to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 31.05.2019

Κοινωνία

Δεν αρκούν οι προφορικές «δεσμεύσεις»: Νέα απεργιακή διαδήλωση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη μετακίνηση 1.200 τραπεζοϋπαλλήλων της διεύθυνσης διαχείρισης «κόκκινων Δανείων» σε εισπρακτική εταιρεία


(φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής 31/5 στην Αθήνα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Τμ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς

Οι εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων της τράπεζας Πειραιώς, προφανώς και δεν καθησυχάζονται από τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς προς το Προεδρείο της ΟΤΟΕ (βλέπε αναλυτικά εδώ).

Έτσι, 5 σωματεία εργαζομένων στην εν λόγω τράπεζα πραγματοποίησαν 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις Κεντρικές Υπηρεσίες και τα καταστήματα του Δικτύου της Τράπεζας, για την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, με βασικό αίτημα οι προφορικές διαβεβαιώσεις της Διοίκησης προς την ΟΤΟΕ:

  • ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις,

  • ότι θα διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων

  • και ότι η όποια συμμετοχή των εργαζομένων σε μελλοντικό εταιρικό σχήμα θα είναι σε εθελοντική βάση,

άμεσα να μετατραπούν σε έγγραφες δεσμεύσεις.

Τα σωματεία επαναλαμβάνουν για ακόμη μία φορά ότι η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του RBU, αλλά όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα και τον κλάδο. 

«Αν η συγκεκριμένη πρακτική επιλεκτικής απόσχισης και μεταφοράς εργαζομένων σε άλλη εταιρεία δεν απαντηθεί δυναμικά και με αποφασιστικότητα, όπως απαιτούν οι περιστάσεις, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και άλλοι συνάδελφοί μας όχι μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες αλλά και στο Δίκτυο των καταστημάτων που διαρκώς συρρικνώνεται θα βρεθούν άμεσα στο κάδρο της επόμενης πρόκλησης», τονίζουν τα σωματεία επισημαίνοντας ότι παραμένει αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση και κατοχύρωση των ίδιων όρων εργασίας και γενικότερα του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος, για όσους εργαζόμενους ασκήσουν το δικαίωμα παραμονής στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως αυτό απορρέει από τον Οργανισμό Προσωπικού και την εργατική νομοθεσία.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έλαβε χώρα στην Αθήνα (Κτήριο Διοίκησης, Αμερικής 4), στη Θεσσαλονίτο πρωί της Παραρασκευής και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε περιφρούρηση στο κτήριο Εθνικής Αμύνης (5 – 7).

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με στελέχη της τράπεζας και ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις, κάτι που αρνήθηκε εκ νέου η εργοδοσία, η οποία αρκέστηκε να υπενθυμίσει όσα αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση (βλέπε παρακάτω).

«Επαρκείς» θεωρεί τις προφορικές δεσμεύσεις της η τράπεζα Πειραιώς

Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 30/5 επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε στις 28 Μαΐου 2019 με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ «για να συζητήσουν τη στρατηγική της Τράπεζας στα θέματα διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση».

Σύμφωνα με την τράπεζα:

«Οι δύο πλευρές είχαν πολύωρο και αναλυτικό διάλογο και κατέληξαν ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες στα ακόλουθα σημεία:

- Ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση επιλέξει η Τράπεζα, θα υπάρξει προστασία της απασχόλησης χωρίς απολύσεις.

- Ότι θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα.

- Ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει, εκτός εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.

H εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί επαρκή και αποδεκτή διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα σημεία αυτά υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και διαμορφώνουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους, σύμφωνα με τη διαχρονική θέση της Τράπεζας για την προστασία και τη διασφάλισή τους».

Τα σωματεία που κάλεσανστην απεργία της Παρασκευής απαντούν ότι η απόπειρα της εργοδοσίας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους «όχι μόνο δεν καθησυχάζει, αλλά εντείνει ακόμη περισσότερο τις εύλογες ανησυχίες των συναδέλφων, με τις άκρως προβληματικές και επικίνδυνες διατυπώσεις που εμπεριέχονται στο κείμενο». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)