to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 05.10.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τον εργοδότη για το μέλλον της εφημερίδας Μακεδονία»

Δεκαπέντε μήνες απλήρωτοι βρίσκονται οι 75 εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας Μακεδονίας που ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας από την Τετάρτη.


«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση από τον εργοδότη και τον βασικό μέτοχο τον κ. Ρήγα για το τι σκοπεύει να κάνει με την εφημερίδα. Όλοι οι εργαζόμενοι περάσαμε σε επίσχεση εργασίας και σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε και τα δικαιώματά μας και τα δεδουλευμένα» ανέφερε η Μαρούλα Πλήκα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ και εργαζόμενη στη εφημερίδα μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης . 

«Η Μακεδονία αυτά τα χρόνια έβγαινε στα περίπτερα χάρη στην ανοχή των εργαζομένων. Η εφημερίδα βρίσκεται σε κρίση πριν από την κρίση στον τύπο και στη χώρα. Πέρασε από 40 κύματα και κατάφερε να επιβιώσει. Τώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και η εφημερίδα αλλά και το δικό μας μέλλον» δήλωσε ακόμη η Μαρούλα Πλήκα.

 
Σύμφωνα με την κα Πλήκα η εφημερίδα χρωστάει συνολικά δεκαπέντε μήνες δεδουλευμένων στους εργαζόμενους τους οποίους πλήρωναν έναντι.

«Κάθε φορά που θέταμε το θέμα η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα και παρουσιάζονταν διάφορα σχέδια που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση εφημερίδα, οι εργαζόμενοι βάλαμε πλάτη ως εκεί που δεν πάει και πιστεύω ότι η εφημερίδα θα μπορούσε να επιβιώσει αν είχε τη στοιχειώδη στήριξη από τον εργοδότη της» σχολίασε σχετικά και πρόσθεσε:
«Να σημειωθεί ότι το παθητικό της εφημερίδας πριν μερικά χρόνια ήταν 5,5 εκατ. ευρώ και τώρα είναι 500 χιλ. αλλά όλα τελικώς λειτούργησαν σε βάρος των εργαζομένων. Και τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι γιατί ξεπέρασε το όριο της αξιοπρέπειας».
 
Η ΕΣΗΕΜΘ στηρίζει με απεργίες και κινητοποιήσεις τις αποφάσεις των εργαζομένων και θα συνεχίσει σε όποιες κινήσεις γίνουν σε νομικό επίπεδο.
Οι εργαζόμενοι, όπως συνέχισε η κα Πλήκα, αναζητούν τον εργοδότη της εφημερίδας για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. «Αν έχει σκοπό να βάλει λουκέτο δεν θα είναι ένα ήσυχο λουκέτο» πρόσθεσε.
 
Σχετικά με τα δάνεια της εφημερίδας και τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει η εφημερίδα η κ. Πλήκα επεσήμανε ότι τα 10 εκατ. ευρώ που πήρε απολύτως νόμιμα πήγαν σε οφειλές σε ταμεία και εφορία και ένα μικρό μέρος σε μισθούς που χρωστούσε σε εργαζομένους. Σε ό,τι αφορά το δάνειο αυτό χρησιμοποιήθηκε για λειτουργικά έξοδα της εφημερίδας. «Δεν γνωρίζουμε αν το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε προβλέπει υποχρεώσεις για τον εργοδότη στην περίπτωση που επιδιώκει να κλείσει την εφημερίδα.  Θα τα δούμε όλα αυτά και θα κινηθούμε ανάλογα» είπε ακόμη.
 
Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο αυτοδιαχείρισης στην εφημερδία απάντησε ότι «Είχε γίνει μία πρόταση παλαιότερα να μας δοθεί το 51% των μετοχών και να την αναλάβουμε εμείς. Ένα αρκετό μεγάλο διάστημα λειτουργούσαμε στην εφημερίδα υπό υποχρεωτική αυτοδιαχείριση γιατί κανείς δεν ασχολούνταν με την εφημερίδα».   
 
«Συζητάμε και αυτό το ενδεχόμενο αν ακόμη ισχύει η πρόταση αλλά αυτό θα σημαίνει ότι αν πάρουμε εμείς την διαχείριση αναλαμβάνουμε και τα χρέη της εφημερίδας. Ακόμη και αν δεν την πάρουμε τη διαχείριση θα πρέπει να βγάλουμε από τη δουλειά μας τα παλιά χρέη που ανέρχονται στα 10 εκατ.ευρώ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)