to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 21.10.2016

Διεθνή

Δεν έχουν απομακρυνθεί άμαχοι και τραυματίες από το Χαλέπι κατά τη δεύτερη ημέρα της "ανθρωπιστικής" εκεχειρίας

Σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας που κήρυξε η Μόσχα στο Χαλέπι, δεν πραγματοποιήθηκε καμία απομάκρυνση τραυματιών από την περιοχή της πόλης που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών και κανείς δεν χρησιμοποίησε τους διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για τη διέλευση των αμάχων και των ανταρτών.


Ο συριακός στρατός και η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας σταμάτησαν σήμερα τους βομβαρδισμούς στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι για δεύτερη ημέρα από τις τέσσερις που θα ισχύσει μια μονομερής κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια της ημέρας στην πόλη, μια εκεχειρία την οποία έχουν απορρίψει οι αντάρτες.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Χαλέπι στη διάρκεια της νύχτας, εκτός της 11ωρης εκεχειρίας, δήλωσε ο Ζακαρία Μαλαχφτζί, αξιωματούχος των ανταρτών της ομάδας Φαστακίμ η οποία έχει παρουσία στην πόλη. Πρόσθεσε πως οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί ήταν ελαφρύτεροι απ΄ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στις συνοικίες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι: στην Τζαμπ αλ-Τζαλάμπι στην Παλιά Πόλη, στην αλ-Ιτάα και στη Σάλαχ αλ-Ντιν. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην Τζαμιάτ αλ-Ζαχράα στο υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτικό τμήμα της πόλης, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο συριακός στρατός και η Ρωσία έχουν καλέσει τους κατοίκους και τους αντάρτες του ανατολικού Χαλεπίου να εγκαταλείψουν την πόλη και να κατευθυνθούν προς άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, υποσχόμενοι ένα ασφαλές ταξίδι.

Ο ΟΗΕ είχε ελπίσει ότι οι 11ωρες καταπαύσεις του πυρός θα επέτρεπαν την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών από την πόλη, αλλά είπε πως η μη ύπαρξη εγγυήσεων ασφαλείας και "διευκόλυνσης" εμποδίζουν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής από το να εκμεταλλευθούν την παύση των βομβαρδισμών.

Οι αντάρτες έχουν πει πως δεν μπορούν να αποδεχθούν την εκεχειρία, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν ανακουφίζει σε τίποτα την κατάσταση εκείνων που επιλέγουν να παραμείνουν στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι και θεωρούν πως είναι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για διώξεις στις πόλεις των πολιτικών αντιπάλων της.

"Η πρωτοβουλία ήρθε την ίδια στιγμή που επιχειρήσεις εκτοπισμού πραγματοποιούνται από το καθεστώς Άσαντ στα (προάστια της Δαμασκού) αλ-Μουανταμίγια, Κουσντίγια και αλ-Χάμα και πριν απ΄αυτό στην Νταράγια", αναφέρει κοινή δήλωση ομάδων των ανταρτών που πολεμούν υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, ενός πολιτικού σώματος της αντιπολίτευσης.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει τις πολιορκίες και τους βομβαρδισμούς ως μέσο για να διώξει τους αντάρτες από περιοχές τις οποίες ελέγχουν γύρω από μεγάλες πόλεις της Συρίας, αφήνοντάς τους να φύγουν μαζί με τις οικογένειές τους και ελαφρά όπλα και παραδίδοντας την περιοχή στην κυβέρνηση.

Ο Άσαντ έχει πει πως τοπικές συμφωνίες τέτοιου τύπου είναι προτιμότερες από τις συνεχείς μάχες.

Την Τετάρτη (προχθές) εκατοντάδες αντάρτες και οι οικογένειές τους έφυγαν από τη πολιορκούμενη πόλη Μουανταμίγια κοντά στη Δαμασκό με κατεύθυνση την επαρχία Ιντλίμπ, τη μεγαλύτερη περιοχή υπό τον έλεγχο των πολυάριθμων ομάδων ανταρτών που επιδιώκουν την εκδίωξη του Άσαντ.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ η προσοχή έχει εστιαστεί στη μάχη του Χαλεπίου βορειότερα, οι αντάρτες αποσύρθηκαν από την Νταράγια, δυτικά της Δαμασκού, και τα δύο προάστια Κουσντίγια και αλ-Χάμα στον βορρά. Αυτό επέτρεψε στον Άσαντ να ενισχύσει τον έλεγχο γύρω από την πρωτεύουσα.

Ένας αριθμός ανταρτών απομακρύνθηκαν επίσης από την τελευταία βάση εξόρμησής τους στην πόλη Χομς τον Σεπτέμβριο.

Για δεύτερη ημέρα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν πράσινα αστικά λεωφορεία και ασθενοφόρα να περιμένουν για να μεταφέρουν ανθρώπους που επέλεξαν να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι, αφού οι αρχές έριξαν φυλλάδια όπου διαφημίζουν διαδρόμους ασφαλείας διαμέσου των γραμμών του μετώπου.

Ωστόσο πολύ λίγοι αντάρτες ή πολίτες φαίνεται να έχουν φύγει, δήλωσαν πηγές.

Φιλοκυβερνητικά μμε κατηγορούν τους αντάρτες ότι εμποδίζουν τον κόσμο από το να φύγει χρησιμοποιώντας αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και υποστηρίζουν πως οι αντάρτες βομβαρδίζουν τους διαδρόμους που οδηγούν στην έξοδο από το ανατολικό Χαλέπι προκειμένου να εμποδίσουν τις αναχωρήσεις.

Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απαίτησε σήμερα να σταματήσουν οι επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της Ρωσίας στο Χαλέπι, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει μέτρα εναντίον και των δύο αν η "βάρβαρη" εκστρατεία συνεχιστεί.

"Απαιτούμε ένα τέλος στις επιθέσεις. Έχουμε πει ότι όχι μόνο θα μπορούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον της Συρίας αλλά και εναντίον όλων εκείνων που συμμαχούν με τη Ρωσία. Αυτό αφορά τη Ρωσία", δήλωσε η Μέρκελ στις Βρυξέλλες.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει πως οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς αμάχων στο Χαλέπι, αλλά συνάντησαν την αντίσταση την Ιταλίας στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για τις θηριωδίες.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία έχουν σκοπό να καταστρέψουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να ασφαλίσουν τα σύνορά της και πως συζητά όλες τις επιχειρήσεις με τους εταίρους στον συνασπισμό.

Οι δηλώσεις του Γιλντιρίμ, σε μια ομάδα δημοσιογράφων, μεταδόθηκαν απευθείας από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT. Αυτή την εβδομάδα η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας ομάδας κούρδων μαχητών που έχουν συμμαχήσει με υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ παραστρατιωτικούς στη βόρεια Συρία, κάτι που υπογραμμίζει τις αντικρουόμενες ατζέντες της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, που είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, σε ένα περίπλοκο πεδίο μάχης.

Τέλος, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως υποψιάζεται ότι η Δύση θέλει να προστατεύσει μια συριακή οργάνωση μαχητών γνωστή προηγουμένως με το όνομα Μέτωπο αλ-Νόσρα επειδή θέλει να τη χρησιμοποιήσει για να ανατρέψει κάποια ημέρα τον Άσαντ.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως μαχητές που ανήκουν στην οργάνωση αρνούνται να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.

Πρόσθεσε πως η Μόσχα ανησυχεί πολύ από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία βομβαρδίζει περιοχές στη Βόρεια Συρία.

Ερωτηθείς τι σκέπτεται η Ρωσία για την απειλή της συριακής κυβέρνησης ότι θα καταρρίπτει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, είπε πως η Συρία είναι μια κυρίαρχη χώρα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)