to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 08.03.2023

Κοινωνία

Με τον φακό του Left.gr: Ιστορική διαδήλωση «βούλιαξε» την Αθήνα - Χιλιάδες στους δρόμους της οργής σε όλη τη χώρα

Ασφυκτικά γεμάτο την Τετάρτη το κέντρο της Αθήνας από διαδηλωτές σε μια τεράστια έκταση, από την πλατεία Συντάγματος ως χαμηλά στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου - Παρόμοιο σκηνικό σε όλες τις μεγάλες και μικρές πόλεις ανά την επικράτεια με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, καταδικάζοντας την εξοργιστική αντίδραση της κυβέρνησης - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


-- φωτ.: Κ. Λιερός / Left.gr

Γεμάτοι δρόμοι, πολλή συγκίνηση, πολλή οργή. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Βόλο, σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας οι δρόμοι είναι σήμερα, 8 Μάρτη του 2023, ασφυκτικά γεμάτοι από διαδηλωτές - απεργούς, που ζητούν ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών, που ζητούν ασφαλείς συγκοινωνίες κόντρα στην πολιτική που τις μετατρέπει από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, που τιμούν τους νεκρούς, που ζητούν δικαιοσύνη.

-- «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία κάτω η Νέα Δημοκρατία», το σύνθημα που δονούσε το κέντρο της Αθήνας και ολόκληρη τη χώρα - Βίντεο: Άγγελoς Καλοδούκας

Aθήνα

Πρακτικά ήταν αδύνατο να... κουνηθείς στην Αθήνα μέχρι αργά το μεσημέρι, καθώς η συγκέντρωση ήταν  τόσο μεγάλη, από το Σύνταγμα ως την Ομόνοια, που οι διαδηλώσεις προς την Πλατεία Συντάγματος είναι δύσκολο να ξεκινήσουν αφού η πλατεία είναι ήδη γεμάτη - οι τελευταίο συγκεντρωμένοι της Πανεπιστημίου είχαν πλάτη στους πρώτους διαδηλωτές της πλ. Συντάγματος. Η σκέψη πάει αυτόματα σε σύγκριση με τις με γάλες πορείες των μνημονιακών χρόνων.

-- Στο Σύνταγμα δεν έπεφτε καρφίτσα - φωτ. Άγγελος Καλοδούκας

-- Η Πανεπιστημίου γεμάτη - φωτ. Κωστής Λιερός

Με τον φακό του Άγγελου Καλοδούκα, το μεγαλειώδες πλήθος και τα μπλοκ των διαδηλωτών στην Αθήνα:

To κέντρο της πρωτεύουσας πλημμύρισε κόσμο παρά τη γελοία προσπάθεια της κυβέρνησης διά της αστυνομίας που έκλεισε ...5 κεντρικούς σταθμούς του μετρό - υπενθυμίζεται ότι οι συρμοί κυκλοφορούσαν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα Μετρό στις Γραμμές 2 και 3, και από τις 11 ως τις 5 η γραμμή 1 (ηλεκτρικός).

Το δεύτερο μέρος του φωτορεπορτάζ από τη σημερινή συγκέντρωση και πορεία - Εικόνες: Κωστής Λιερός:

Στο γνωστό σε κάθε διαδήλωση κρεσέντο αναίτιας καταστολής, τα ΜΑΤ προσπάθησαν να μπουν στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ γύρω στις 4 το απόγευμα, πνίγοντας το σημείο στα χημικά:

Θεσσαλονίκη

Με ένα μαύρο πανό στην κεφαλή που έχει γραμμένο με κόκκινο χρώμα το νούμερο «57» -όσα και τα θύματα της τραγωδίας- ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία για την τραγωδία στο Τέμπη, με προορισμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.  Χιλιάδες άτομα από εργατικά σωματεία, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, κόμματα και συνδικάτα έγιναν ποτάμι που πλημμύρισε την Εγνατία. «Μετράμε νεκρούς στην κοιλάδα των Τεμπών» και το «Έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» λένε οι διαδηλωτές, όπως μεταδίδει το voria.gr:

Βόλος: 5.000 άνθρωποι στους δρόμους

Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι στους δρόμους του Βόλου σχημάτισαν ένα ανθρώπινο “ποτάμι”. Η πορεία φοιτητών και μαθητών, όπου στην κεφαλή της είχε το Μουσικό Σχολείο, που έπαιζε πένθιμα εμβατήρια, “συναντήθηκε ” με την πορεία φορέων και εργαζομένων που ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο. Συνθήματα, πανό, οργή, δάκρυα, συνέθεταν το σκηνικό εκδήλωσης των συναισθημάτων των διαμαρτυρομένων. Το ανθρώπινο ποτάμι κατευθύνθηκε στον ΟΣΕ.

• Διαβάστε επίσης: Στους δρόμους της οργής: Ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε και τη Λάρισαο

Ανθρωποθάλασσα στα Τρίκαλα

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία των τελευταίων ετών με πρωταγωνιστές τους μαθητές

Σύμφωνα με τo trikalaopinion.gr τον τόνο έδωσαν οι εκατοντάδες μαθητές που προήλθαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ρήγα Φεραίου που ήταν ήδη συγκεντρωμένοι από νωρίτερα εκατοντάδες Τρικαλινοί με τις καθιερωμένες ομιλίες και χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων και σωματείων. Μόλις προσήλθαν οι μαθητές η συγκέντρωση άλλαξε. Με το δυναμισμό, τα πανό, τα συνθήματα αλλά και με τον χαιρετισμό του εκπροσώπου τους, έδωσαν παλμό και εν πολλοίς το πραγματικό νόημα της συγκέντρωσης η οποία είναι πρωτίστως από τους νέους για τους νέους που χάθηκαν τόσο άδικα στα Τέμπη. Ακολούθησε πορεία στον ΟΣΕ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Οι κινητοποιήσεις της ημέρας συνεχίστηκαν μετά τις 6 το απόγευμα με νέο κάλεσμα στα Προπύλαια τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου.  Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 74 συγκεντρώσεις έχουν καλεστεί σε κάθε πόλη, μικρή και μεγάλη, της χώρας.

Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα με Liveblog - παρακάτω τα καλέσματα:

To αρχικό μας θέμα πριν την έναρξη των πορειών:

Συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν τον αγώνα ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, με αίτημα σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Την ημέρα - ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα (8 Μαρτίου), ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα κήρυξαν 24ωρη απεργία. Παλλαϊκό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ οι κινητοποιήσεις της ημέρας συνεχίζονται στις 6 το απόγευμα με νέο κάλεσμα στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη το απεργιακό ραντεβού είναι στις 12 το πρωί αλλά και στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ τουλάχιστον 74 συγκεντρώσεις έχουν καλεστεί σε κάθε πόλη, μικρή και μεγάλη, της χώρας.

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν  οι συρμοί του Μετρό στις Γραμμές 2 και 3, και από τις 11 ως τις 5 η γραμμή 1 (ηλεκτρικός), με την ΕΛΑΣ να κλείνει 5 κεντρικούς σταθμούς παρεμποδίζοντας έτσι (μάταια...) το δικαίωμα στη διαδήλωση.

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ δεν καλεί στη σημερινή κινητοποίηση γιατί την επομένη έχει συνέδριο στο Καβούρι...

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί στη συγκέντρωση του Συντάγματος (13:00) και τονίζει μεταξύ άλλων:

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις. Την  άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.

Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απεργία προκήρυξε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήών Ελλάδος, με αίτημα την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Στον αγώνα ρίχνεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οποία «δεν δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας» καλώντας στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στις επάλξεις και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) με 24ωρη απεργία.

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων στις 8 Μάρτη

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των γυναικείων οργανώσεων την Τετάρτη 8 Μάρτη, και στο κάλεσμά του μεταξύ άλλων τονίζει:

«Μαζί με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τις άνεργες και τους άνεργους τις/τους συνταξιούχους, αύριο Τετάρτη 8 Μάρτη διαδηλώνουμε και απαιτούμε να μπει  τέλος στις καταστροφικές πολιτικές και να αποδοθούν οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα.
Αγωνιζόμαστε για εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους, για κοινωνικό κράτος, ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και  παιδείας, για  δημόσια αγαθά. Για να μπουν οι άνθρωποι και ανάγκες τους πάνω από τα κέρδη και να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα» (αναλυτικά)

-> Διαβάστε ακόμη: Κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 8ης Μάρτη (12:00 το μεσημέρι και στις 19:00 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου)

Και το ΠΑΜΕ καλεί στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια ενώ την ίδια μέρα Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

«Την Τετάρτη 8 Μάρτη, απεργούμε! Όλες και όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα! Στην Αθήνα 12.30 στα Προπύλαια! Για να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Για σύγχρονες - ασφαλείς - φτηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους» τονίζει το ΠΑΜΕ.

Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα παίρνουν επίσης αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη και καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης στη πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων:

Στηρίζουμε την απεργία και τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, φοιτητικών συλλόγων καθώς και φεμινιστικών συλλογικοτήτων σε όλη τη χώρα.

Απαιτούμε να έρθουν όλα στο φως. Να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια, και να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο. Το χρωστάμε στη μνήμη των θυμάτων.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία με ισότητα, με δημόσια αγαθά και δουλειά με δικαιώματα. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Ακινητοποιημένα έως την Τετάρτη τα τραίνα

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη και τα τρένα, σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης της Κυριακής (5/3).

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train: το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ αποφασίστηκε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Απεργούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ - 6ωρη λειτουργία στο μετρό

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 8 Μαρτίου τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζομένοι.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στις 13:00 στην πλατεία Συντάγματος. «Απαιτούμε ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών» δηλώνουν οι εργαζόμενοι.

Τα σωματεία των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών.

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, θα συμμετάσχουν με πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει έως και τις 16.00.

Απεργία και από ΠΝΟ και ΠΕΝΕΝ - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Στην απεργιακή κινητοποιήση με 24ωρη απεργία συμμετέχει και η ΠΕΝΕΝ, συμμετέχοντας στην παμπειραϊκή απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με σύνθημα «παλεύουμε για ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες στην ακτοπλοΐα, στον σιδηρόδρομο και σε όλα τα ΜΜΜ. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις».

Τετράωρη στάση εργασίας στα φαρμακεία της Αθήνας

Στις κινητοποιήσεις λάμβάνει μέρος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Ο σύλλογος θα κάνει τετράωρη στάση εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα φαρμακεία μέλη του ΦΣΑ θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη  κλειστά από τις 11:00 έως  τις 15:00, ενώ τα μέλη του θα συμμετέχουν στην διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)