to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 03.09.2020

Διεθνή

«Δεν είμαστε σε στάδιο κυρώσεων» λέει η Κομισιόν για την υπόθεση Ναβάλνι

Η γερμανική οικονομία απορρίπτει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η Κομισιόν λέει πως είναι «δύσκολο να μιλήσουμε» για κυρώσεις «σ' αυτό το στάδιο», αλλά «είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να δώσει απαντήσεις επειδή αυτός ο χημικός παράγοντας δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμος και χρησιμοποιήθηκε στο ρωσικό έδαφος εναντίον ενός ρώσου πολίτη». Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι σε συνεδρίαση την Παρασκευή.


Το Κρεμλίνο απέρριψε νωρίτερα σήμερα τις κατηγορίες της Δύσης ότι ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και δήλωσε ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Αυτά, λίγες ώρες αφότου οι τοξικολογικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος του Αλεξέι Ναβάλνι οι οποίες έγιναν σε εργαστήριο του γερμανικού στρατού βρήκαν «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης έχει δηλητηριασθεί με Novichoc.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει από τη Ρωσία να διεξαγάγει μια «διαφανή και εξαντλητική έρευνα» για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και περιμένει να εξετάσει τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής πριν εξετάσει ενδεχόμενες κυρώσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Καλούμε τη Ρωσία να ερευνήσει με διαφανή και εξαντλητικό τρόπο. Είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να δώσει απαντήσεις επειδή αυτός ο χημικός παράγοντας δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμος και χρησιμοποιήθηκε στο ρωσικό έδαφος εναντίον ενός ρώσου πολίτη», αντέδρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο.

«Όσο για πιθανά αντίποινα ή κυρώσεις: σ' αυτό το στάδιο, καμιά έρευνα δεν δείχνει ποιος είναι υπεύθυνος. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να διεξαχθεί η έρευνα και να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σ' αυτό το σημείο», επέμεινε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τιμωρία όταν δεν έχεις ακόμη στο στάδιο αυτό τους υπεύθυνους. Η έρευνα πρέπει να γίνει και στη συνέχεια θα αποφασισθούν τα επόμενα στάδια», δήλωσε.

Εντούτοις «δεν είναι αποδεκτό να βλέπουμε κάποιον να πέφτει θύμα απόπειρας δολοφονίας με στρατιωτικής κλάσης χημικό παράγοντα, στον οποίο δεν θα έπρεπε να έχει κανείς ελεύθερα πρόσβαση (...) Ο κ. Ναβάλνι δεν είναι ο πρώτος που πέφτει θύμα τέτοιων δειλών και απάνθρωπων επιθέσεων, έχουμε δει και άλλους Ρώσους να σκοτώνονται, και άλλες φωνές της (ρωσικής) αντιπολίτευσης να σιωπούν», υπογράμμισε.

Όσο για την «εμπιστοσύνη» των Ευρωπαίων στις ρωσικές έρευνες, ο εκπρόσωπος φάνηκε επιφυλακτικός: «Δεν θέλω να βγάλω συμπεράσματα (σχετικά με τη διεξαγωγή τους), αυτό δεν θα ήταν σοβαρό. Αν η έρευνα έχει ξεκινήσει και αποδώσει καρπούς, θα εξετάσουμε τα συμπεράσματά της και τη διεξαγωγή της, όπως κάνουμε πάντα».

Έπειτα από «σινιάλα, τουλάχιστον φραστικά, ότι η Ρωσία επιθυμεί να συνεργασθεί», «θα δούμε πώς η συνεργασία αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί και τι κάνουν οι ρωσικές αρχές μπροστά στα νέα στοιχεία» τα οποία παρουσιάσθηκαν από τη Γερμανία, επισήμανε και ζήτησε να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη» έρευνα επισημαίνοντας πως «ο απολογισμός (της Ρωσίας στο θέμα αυτό) δεν είναι πολύ ικανοποιητικός».

Η γερμανική οικονομία απορρίπτει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Παρά τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η  Επιτροπή Aνατολικών Υποθέσεων των Γερμανικών Επιχειρήσεων είναι εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι λάθος να αντιδράσουμε στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν και πάλι εντελώς αμέτοχες επιχειρήσεις και τον ρωσικό πληθυσμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το περιστατικό να εξελιχθεί σε μόνιμο βάρος στις διμερείς μας σχέσεις και συνεπώς να βλάψει περαιτέρω τις γερμανορωσικές οικονομικές επαφές. Η καγκελάριος Μέρκελ αρνήθηκε δικαιολογημένα να αναμίξει την υπόθεση αυτή με κυρώσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Όλιβερ Χέρμες.

Ο Χέρμες πρόσθεσε ότι «τα αίτια της πράξης θα πρέπει να αποσαφηνιστούν διεξοδικά και με διαφάνεια μαζί με τη Ρωσία. Η δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ελπίζουμε όλοι πάρα πολύ ότι δεν θα προκληθεί στον Ναβάλνι κάποια μόνιμη βλάβη στην υγεία του».

Επίσης ο πρόεδρος του Γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ματίας Σεπ, δήλωσε στο Reuters ότι «η κρίση του κορονοϊού έχει οδηγήσει το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε ρεκόρ εκροής γερμανικών κεφαλαίων από τη Ρωσία, ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι εγείρουν ανησυχίες ότι αυτή η τάση θα ενταθεί. Η κυβέρνηση στη Μόσχα πρέπει να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα για τους ξένους επενδυτές, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εκροές κεφαλαίων».

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι σε συνεδρίαση την Παρασκευή

Το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει αύριο στις Βρυξέλλες για το θέμα της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε σήμερα διπλωμάτης.

Σε ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι θα διεξαγάγει τη συνεδρίαση την Παρασκευή "σε επίπεδο πρεσβευτών", χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το θέμα της συνεδρίασης αυτής, στο τέλος της οποίας έχει προγραμματιστεί ενημέρωση του Τύπου γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδος.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι "η ανακοίνωση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία ο Ναβάλνι ήταν θύμα δηλητηρίασης με νόβιτσοκ, είναι στην ατζέντα".

Γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τους 29 άλλους συμμάχους τους, μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι έχει "σαφείς αποδείξεις" πως το μαύρο πρόβατο του Κρεμλίνου, ο 44χρονος Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Χθες, Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη "σοκαριστική" δηλητηρίαση του Ναβάλνι και ζήτησε διενέργεια έρευνας από τη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)