, κα Στρατινάκη στην οποία εκθέσαμε τις έντονες αντιρρήσεις μας για τις εξπρές τροπολογίες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και επιδώσαμε σχετικά υπομνήματα.

Σύμφωνα με την κα Στρατινάκη η κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης ορθώς έγινε διότι διαφορετικά θα ετίθετο σε αμφιβολία η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης. Αναφερόμενη στο άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη ισχυρίστηκε ότι ο βάσιμος λόγος θα είχε ως παράγωγο αποτέλεσμα την κατάργηση της.

Όμως η αποζημίωση της απόλυσης στο ελληνικό δίκαιο και σύμφωνα με τη νομολογία αποτελεί «εν ευρεία εννοία αντάλλαγμα» και είναι ένα είδος αποθησαυρισμένου μισθού που καταβάλλεται κατά τη στιγμή της απόλυσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή εργατικού δικαίου, κ. Καζάκο: «Διαφέρει ουσιωδώς ως προς τη φύση της από την αποζημίωση του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/207607_ergasiakes-sheseis-kai-dimok...) και οι περί του αντιθέτου απόψεις στηρίζονται σε προφανή στρέβλωση ή έστω παρανόηση του γράμματος και του πνεύματος του άρθρου 24. Η κατάργηση της σχετικής διάταξης, πάντως, φαίνεται ότι έδωσε το σήμα σε επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις, όπως στη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στην περίπτωση εργολαβικών εργαζομένων των εταιρειών ενέργειας, αποσπασμένων  στο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι μετά από 10 συναπτά έτη εργασίας, δεν θα ανανεωθεί η τρέχουσα σύμβαση τους.

Όσον αφορά στη διάταξη για τη συνευθύνη, κατά τη γνώμη της κας Γ.Γραμματέως  αφορούσε μόνο περιπτώσεις ακραίας παραβατικότητας όπως στις περιπτώσεις εργολαβιών καθαριστριών ή φυλάκων και δεν έχει να κάνει με εμάς τους υπόλοιπους εργολαβικούς εργαζόμενους που μας περιέγραψε ως στελέχη (!).

Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι τα «στελέχη» πληρώνονται με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ(!), ότι ακόμα και αν έχουν προσόντα ακαδημαϊκά ή/και προϋπηρεσίας, εξειδίκευσης, αυτά δεν αξιοποιούνται και πάντως οι κάτοχοί τους δεν αμείβονται αναλόγως ενώ βρίσκονται σε διαρκές καθεστώς ανασφάλειας. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τη διαμεσολάβηση εταιρείας που έχει το ρόλο του μεσίτη και αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας. Αντίθετα διαπιστώσαμε στο σύντομο χρονικό διάστημα ισχύος της διάταξης, ότι η συνευθύνη έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα για όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες εργαζομένων μέσω τρίτων εταιρειών και έδωσε λύση όχι μόνο στις περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων αλλά και για άλλα συναφή θέματα π.χ. σωρευτική άδεια μητρότητας.

Για το γενικότερο θέμα των εργολαβιών το Υπουργείο θεωρεί ότι χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες που πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση: Στις επιχειρήσεις με συμμετοχή του Δημοσίου η κα Στρατινάκη δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα - μέχρι τον Οκτώβρη - με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αφορούν τους ήδη απασχολούμενους εργαζόμενους μέσω εργολάβων στις εταιρείες αυτές, διότι ξεκάθαρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η περίπτωση των καθαριστριών και των φυλάκων είναι μια ξεχωριστή κατηγορία. Για τις Τράπεζες δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης διότι προέχει και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησής τους και η διατήρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Επίσης θα καθιερωθεί μητρώο εργολάβων στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι εταιρείες και τα έργα που καταλαμβάνουν.

Για το εργατικό κίνημα θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι εικονικές εργολαβίες αφορούν όλους τους εργαζόμενους και έχουν ένα ξεκάθαρο σκοπό, τη διάβρωση των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων και τη σταδιακή αποδυνάμωση μέχρι καταργήσεως των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Οι δε εργαζόμενοι έχουν ίδιες ανάγκες και αιτήματα ανεξάρτητα από τον κλάδο της οικονομίας στον οποίο εργάζονται.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου, έστω και κατόπιν εορτής να προχωρήσει σε ανοιχτή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των σωματείων για όλα τα θέματα που μας αφορούν άμεσα.  Ζητάμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για να μην καταργηθεί  η συνήθεια των ανοιχτών θυρών του Υπουργείου που όλα τα συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συνεχίζοντας τη πρωτοβουλία συντονισμού των σωματείων που ξεκίνησε με αφορμή τις εξπρές τροπολογίες για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που ήρθαμε αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα – απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων – και να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.

Επόμενο ραντεβού: Διαδήλωση ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS          

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΠΣΕΦΑ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΣΕΕΕΠΦΧ) ΣΤΑ ΕΛΠΕ 

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ, ΕΝΕΡ-ΔΕΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)