to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν είναι (μόνο) ζήτημα του νόμου ο ρατσισμός

Αν δύο Παλαιστίνοι πολίτες είναι "τρομοκράτες", τότε ο αδικαιολόγητος ρατσισμός εις βάρος τους πώς να χαρακτηριστεί;


Ο λόγος για τους δύο αραβικής καταγωγής επιβάτες στην πτήση Α3 928 για Τελ Αβίβ της Aegean, που βαπτίσθηκαν "τρομοκράτες" από τους Ισραηλινούς συνεπιβάτες τους, απλώς και μόνο λόγω "υποψίας". Πλήρωμα και αστυνομία αποβίβασαν τους δύο άνδρες από την ανατολική Ιερουσαλήμ, αν και ήταν καθ' όλα εντάξει τα χαρτιά τους, ακόμη και μετά τον επανέλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν....

"Δεν υπήρξε καμία πιθανότητα διακριτικής μεταχείρισής τους από την πλευρά του πληρώματος", διεμήνυσε τότε η Aegean, που δεν επεφύλαξε καμία κύρωση για τους διαμαρτυρόμενους Ισραηλινούς, οι "υποψίες" των οποίων καθυστέρησαν μιάμιση ώρα την πτήση.

Το ζήτημα είναι "γιατί τα αστυνομικά όργανα προέβησαν εκ νέου σε έλεγχο των δύο επιβατών" που "έγιναν θύματα ρατσιστικής και προσβλητικής συμπεριφοράς από μερίδα συνεπιβατών τους", από όσους "παρακώλυαν απρόκλητα και αδικαιολόγητα την πραγματοποίηση της πτήσης ζητώντας επί της ουσίας την απομάκρυνση και αποβίβαση των συνεπιβατών τους επειδή τους 'υποψιάζονταν'", ρωτούν σχετικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης για την πρόληψη περιστατικών ανάλογων της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των δύο επιβατών αραβικής καταγωγής;" συνεχίζουν στο κείμενο της ερώτησης, για να προσθέσουν: "Γιατί τα αστυνομικά όργανα δεν προέβησαν στην προσαγωγή και σύλληψη των επιβατών που προέβαιναν σε παρακώλυση της πτήσης, παραβιάζοντας το άρ. 292 ΠΚ, το οποίο είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο;".

"Μέχρι και σήμερα η εταιρεία δεν έχει εξηγήσει επαρκώς για ποιo λόγο οι ρατσιστικές ανησυχίες μερίδας επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της παροχής των υπηρεσιών της εταιρείας όχι για τους αδικαιολογήτως διαμαρτυρόμενους επιβάτες αλλά για τα θύματα της ρατσιστικής συμπεριφοράς ούτε για ποιο λόγο η εταιρεία επέτρεψε επί μιάμιση ώρα τον εξευτελισμό των δύο επιβατών με αποτέλεσμα η 'άνεση' και η 'ασφάλειά' τους να θεραπευθεί -τάχα- με την αποβίβασή τους", τονίζουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται πως μετά το περιστατικό το υπουργείο Δικαιοσύνης εξήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου του 2005 για την αρχή της ίσης μεταχείρισης, "με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της και την καλύτερη προστασία κάθε προσώπου από διακρίσεις". "Πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως η αρχή της ίσης μεταχείρισης στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών" ανέφερε, για να υπογραμμίσει: "Απαγορεύεται και είναι καταδικαστέα, απ' όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού".

Το πρόβλημα όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο του νόμου. Γιατί παρ' ότι η αεροπορική εταιρεία υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, παρ' ότι η αστυνομία υπόκειται στους ίδιους νόμους, ευθύνες για το περιστατικό δεν έχουν αναζητηθεί. Και όσο δεν αναζητούνται, όσο δεν διαπαιδαγωγούνται τα όργανα της πολιτείας απέναντι σε τέτοια περιστατικά, αυτά θα συνεχίζονται...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)