Απορρίπτει τις κατηγορίες του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε ο οποίος δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» την κατηγορία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι γερμανικές αρχές ασφάλειας "συνεργάζονται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους, ειδικά δε σε θέματα τρομοκρατίας".

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε στη «Bild» ότι η χώρα του «πληρώνει τα σφάλματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ότι, έχει μείνει μόνη της χωρίς βοήθεια και πως αν δεν είχε κλείσει τα σύνορα, «η Ευρώπη θα είχε γεμίσει τζιχαντιστές».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η ΠΓΔΜ από την 1/4/2014 συμμετέχει στο «Focal Point Travellers» της Europol, το οποίο ασχολείται ειδικά με ξένους μαχητές και έχει μάλιστα ήδη προωθήσει στοιχεία μέσω αυτού του διαύλου.

Επισήμανε ωστόσο ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα βάσει των νομικών κανόνων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από γερμανικές αρχές προς αρχές του εξωτερικού.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι «από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής. Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η αλληλεγγύη που έχουμε αναπτύξει με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ. Βαλκανικών κοντά στην ΕΕ».

Τέλος, ο ίδιος, αναφέρθηκε στα 664 εκ. ευρώ που διαθέτει η ΕΕ στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην πρωτοβουλία της καγκελαρίου το 2014 να θεσπίσει την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, «όχι ως μια μεμονωμένη διοργάνωση, αλλά ως διοργάνωση η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο από άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με θέμα ακριβώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών της περιοχής και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα».

Επιπρόσθετα , δεν παρέλειψε να θυμίσει τα 52 εκ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ στην ΠΓΔΜ για το προσφυγικό.