to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 12.03.2014

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Δεν δίνουν DNA οι αγωνιστές στις Σκουριές

Ενώ νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι στόχος των νέων κλήσεων φαίνεται να είναι η «συγχώνευση» των δυο υποτιθέμενων «εγκληματικών οργανώσεων» σε μία


Νέες προσφυγές κατέθεσαν σήμερα κάτοικοι της Χαλκιδικής που ενώ κατηγορούνται για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά κλήθηκαν από την ανακρίτρια Χαλκιδικής την Παρασκευγή να δώσουν γενετικό υλικό για άλλη δικαστική υπόθεση στην οποία δεν έχουν καμία εμπλοκή, την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται κατά πολλούς για μία πρωτοφανή κίνηση που ποινικοποιεί το φρόνημα των κατοίκων που εναντιώνονται στις εξορύξεις χρυσού καθώς το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο με το οποίο καλούνται να δώσουν γενετικό υλικό για δικαστική υπόθεση στην οποία δεν εμπλέκονται είναι η στάση τους απέναντι στα σχέδια της Ελντοράντο να καταστρέψει το δάσος Κάκαβος στην Β.Α Χαλκιδική. Εξάλλου πρόκειται για δύο διαφορετικές δικογραφίες που αφορούν διαφορετικές υποθέσεις.

Στόχος της νέας επιχείρησης τρομοκράτησης των κατοίκων είναι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η συνένωση των δύο δικογραφιών (αφορούν και οι δύο σύσταση εγκληματικής οργάνωση) και η επέκταση της δίωξης. Να αναφερθεί ακόμη ότι το προηγούμενο διάστημα μετά τον εμπρησμό του εργοταξίου οι διωκτικές αρχες με μια πρωτοφανή για τα νομικά δεδομένα διαδικασία συνέλεξαν με τη βία γενετικό υλικό από εκατοντάδες κατοίκους της Χαλκιδικής, διαδικασία που συνίσταται μόνο όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και όχι μόνο  κοινός τόπος διαμονής δηλαδή η Χαλκιδική.

Οι κάτοικοι κάτεθεσαν την Τρίτη προσφυγή ενάντια στην διάταξη της ανακρίτριας Χαλκιδικής ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ανακρίτριας να δώσουν DNA. Παράλληλα, όπως έγινε και χθες από κατοίκους που κλήθηκαν σε αντίστοιχη διαδικασία, κατατέθηκε αίτημα να σταματήσει η διαδικασία αυτή μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής  από το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών Πολυγύρου. Η ανακρίτρια απουσίαζε από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου και σήμερα όπως και χθες και έτσι οι κάτοικοι που κατέθεσαν προσφυγή βρίσκονται σε αναμονή της εξέτασης του αιτήματος τους για να καθορίσουν την στάση τους.

Να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία από τους 23 κατοίκους που κλήθηκαν να δώσουν  DNA δεν το έπραξε.

Για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά έχει ασκηθεί δίωξη σε 27 άτομα  (μεταξύ των οποίων και μία νεαρή γυναίκα) από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη -για περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής  από τις αρχές Μαϊου μέχρι και τις 25 Αυγούστου του 2013. Τον Σεπτέμβριο οι 27  κλήθηκαν ως ύποπτοι για σωρεία αδικημάτων μεταξύ των οποίων και πολλών κακουργημάτων και κυρίως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία, διεύθυνση και  διαρκή δράση.  

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα κάτοικοι της Χαλκιδικής έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους συναγωνιστές τους.

Σταυρούλα Πουλημένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)