to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 31.01.2014

πηγή: in.gr

Οικονομία

«Δεν έκλεισε ακόμη» η συμφωνία με την Gazprom, λένε ΔΕΠΑ και ΥΠΕΚΑ

Στη διάψευση των πληροφοριών ότι έκλεισε η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την Gazprom, ως προς την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, προχώρησαν ΔΕΠΑ και υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).


Ωστόσο όλα δείχνουν ότι δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα πέσουν οι υπογραφές.

«Δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία, ούτε προβλέπεται να υπάρξει μέσα στην ημέρα. Βρισκόμαστε ακόμη σε φάση διαπραγματεύσεων», επισήμανε η ελληνική πλευρά, διαψεύδοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία, πληροφορία που έδωσαν νωρίτερα πηγές από τη ρωσική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μέσω των διαπραγματεύσεων τη μείωση κατά 20% περίπου των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να προσαρμοστούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Νωρίτερα, πηγές από την πλευρά της ρωσικής εταιρίας έδωσαν την πληροφορία ότι έκλεισε η συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Τα στοιχεία αναφορικά με το ύψος της έκπτωσης αναμένεται να γίνουν γνωστά αργότερα, σημείωναν ακόμη. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες η ΔΕΠΑ και η Gazprom φέρονταν να συμφώνησαν σε αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης του φυσικού αερίου.

Πάντως σε πιο προσεκτική δήλωση πηγή της ρωσικής εταιρείας είπε στο Reuters ότι ««Καταλήξαμε σε συμφωνία να προσαρμόσουμε την τιμή σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς. Αλλά δεν έχει ακόμα υπογραφεί τίποτα». 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία εάν δεν ικανοποιηθεί. Εντωμεταξύ έχει ήδη παρέλθει η αρχική προθεσμία (έως τα τέλη Δεκεμβρίου) για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. 

Η Gazprom είναι ο κύριος προμηθευτής της ΔΕΠΑ, με πωλήσεις 2,3 δισ. κυβικά μέτρα το 2012. Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που απέσπασαν μειώσεις τιμών από την Gazprom, το 2011, ύψους 7% περίπου.

Κοντά η συμφωνία

Πάντως, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις δηλώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών η συμφωνία μοιάζει να είναι κοντά, θέμα ημερών.

Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε συνέχεια και της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν, στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη, σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΠΑ.

Η διαπραγμάτευση, προσθέτουν, βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών. 

Υπάρχει μεν κινητικότητα, παραδέχονται οι ίδιες πηγές, αλλά το θέμα δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη». Στόχος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΔΕΠΑ είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους άμεσα, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά και έμμεσα καθώς το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά το λιγνίτη.

Εκτός από την τιμή, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους της προμήθειας και τις ρήτρες take or pay που προβλέπουν ότι η ΔΕΠΑ πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013) η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 10,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 7,2 στην ΕΕ.

tags: Gazprom, ΔΕΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)