to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν είναι ώρα να μιλάμε για τέτοια θέματα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης. Στην Ελλάδα 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή...


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης. Στην Ελλάδα 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, 1 στα 13 παιδιά θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες και 1 στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Αυτά τα άκρως ανησυχητικά και αποκρουστικά καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσον αφορά την κακοποίηση των παιδιών στη χώρα μας.

Τις διαστάσεις, τα χαρακτηριστικά και τη λήψη μέτρων ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε Το Χαμόγελο του Παιδιού με τίτλο «Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Τα επόμενα βήματα για την ολιστική στήριξη των παιδιών» στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων συμβαίνει, συνήθως, από άτομα υπεράνω υποψίας, ανεξάρτητα από κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια. Τα αγόρια και τα κορίτσια διατρέχουν σε παρόμοιο βαθμό τον κίνδυνο κακοποίησης. Όμως, τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες δεν φτάνουν ούτε στο 1 τοις χιλίοις.

«Η σεξουαλική κακοποίηση είναι θέμα εξουσίας, συχνά δεν επιβάλλεται με τη βία και δεν σχετίζεται με την παιδοφιλία. Οι δράστες καλλιεργούν την εμπιστοσύνη των θυμάτων στο πρόσωπό τους, τα δωροδοκούν ή τα εξαπατούν. Γι’ αυτό και αρκετά κρούσματα συμβαίνουν σε μέρη που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι ασφαλή, όπως τα σχολεία και οι εκκλησίες» επισήμανε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ντέιβιντ Φίνκελορ. Επίσης, πολλές φορές το παιδί θύμα αισθάνεται ντροπή και ενοχή, κατηγορεί τον εαυτό του επειδή η επαφή δεν ταιριάζει με το μοντέλο κακοποίησης που έχει στο μυαλό του εξήγησε στο ΑΠΕ ο Ντ. Φίνκελορ.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο συνέδριο χάθηκε από την επικαιρότητα και το θεματολόγιο συγκεκριμένων ΜΜΕ, καθώς είχε την ατυχία να συμπίπτει χρονικά με το θάψιμο της είδησης για την καταδίκη του Ν. Γεωργιάδη της Νέας Δημοκρατίας. Οπότε, δεν είχε και πολλές ελπίδες η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί γι’ αυτό το συνέδριο, για μια σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας που συνήθως κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες, σφαλισμένα στόματα και όπως ανακαλύψαμε εσχάτως, θάβεται και ως είδηση όταν αφορά πρόσωπα με συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα.

Ίσως κάποια άλλη φορά λοιπόν, που η συγκυρία θα το επιτρέπει, θα μιλήσουμε για σεξουαλική βία και κακοποίηση ανηλίκων... Τώρα αφήστε το καλύτερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)