to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν «καταποντίστηκε» το Unidos Podemos

Γιατί πανηγυρίζει ο Τσίπρας, αναφωνούν συντονισμένα, αφού το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη αυτή χώρα της Ιβηρικής, δηλαδή το Podemos, «καταποντίστηκε».


Αλήθεια που επιβεβαιώθηκε και με τον σχολιασμό εκ μέρους τους των πρόσφατων ισπανικών βουλευτικών εκλογών. Γιατί πανηγυρίζει ο Τσίπρας, αναφωνούν συντονισμένα, αφού το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη αυτή χώρα της Ιβηρικής, δηλαδή το Podemos, «καταποντίστηκε».

Κατ’ αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του έχει επιλέξει ως στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα και την Ευρώπη την οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών. Δίκαια, λοιπόν, πανηγυρίζει, διότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην Ισπανία για δεύτερη συνεχή φορά. Η πρώτη ήταν με περιπετειώδη τρόπο για τους Σοσιαλιστές, ύστερα από τις εκλογές του 2016. Τότε, το αριστερό πολιτικό κίνημα Podemos συμμετείχε πρώτη φορά στις ισπανικές βουλευτικές εκλογές, σε συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά, που περιλαμβάνει και το ΚΚ, με το συμμαχικό σχήμα να ονομάζεται Unidos Podemos και σε εκείνες τις εκλογές είχε καταταγεί τρίτο, με ποσοστό 21,05% και 71 έδρες στις 350. Οριακά δεύτερο είχε καταταγεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με 22,66% και 85 έδρες. Μεγάλος νικητής τότε, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, με 33,3% και 135 έδρες, ενώ την τέταρτη θέση είχε καταλάβει το κόμμα Πολίτες, με 13,05% και 32 έδρες.

Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν αναμφισβήτητο νικητή τον σαφέστερα αριστερόστροφο Πέδρο Σάντσεθ (28,9% και 123 έδρες), τον οποίο φαίνεται ότι προτίμησαν και πρώην ψηφοφόροι του Unidos Podemos, με αποτέλεσμα το συμμαχικό σχήμα της Αριστεράς να πέσει στην τέταρτη από την τρίτη θέση, την οποία κατέλαβαν οι Πολίτες. Οι εκλογικές απώλειες της Αριστεράς εξηγούνται και από το γεγονός ότι αντιμετώπισε εσωτερικά προβλήματα, καθώς και έξωθεν υπονομεύσεις. Επίσης, επλήγη από το πρόβλημα της Καταλωνίας χάνοντας εκλογικό έδαφος στη συγκεκριμένη πολιτεία, όπου κυριάρχησαν πολιτικά οι αυτονομιστές. Πάντοτε στην ιστορία, η άνοδος του ήπιου ή και βίαιου εθνικισμού αποβαίνει εις βάρος της Αριστεράς.

Αναμφίβολα αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε η είσοδος στη Βουλή του ακροδεξιού VOX, που δυνάμωσε αντλώντας μέρος της δύναμης του Λαϊκού Κόμματος. Εκλογικός καταποντισμός πράγματι συνέβη για το κόμμα αυτό, που έπεσε στο 18,82% και από τις 135 στις 66 έδρες, γεγονός αυτό δεν σχολιάστηκε από τον Κυριάκο. Όμως, ο ηγέτης του κόμματος έκανε αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι έπαθε ζημιά λόγω του πολιτικού και ιδεολογικό φλερτ με την Ακροδεξιά.

Υπενθυμίζω στη Φώφη ότι το 2016, η τότε σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSOE δεν επέτρεπε πλήρη αριστερή στροφή, με αποτέλεσμα την παραίτηση Σάντσεθ από τη θέση και του βουλευτή. Όταν επανέκαμψε στην ηγεσία μέσω συνεδρίου, ανέλαβε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς βουλευτική ιδιότητα, Καταθέτοντας πρόταση μομφής στον Ραχόι από κοινού με το Podemos. Έτσι προέκυψε η πρώτη κυβέρνηση Σοσιαλιστών, ύστερα από πολλά χρόνια, χωρίς τη συμμετοχή, αλλά με την στήριξη του Unidos Podemos.

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να θυμηθούμε ότι μετά το 2008, η ισπανική Ενωμένη Αριστερά έμπαινε και δεν έμπαινε στη Βουλή, ενώ παλαιότερα, είχε υπερβεί το 10% (όχι μία φορά), έχοντας ιδρυθεί το 1986, με πρωτοβουλία του ΚΚ Ισπανίας. Ειδικότερα, το 2008, είχε εκλέξει ένα βουλευτή, το 2011 επτά και το 2015, πέντε.

Το Podemos ως πολιτικό κίνημα (όχι ως κόμμα) προέκυψε μετά το 2011, μέσα από το «κίνημα των πλατειών» εναντίον της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας της Δεξιάς, δηλαδή, στην Ισπανία έγινε κάτι ανάλογο με την Ελλάδα. Οι indignados της Plaza de Sol της Μαδρίτης γέννησαν το Podemos, ενώ οι «αγανακτισμένοι» της Πλατείας Συντάγματος οδήγησαν στην εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2012, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας.

Με την επίδραση και της ιστορικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, δυνάμωσε το Podemos, το οποίο είχε εκπροσωπηθεί στην τελική εκλογική μας συγκέντρωση στην Ομόνοια με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είχε διακηρύξει «SYRIZA, PODEMOS, VENCEREMOS». Ωστόσο, η υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέδρασε αρνητικά και σε συγγενή κόμματα στην Ευρώπη, όμως, άντλησαν νέα έμπνευση από την τεράστια νίκη στο δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Πού είδε, λοιπόν, τον καταποντισμό του Podemos η Φώφη; Μήπως επειδή από τρίτο κόμμα το 2016, κατετάγη προσφάτως τέταρτο, χάνοντας, πράγματι, σημαντικό μέρος της δύναμής του; Όμως, από την άποψη του πολιτικού του ρόλου, το Unidos Podemos παραμένει ρυθμιστής των εξελίξεων, αφού χωρίς αυτό, κυβέρνηση Σάντσεθ δεν μπορεί να σταθεί.

Επομένως, βίοι παράλληλοι για την Ελλάδα και την Ισπανία, όχι όμως για τα σοσιαλιστικά κόμματα των δύο χωρών, αφού το PSOE αναγεννήθηκε χάρη στην αριστερή του στροφή, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραμένει δέσμιο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)