to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 14.12.2014

Κοινωνία

«Δεν δουλεύουμε, δεν ψωνίζουμε»: Ενημέρωση από τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης

«Αν επιλέγεις να ψωνίζεις την Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις και την Κυριακή» το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας


Ο Συντονισμός δράσης ενάντια πραγματοποίησε συγκέντρωση στηνΤσιμισκή με Αριστοτέλους με βασικό σύνθημα «Αν επιλέγεις να ψωνίζεις την Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις και την Κυριακή» (φωτογραφία από thestival.gr).

Την ίδια ώρα, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού πραγματοποίησε συγκέντρωση στο ΚΑΡΦΟΥΡ Ευκαρπίας (φωτογραφία από 902.gr):

******

Απεργεί ο κλάδος του εμπορίου την Κυριακή 14/11

Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι εργαζόμενοι καλούνται μέσα στον Δεκέμβριο να δουλέψουν 3 συνεχόμενες Κυριακές καθώς ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα από τις 11:00 έως τις 18:00 τις Κυριακές 14/12, 21/12 και 28/12. Ειδικά για την Κυριακή 28/12 ο νόμος (4177/2013) επιτρέπει το άνοιγμα μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έως 250 τμ) και όχι για αλυσίδες καταστημάτων, shops-in-a-shop” ή  καταστήματα που βρίσκονται σε Εμπορικά Κέντρα, ή σε εκπτωτικά καταστήματα outlet, ή εκπτωτικά χωριά- ωστόσο αναμένουμε να δούμε αν θα τηρηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου απεργούν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και με σύνθημα «Ούτε 52, ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά».

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και τρίτη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο (28.12.2014). Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «πλήρους υποταγής στα εργοδοτικά αιτήματα», επισημαίνοντας πως «κινείται πια τόσο επιθετικά και ρεβανσιστικά απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους εμπόρους, θέλοντας κυριολεκτικά να τους εξοντώσει». Μάλιστα, όπως συνεχίζει, μπροστά στις απαιτήσεις και τις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει «κουρελόχαρτο» το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια ψήφισε πριν από 1 χρόνο (Ν. 4177), προσθέτοντας συνέχεια Κυριακές.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη (από το ρεπορτάζ του alterthess.gr):

Στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού διοργανώνει την Κυριακή 14/12 στις 10 το πρωί συγκέντρωση στο ΚΑΡΦΟΥΡ Ευκαρπίας, καταγγέλλοντας ως παράνομες και καταχρηστικές τις πρόσφατες απολύσεις του κολοσσού Μαρινόπουλου στη πόλη μας και απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Επίσης, ο Συντονισμός δράσης ενάντια στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή 14/12 στις 10:30 στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους με βασικό σύνθημα «Αν επιλέγεις να ψωνίζεις την Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις και την Κυριακή». Στη συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο υπαλλήλων βιβλίου- χάρτου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟΜΕ.

Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζουν οι ενώσεις των εμποροϋπαλλήλων και ο Συντονισμός δράσης ενάντια στη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στην Αθήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)