to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι…

Στα χρόνια που στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, οι Έλληνες δεν ήμασταν όλοι ίδιοι. Μας χώριζε σε δυο σαφώς διακεκριμένες ομάδες η κόκκινη γραμμή του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.


Όποιος ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ έφερνε στους ώμους του την ευθύνη για όλα τα δεινά της Ελλάδας, αν όχι και του πλανήτη. Βλέπετε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και εν πολλοίς εξακολουθεί να είναι, σύμφωνα με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπεύθυνος για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που έφεραν οι δεξιές κυβερνήσεις πριν το 2010. Κι ακόμη ήταν υπεύθυνος για την οικονομική κρίση και για τα μνημόνια των δανειστών, για τα οποία κάποιοι έλεγαν ότι αν δεν υπήρχαν έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει.

Κι ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπεύθυνος και για τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των μνημονίων που φτωχοποίησε τους Έλληνες και για τη ληστρική, προς το δημόσιο και τη μεσαία και τη χαμηλή εισοδηματικά τάξη, πολιτική που μας επέβαλαν οι δανειστές. Με την οποία κάποιοι συμφωνούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να την εφαρμόζουν ακόμη και σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από τα μνημόνια.

Και επιπλέον, σύμφωνα με τον αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπεύθυνος και για την κλιματική κρίση και για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί, όπως και για την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδίου και τις χρόνιες πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι. Όπου υπεύθυνος για κάθε ανθρώπινη απώλεια στη μεγάλη καταστροφή ήταν, προφανώς, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ήταν υπεύθυνοι για την προδοσία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ήταν τα χρόνια που δεν ήμασταν όλοι ίδιοι.

Οι ΣΥΡΙΖαίοι ήταν οι εξ ορισμού κακοί και όλοι οι άλλοι, οι αντί ΣΥΡΙΖΑ, που κατά μαγικό τρόπο μετατράπηκαν στη συνέχεια σε υποστηρικτές της ΝΔ του Μητσοτάκη, ήταν οι… καλοί.

Σήμερα και μετά από 4 σχεδόν χρόνια κυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, άλλαξαν τα πράγματα.

Τώρα που αποκαλύφθηκε το σκληρά νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό πρόσωπο της Δεξιάς, γίναμε ξαφνικά όλοι ίδιοι.

Σήμερα που με την οικονομική πολιτικής της η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνει κατακόρυφα τα κέρδη της επιχειρηματικής ελίτ και φτωχοποιεί τη μεσαία και τη χαμηλή τάξη, χωρίς να διανέμει δίκαια τα υπερκέρδη των λίγων για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, η γραμμή είναι:

«Έλα μωρέ, όλοι τα ίδια κάνουν».

Σήμερα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική φροντίδα και την ασφάλιση προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου, σήμερα που επιτρέπει στους κερδοσκόπους να αισχροκερδούν και να ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές για να έρθει εκ των υστέρων η κυβέρνηση να μοιράσει ψίχουλα σαν επιδόματα κι αυτά σε κάποιους, αποζημιώνοντάς τους για ένα μικρό μόνο μέρος των απωλειών τους λόγω της ακρίβειας, όλες οι κυβερνήσεις έγιναν ίδιες.

Σήμερα που η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η προστασία από την πανδημία επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών και που για τις ανθρώπινες απώλειες από την πανδημία δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός που δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και δεν αύξησε τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία, επειδή δήθεν δεν γνώριζε για τη μελέτη που του είχαν υποβάλει σύμβουλοί του, έγιναν όλοι, δεξιοί και αριστεροί, το ίδιο πράγμα.

Κι ακόμη σήμερα, που αποκαλύπτεται περίτρανα στη Βουλή ότι ο πρωθυπουργός είναι ένοχος για πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή, για παραβίαση των θεσμών και για κατάλυση του κράτους δικαίου, ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, όπως τον κατηγόρησε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μητσοτάκης επί τρεις μέρες στη Βουλή δεν μπόρεσε να απαντήσει για να αποσείσει τις βαριές κατηγορίες, όλοι τα ίδια κάνουν όταν έρχονται στην εξουσία.

 
 

«Όλοι παρακολουθούσαν ανέκαθεν και συνεχίζουν να παρακολουθούν όλους. Αφού κι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τον… Πιτσιόρλα».

Έστω κι αν η τότε ΕΥΠ τον παρακολουθούσε δικαιολογημένα, γιατί συνομιλούσε με ύποπτους για σοβαρά αδικήματα, οι οποίοι και συνελήφθησαν όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Και έστω και αν για την παρακολούθηση αυτή είχε ενημερωθεί η τότε αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι ακόμη, έστω και αν ο Πιτσιόρλας δεν ήταν η μισή κυβέρνηση και αρχηγοί της αντιπολίτευσης και αρχηγοί του στρατού και δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες και μέλη της οικογένειας, που τώρα παρακολουθούνται από την ΕΥΠ για να εκβιάζονται, όπως ο Τσίπρας κατήγγειλε και ο Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να διαψεύσει.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι γνωστό. Τα λάθη σου δικά σου και τα λάθη μου δικά μας.

Η αξιοποίηση του συμψηφισμού ως μέσου για την απόσειση των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η κατασκευή χαλκευμένων κατηγοριών για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμψηφιστούν οι δικές τους ευθύνες, τους έχει γίνει δεύτερη φύση.

Ε, λοιπόν όχι! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Όπως ο γιατρός που παίρνει φακελάκια στο δημόσιο νοσοκομείο και εκβιάζει τους ασθενείς του ότι αν δεν έχουν να πληρώσουν δεν θα θεραπευτούν, δεν είναι καθόλου ίδιος με εκείνον που αντιμετωπίζει το λειτούργημα του γιατρού με ανθρωπιά, σαν κοινωνικό έργο, έτσι δεν είμαστε όλοι ίδιοι μεταξύ μας.

Ούτε τα φάγαμε εμείς, οι πολλοί, ποτέ μαζί με κανέναν.

Γι’ αυτό άλλωστε κάποιοι έγιναν πλούσιοι από τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και διάγουν άνετη ζωή ενώ κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι, είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με τον χαμηλό μισθό μας, που είναι χαμηλότερος από όλους τους μισθούς της Ευρώπης, όπως η Eurostat επιβεβαιώνει.

Και βέβαια δεν μπορεί να είναι ίδιοι όσοι γεννήθηκαν στα πλούτη και έγιναν αυτό που έγιναν από νομοτέλεια, ως γόνοι, με όσους παλέψαμε στη ζωή μας για να επιτύχουμε ό,τι πετύχαμε, έχοντας ξεκινήσει από το μηδέν, αν όχι και από το μείον.

Ας τελειώσει αυτό το παραμύθι που η Δεξιά επιστρατεύει όταν τα βρίσκει σκούρα, ότι δήθεν όλοι είμαστε ίδιοι και όλοι τα ίδια κάνουν.

Ούτε ο Νίκος Παππάς, που τον σέρνουν στο Ειδικό Δικαστήριο τιμωρητικά αλλά και προς παραδειγματισμό, επειδή ήταν ο μόνος υπουργός που υποχρέωσε τους καναλάρχες να πληρώσουν για το δημόσιο αγαθό που διαχειρίζονται επικερδώς, είναι ίδιος με τους λογής Πάτσηδες της ΝΔ, που έγιναν πλούσιοι σε βάρος φτωχών ανθρώπων, λόγω των προσβάσεών τους στο κόμμα και την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, με τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει σήμερα παιχνίδι με απευθείας αναθέσεις στους κομματικούς και επιχειρηματικούς της φίλους.

Δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν μπορεί να είναι όλοι ίδιοι. Ο καθένας κουβαλά τις ευθύνες του για όσα έκανε ή ακόμη και για όσα όφειλε να κάνει και δεν έκανε.

Και οι ευθύνες αυτές, αν θέλουμε να είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος, κάποτε πρέπει να αποδοθούν. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)