to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 23.06.2016

Κοινωνία

«Αν δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι!»: Η Αλληλέγγυα Πόλη Ιλίου για τη «Λευκή Νύχτα»

Κείμενο - παρέμβαση της δημοτικής κίνησης Ιλίου "Αλληλέγγυα Πόλη" σχετικά με το ζήτημα της στήριξης της τοπικής αγοράς, με αφορμή την διοργάνωση "Λευκής Νύχτας" από τον Δήμο Ιλίου.


Χέρι – χέρι η Δημοτική Αρχή και η παράταξη του κ. Καούκη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς την συναίνεση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και αγνοώντας τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, μας καλούν στη τέταρτη «Λευκή Νύχτα».

Η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη» επανειλημμένα και με υπευθυνότητα έχει τοποθετηθεί ενάντια σ’ αυτήν την διοργάνωση. Για εμάς ο θεσμός της «Λευκής Νύχτας» δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα δαπανηρό δρώμενο που με την πρόφαση ότι συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτισμού και την στήριξη των εμπόρων του Δήμου, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τη ματαιόδοξη –shopping therapy- αντίληψη της δημοτικής αρχής παραγκωνίζοντας τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών.

Ακόμα και η επίκληση του δήμαρχου κ. Ζενέτου «σας περιμένουμε όλους σε αυτή τη μοναδική γιορτή, για να περάσουμε αξέχαστες στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης σε μια νύχτα φωτεινή» κάθε άλλο πάρα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τοπικής αγοράς αλλά την επιθυμία του για την δημιουργία ενός πλασματικού περιβάλλοντος για τους δημότες.

Ας μας εξηγήσει λοιπόν, η δημοτική αρχή και οι συνοδοιπόροι της:

  • ποσό ουσιαστική και αποτελεσματική είναι η στήριξη που προσφέρει ο Δήμος στους επαγγελματίες του;

  • με ποιόν τρόπο συμβάλλει η συγκεκριμένη διοργάνωση στην στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών του Δήμου μας που τα καταστήματά τους εδρεύουν στις συνοικίες του Δήμου;

  • πως στηρίζει τους συνδημότες εμπορο-υπάλληλους συμβάλλοντας στην καταστρατήγηση του ωραρίου τους και κατ’ επέκταση των εργατικών τους δικαιωμάτων;

  • πως, ενώ δεν έχει εγκριθεί από την περιφέρεια Αττικής σχετικό αίτημα για παράταση του εθνικού ωραρίου, θα προστατεύσει τους επαγγελματίες που θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους πέραν του κανονικού;

  • γιατί την ίδια στιγμή που επικαλείται τη νομιμότητα και τη προστασία των επαγγελματιών του Δήμου, απαγορεύει και καταστέλλει τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες» των δομών αλληλεγγύης της πόλης μας, την αμέσως επόμενη τους συμπαρασύρει σε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας;

Οι δομές αλληλεγγύης των πολιτών Ιλίου και οι επαγγελματίες με έδρα στις συνοικίες του Δήμου μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από την δημοτική αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους που την στηρίζουν σαν δημότες δεύτερης-τρίτης κατηγορίας.

Μήπως η “Λευκή Νύχτα” δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα;

Αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των εμπόρων της πόλης μας, οφείλουμε ταυτόχρονα να καταδείξουμε πως η «Λευκή Νύχτα» σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων δεν βοηθά παρά συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη γενίκευση των λουκέτων των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων οδηγώντας στην ανεργία και την αβεβαιότητα χιλιάδες εργαζόμενους – συνδημότες μας.

Η θέση της «Αλληλέγγυας Πόλης» είναι ξεκάθαρη, ο θεσμός της «Λευκής Νύχτας» όχι μόνο δεν απαντά στα σημαντικά αδιέξοδα της τοπικής αγοράς αλλά αντιθέτως αποτελεί «πυροτέχνημα» της δημοτικής αρχής για να συγκαλύψει την γύμνια της πολιτικής της για ουσιαστική στήριξη των εμπόρων του Δήμου Ιλίου.

Τι προτείνουμε!

Έχουμε πολλάκις καταθέσει, ανατρέξτε στα πρακτικά των δημοτικών συμβούλιων, σειρά προτάσεων που θα ωφελούσαν πολλαπλά όλους ανεξαιρέτως τους έμπορους της πόλης.

  • Μείωση δημοτικών τελών σε όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου Ιλίου.

  • Αποκέντρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές του Δήμου (Παλατιανή, Αγ. Νικόλαο, Αγ. Φανούριο, Ζωοδόχου Πηγή, Μιχελή, Ραδιοφωνία, Κέντρο – Ρίμινι) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, κατά τη διάρκεια του εθνικού ωραρίου, για την στήριξη και όλων όσοι εδρεύουν εκτός του κέντρου.

  • Χορήγηση «Κάρτας Δημότη» με την επίδειξη της οποίας οι συμπολίτες μας θα επωφελούνται από εκπτώσεις στα καταστήματα του Δήμου.

  • Στήριξη της καμπάνιας του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου, υπό τον τίτλο «Μένω στο Ίλιον – Ψωνίζω στο Ίλιον» ή/και εκπόνηση νέας για την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής αγοράς.

  • Σύνδεση όλων των συνοικιών μεταξύ τους και κατ´ επέκταση με το εμπορικό κέντρο για την διευκόλυνση της μετακίνησης  των συνδημοτών μας. Να πάψει η έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας να αποτελεί τροχοπέδη για αγορές στην πόλη μας.

Είναι ώρα να αναλάβουν δράση όλοι όσοι εμπλέκονται -εμπορικός σύλλογος, ελεύθεροι επαγ/τίες, οικογενειακές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι/ες, καταναλωτές, φορείς, κάτοικοι του κέντρου και των συνοικιών - και να τοποθετηθούν σε έναν ανοιχτό, ευρύ διάλογο για την ουσιαστική στήριξη της τοπικής αγοράς με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή μας η παρέμβαση εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)