to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 05.10.2012

Οικονομία

Δεν κρύβεται η ειλημμένη απόφαση για το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού

Δελτίο τύπου σχετικά με την παραχώρηση της Εγνατίας και την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εξέδωσε το γραφείο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Ολόκληρο το δελτίο τύπου


«Με προσχηματικές απαντήσεις δεν κρύβεται η ειλημμένη απόφαση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας»

Με ασαφή και προσχηματικό τρόπο απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των 3 κάθετων αξόνων της σε ιδιώτη.

Μιλάει γενικώς και αορίστως για ζημιές της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» οι οποίες θα  επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να δεσμεύεται για το αν τα χρέη των 600 εκ. ευρώ θα διαβιβαστούν στον ιδιώτη παραχωρισιούχο ή θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Μιλάει για την πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας και συντήρησης από τον παραχωρισιούχο, μέσω των διοδίων, χωρίς να αναφέρονται οι όροι της άριστης και ασφαλούς λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου. Επίσης, αποκρύπτει το γεγονός ότι τα δημόσια ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 2 δις ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τεσσαρακονταετίας της προβλεπόμενης παραχώρησης, ένα ποσό που θα μπορούσε να συντηρήσει μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όλης της χώρας.

Αποσιωπά την προικοδότηση με τους σημαντικότατους κάθετους άξονες που συνδέουν την Εγνατία οδό με τα σύνορα της Βαλκανικής οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και δεν προβλέπονταν να τοποθετηθούν διόδια.

Παραπέμπει σε κάποια τελική φάση τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συλλογής διοδίων, όταν ήδη από την 1 Οκτωβρίου έχει επιβληθεί αύξηση της τάξης του 20% στα τέλη διέλευσης.

Μήπως για να τα βρει ο ιδιώτης- ‘ένοικος’ σε αυξημένη τιμή;

Διαβεβαιώνει επίσης ο Υπουργός ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σχετικό με τις συμβάσεις των εργαζομένων.  Με ποιόν τρόπο εγγυάται την παραμονή του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» όταν εταιρεία θα έχει ιδιωτικοποιηθεί;

Εν τέλει δεν μας είπε ο κ. Υπουργός έναντι ποιού αντιτίμου μπορεί να παραχωρηθεί για σχεδόν μισό αιώνα ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας, που κόστισε συνολικά 6 δις ευρώ, κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων και είναι ταυτόχρονα ύψιστης εθνικής, στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας; Ως πότε θα συνεχιστεί η πολιτική του «ξεπουλήματος» όλων των παραγωγικών μονάδων στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο όπως η Εγνατία, η ΑΤΕ, το ΤΤ, τα ΕΛΤΑ, η ΣΕΚΑΠ, ο ΟΠΑΠ,  η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ κ.α.;

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)