to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 08.12.2019

Πολιτική

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με το φαινόμενο του νεοναζισμού»: Συνέντευξη του Μάκη Κουζέλη στο left.gr

Συνέντευξη του Μάκη Κουζέλη, Καθηγητή Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο left.gr και τον Χρήστο Σίμο


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Μια διεξοδική ματιά στο φαινόμενο της ανόδου και της πτώσης της Χρυσής Αυγής, στην ιστορική συγκυρία και στο πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύχθηκε ο νεοναζισμός στη χώρα μας, επιχειρεί ο Μάκης Κουζέλης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο left.gr. Ο συγγραφέας του βιβλίου Φασισμός και Δημοκρατία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος, επισημαίνει τα βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πως αυτά παραμένουν ενεργά ακόμα και σήμερα, παρά τη διάλυση της οργάνωσης.

Επιπλέον, ο Μ. Κουζέλης προβαίνει σε μια εκτενή αναφορά στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, αναπτύσσοντας την αντιμετώπιση της από αυτήν. Μιλώντας για την διαβόητη «θεωρία των δύο άκρων», σημειώνει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια έμμεσης νομιμοποίησης του λόγου και των πρακτικών της νεοναζιστικής συμμορίας, με βασικό στόχο εντέλει την συρρίκνωση της Αριστεράς. Αναφερόμενος στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επισημαίνει πως ήταν ένα κομβικό γεγονός, το οποίο δεν μπορούσε να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Συνεπώς, συμπληρώνει, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αναγκασμένη να κινητοποιηθεί και να προχωρήσει στην δίωξη της Χ.Α.

Για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κουζέλης επισημαίνει πως αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποδυνάμωση της Χ.Α., καθώς η λειτουργία των θεσμών αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, ο δημόσιος διάλογος και η κοινωνική διαβούλευση επανήλθαν. Ακόμη επισημαίνει την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με όρους κοινωνικού ζητήματος, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Στο ίδιο πλαίσιο, μιλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια πολιτική υπόθεση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με αποφασιστικότητα κατά του εθνικισμού.

Δείτε την συνέντευξη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)