to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 23.09.2020

Διεθνή

Δεν κοπάζει η πανδημία: 970 χιλιάδες οι νεκροί, το 1/5 στις ΗΠΑ

Εχουν ξεπεράσει τα 31 εκατομμύρια τα κρούσματα του κορωνοϊου παγκοσμίως, με τον θλιβερό απολογισμό των θυμάτων να αγγίζει πλέον το ένα εκατομμύριο - Διακόσιες χιλιάδες οι νεκροί στις ΗΠΑ, με τον Ντ. Τραμπ να εκστομίζει τραγικές ανοησίες («Δεν επηρεάζει σχεδόν κανέναν. Είναι καταπληκτικό»!) - Μια σύντομη ανασκόπηση της κατάστασης στις βασικές χώρες που έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία


Με μια τελετή στο εμβληματικό Μεμόριαλ Χολ, όπου τοποθετήθηκαν διακόσιες χιλιάδες σημαίες, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 800 Αμερικανοί. Η παγκόσμια κατάσταση δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, με ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία και Μεξικό να κατέχουν τα θλιβερά πρωτεία σε θανάτους.

Xωρίς σημάδια ύφεσης η πορεία των ημερήσιων θανάτων παγκοσμίως

ΗΠΑ: Ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 θανάτων  - Ουισκόνσιν και Νέα Υόρκη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου 

  
Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς κήρυξε χθες, Τρίτη, την πολιτεία του εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και παρέτεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας ως τον Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ από covid-19 ξεπέρασε τις 200.000.

«Παρατηρούμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην πολιτεία μας, κυρίως στα πανεπιστήμια», σχολίασε ο Έβερς.

Στο Ουισκόνσιν παρατηρείται τις δύο τελευταίες εβδομάδες ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, με την πολιτεία να κατέχει τη δεύτερη θέση στη χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θετικών τεστ, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Εξάλλου στην πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού την άνοιξη, εντοπίστηκε νέα εστία στο Μπρούκλιν.

Η υπηρεσία υγείας της πόλης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων της covid-19 στο Μπρούκλιν και σε άλλες συνοικίες, τονίζοντας ότι αυτό «αποτελεί αιτία σημαντικής ανησυχίας».

«Απογοητευτικό και συγκλονιστικό»

Στο μεταξύ χθες, Τρίτη, ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 θανάτων από κορονοϊό, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Τους πρώτους μήνες της επιδημίας πολλοί ειδικοί ανέμεναν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ (με πληθυσμό 362 εκατομμύρια) θα φτάσει περίπου τις 200.000. «Η ιδέα των 200.000 θανάτων είναι πραγματικά πολύ απογοητευτική και από κάποιες απόψεις συγκλονιστική», σχολίασε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο CNN.

Συγγενής θύματος της επιδημίας (έχασε την 75χρονη σύζυγό του) περπατά στο Μεμόριαλ Χολ

Χιλιάδες μικρές αμερικανικές σημαίες κάλυψαν το πάρκο National Mall στην Ουάσινγκτον για να τιμήσουν τους νεκρούς από τον κορονοϊό.

Μιλώντας μπροστά από τις σημαίες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ζήτησε από τους Αμερικανούς να πιστεύουν στην επιστήμη.«Μπορούσε να έχει αποτραπεί, όχι όλο, αλλά το περισσότερο», σχολίασε.

Και ο Τραμπ τραγικά στον κόσμο του...

Έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την επιδημία στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σουάντον του Οχάιο. «Δεν επηρεάζει σχεδόν κανέναν. Είναι καταπληκτικό», δήλωσε αναφερόμενος στην covid-19 από την οποία έχουν μολυνθεί σχεδόν 6,9 εκατομμύρια Αμερικανοί. «Επηρεάζει (…) τους ηλικιωμένους με καρδιακά και άλλα προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αμφισβητήσει συχνά τους επιστήμονες, ανάμεσά τους και αυτούς που είναι στην ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνησή του, για σχεδόν τα πάντα: από το άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων, τη σημασία της χρήσης μάσκας, το χρονοδιάγραμμα παρασκευής ενός εμβολίου. Έχει αρνηθεί να επιβάλει σε εθνικό επίπεδο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και εξακολουθεί να πραγματοποιεί μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες πολλοί λίγοι φορούν μάσκες.

Εξάλλου ο Τραμπ έχει παραδεχθεί ότι υποτίμησε τον κίνδυνο του κορονοϊού στην αρχή της επιδημίας διότι δεν ήθελε «να προκαλέσει πανικό».

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν σχολίασε το θλιβερό ορόσημο γράφοντας στο Twiter ότι πρόκειται «για έναν συγκλονιστικό αριθμό που είναι δύσκολο να βάλουμε στο μυαλό μας».

Το ινστιτούτο υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προβλέπει ότι οι αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στις ΗΠΑ θα φτάσει τις 378.000 ως το τέλος του έτους, με τον ημερήσιο αριθμό τους να φτάνει τις 3.000 τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους 800 Αμερικανοί, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ενώ στις 15 Απριλίου είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός θανάτων, 2.806.

Έξι στους 10.000 κατοίκους των ΗΠΑ έχουν πεθάνει από κορονοϊό, το μεγαλύτερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο. Περισσότερο από το 70% όσων έχουν πεθάνει είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Μεξικό: Οι θάνατοι πλησιάζουν τους 75.000, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 705.000   

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 4.683 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 651 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 74.348 νεκρούς επί συνόλου 705.263 μολύνσεων, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ρωσία: 6.431 νέα κρούσματα, 150 νεκροί στο τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία, με πληθυσμό περίπου 150 εκατομμυρίων, κατέγραψε σήμερα 6.431 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τις 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, 150 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 μέσα στο 24ωρο αυτό με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 19.799.

Τα νέα στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 1.122.241, τον τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Iνδία: Τα κρούσματα  είναι πλέον πάνω από 5,6 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 90.000

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία των 1,38 δισ. κατοίκων αυξήθηκε κατά 83.347 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 5.646.010, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, άλλοι 1.085 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το ίδιο διάστημα, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 90.020 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, 4.587.613 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 968.377.

Η Ινδία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των μολύνσεων και στην τρίτη ως προς τον αριθμό των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)