to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 29.03.2013

Διεθνή

Δεν έπεισε ο Ολάντ

Η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου


«Ο Ολάντ υποδύθηκε τον Ολάντ» ήταν ο ειρωνικός τίτλος της συντηρητικής Figaro, που εκτίμησε ότι «ως συνήθως ο πρόεδρος έκανε «μια άσκηση ισορροπιστή, χωρίς να εξαλείψει την ασάφεια στην πολιτική του».

«Ως τώρα όλα πάνε άσχημα. Ζήτω το 2015!», τιτλοφόρησε σκωπτικά το δικό της πρωτοσέλιδο η Liberation, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη «αισιοδοξία» του προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι « όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι έτοιμα ».

Η L’ Echo στάθηκε στο φόρο 75% που «θα πλήξει πλέον τις επιχειρήσεις».

Η οικονομική εφημερίδα εκτίμησε ότι η εξαγγελία αυτή ήταν από τις σημαντικότερες κατά τη χθεσινή συνέντευξη. Έχοντας αποτύχει να επιβάλλει το φόρο αυτό στους πλουσίους, αφού απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικός, ο Φρανσουά Ολάντ τον μετατρέπει πλέον σε εργοδοτική εισφορά από τις επιχειρήσεις για το τμήμα των μισθών πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ήταν «ένας τρόπος για να δείξει ότι έχει κύρος και αποφασιστικότητα, τηρώντας παράλληλα τις υποσχέσεις του» έγραψε η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα εμποδίσει ορισμένες επιχειρήσεις να βρουν τρόπους για να παρακάμψουν το μέτρο.

Είχε θεωρηθεί «ριψοκίνδυνη» κίνηση η τηλεοπτική συνέντευξη αυτή, και τελικά αποδείχθηκε ένα εγχείρημα χαμηλής απόδοσης, καθώς δεν επέτρεψε στον Φρανσουά Ολάντ να πείσει όσο θα ήθελε.

Παρ' όλ' αυτά το επιχείρησε με λόγια θεληματικά, γράφει η Λε Παριζιέν: «Ξέρω τι θέλω να κάνω, ξέρω τι αποφασίζω και ξέρω πού θα φθάσουμε: στην επιτυχία ».

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, αρχηγός του κεντρώου κόμματος Modem, είναι από τους λίγους πολιτικούς που εμφανίζονται εν μέρει να συμφωνούν με όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η πορεία του είναι σωστή» δηλώνει στην εφημερίδα, «καθώς και οι προθέσεις του να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη. Είναι όμως δύσκολο να τον παρακολουθήσει κανείς για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει», προσθέτει ο Μπαϊρού.

Για το σύνολο των αναλυτών, οι Γάλλοι παρακολούθησαν χθες το βράδυ έναν σοσιαλδημοκράτη μάλλον, παρά έναν σοσιαλιστή πρόεδρο.

Είναι γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο Φρανσουά Ολάντ δεν έκανε καμιά αναφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μήνυμα προς τα μέλη της αριστεράς, που συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα αρνητικά σχόλια δεν άργησαν: για «έλλειψη διαύγειας» στο λόγο του προέδρου έκανε λόγο ο επικεφαλής των οικολόγων στη Γερουσία, Ζαν-Βενσάν Πλασέ.

«Τίποτα από αυτά που ακούσαμε δεν είναι ικανά να προσφέρουν βεβαιότητα στους Γάλλους, οι οποίοι έχουν ανάγκη την αλλαγή για την οποία ψήφισαν», λέει ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Πιερ Λοράν.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο «εκτός πραγματικότητας και απάνθρωπο», υποστηρίζοντας ότι «κάνει τελείως λάθος διάγνωση» όσον αφορά την κρίση.

Ένα πρόβλημα για τον πρόεδρο είναι ότι ενώ δέχεται πυρά από τα αριστερά, ούτε στη δεξιά του αναγνωρίζει κανείς κάτι σωστό στην πορεία του, εκτός από τον κεντρώο Μπαϊρού.

Την αποτυχία της χθεσινοβραδινής συνέντευξης αποδέχθηκε έμμεσα και το προεδρικό περιβάλλον-που εκτίμησε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα "ραντεβού" με τον γαλλικό λαό.

Πηγή: enikos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)