to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 04.06.2018

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Χωρίς απόφαση το Washington Group: Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ευρωζώνης και ΔΝΤ

Χωρίς συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε το Σάββατο στον Καναδά το Washington Group, εξέλιξη που φαίνεται πως απομακρύνει κάθε πιθανότητα συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.


Χωρίς απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ολοκληρώθηκε το Washington Group, στον Καναδά, κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ. Οι συνομιλίες συνεχίζονται από σήμερα με στόχο μια συμφωνία έτοιμη προς έγκριση στις 21 Ιουνίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ,  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ. 

Αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, η αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος στον Καναδά σημαίνει ότι οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου περιορίζονται αισθητά. Ευρωζώνη και Ταμείο θα συνεχίσουν από αύριο τις συνομιλίες, ώστε να είναι έτοιμη προς έγκριση μία συμφωνία στις 21 Ιουνίου, όπου το Γιούρογκρουπ αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους.

Οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο αφορούν κυρίως τον χρόνο παράτασης της αποπληρωμής των ελληνικών χρεών, με το Ταμείο να μιλά για 15 έτη και τη γερμανική πλευρά να μην θέλει παράταση μεγαλύτερη των πέντε ετών. Ως προς τον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ επιθυμεί πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό και η Γερμανία συζητά για μηχανισμό συνδεδεμένο με πολιτικές.

Η Ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν στο 2ο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Νομίζω, πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει κάνει ήδη στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι και για το ιταλικό χρέος, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσής του. Σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung υπογράμμισε ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένωση αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Δεν συζητείται από κανέναν θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου, επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 Ο κ. Ψαλιδόπουλος  εκτιμά ότι μάλλον το ΔΝΤ θα αναλάβει από τούδε και στο εξής τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)