to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 16.09.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα εγκλήματα στη Συρία, λέει ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Οι ωμότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές και οι κυβερνητικές δυνάμεις στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία έχουν οδηγήσει τη χώρα στην «τρέλα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής των ερευνητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στη συριακή σύγκρουση.


«Δεν έχω πια λέξεις για να περιγράψω τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσα στη Συρία» δήλωσε ο Πάουλο Σέρζιου Πινιέιρου ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη αναφερόμενος ιδίως στις σφαγές αμάχων και στρατιωτικών από το Ισλαμικό Κράτος τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι γυναίκες στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές έχουν αποκλειστεί πλήρως από τα κοινά και αντιμετωπίζουν τη θανάτωσή τους ή απάνθρωπη τιμωρία εάν δεν συμμορφώνονται με τους υπερσυντηρητικούς κανόνες που επιβάλλουν, σύμφωνα με την επιτροπή των ερευνητών.

Ο Πινιέιρου επισήμανε πως το ΙΚ «εκθέτει εσκεμμένα τα παιδιά στη βία», ενθαρρύνοντάς τα να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις, κάνοντάς τους πλύση εγκεφάλου και στρατολογώντας τα στις τάξεις του.

Ο βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ακόμη ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για την πλειονότητα των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων που καταγράφονται καθημερινά.

Περιέγραψε το πώς γυναίκες και άνδρες «εξαφανίζονται», καταλήγουν σε κέντρα κράτησης των κυβερνητικών δυνάμεων και πέφτουν θύματα βασανιστηρίων και βιασμών.

«Καταγράψαμε την κάθοδο της σύγκρουσης στην τρέλα» ανέφερε ο Πινιέιρου, ο οποίος απέφυγε να παρουσιάσει νεότερα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων.

«Πλέον δεν πιστεύω ότι το να καταμετρώνται οι χιλιάδες των νεκρών και των εκτοπισμένων θα σας ωθήσει να αναλάβετε δράση» είπε.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ο Χούσαμ αλ Ντιν Άλα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δαμασκού στον ΟΗΕ στη Γενεύη, επέκρινε την έκθεση, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικοποιημένη και μεροληπτική».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε συστήσει την επιτροπή έρευνας για να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει μελλοντικών πιθανών δικών. Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει παραπέμψει τον φάκελο της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Πινιέιρου επανέλαβε για πολλοστή φορά την εκτίμησή του ότι η συριακή σύρραξη «δεν θα λυθεί στο πεδίο της μάχης». 

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της σύρραξης. Ενώ τα φοβερά δεινά [των Σύρων] καλούν εδώ και πολύ καιρό να αναληφθεί διπλωματική δράση, η ανάδυση του ΙΚ επιτείνει την ανάγκη η κυβέρνηση και τα κυριότερα κινήματα της αντιπολίτευσης να βρουν κοινό τόπο και να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό» σε μια «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης, επέμεινε.

Εξάλλου ο Πινιέιρου κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις οι οποίες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο του πολέμου, να λάβουν μέτρα για την προστασία των αμάχων και να χρησιμοποιήσουν μέσα ανάλογα προς τις απειλές που επιδιώκουν να εξουδετερώσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)