to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 06.10.2019

Πολιτική

«Δεν αποτελεί ενεργητική εξωτερική πολιτική ο κατευνασμός και οι διαπροσωπικές σχέσεις»

«Χρειάζονται έργα και όχι λόγια», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σχετικά με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης


«Δεν αποτελεί ενεργητική εξωτερική πολιτική ο κατευνασμός και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Χρειάζονται έργα και όχι λόγια»: αυτό το μήνυμα στέλνει σε δήλωσή του (6/10/19) ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σχετικά με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ  Πομπέο και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει αναλυτικά ο Γ. Κατρούγκαλος:

«Η επίσκεψη ήταν θετική στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου, την πετυχημένη ΔΕΘ με παρουσία πολλών επενδυτών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες. Και εδώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζεται στο πλαίσιο που χτίστηκε αλλά δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία ακόμη και εκεί που το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί από εμάς. Συγκεκριμένα, δεν ακούστηκε ούτε λέξη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά, ενώ σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσο.

Η Κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα να αδρανεί και στο μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ, μολονότι αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε ως Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία από τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας. Δεν είναι μόνο ότι από τα λόγια πρέπει να περάσουμε στα έργα.

Εάν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι με κινήσεις κατευνασμού θα δημιουργήσει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και υποχωρήσεις εκ μέρους του για το προσφυγικό, διαπράττει μέγα σφάλμα.

Δεν επιτρέπεται να καταστεί ρυθμιστής του μείζονος αυτού ζητήματος ή Τουρκία, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να πιεστεί να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη Συμφωνία με την ΕΕ.

Θυμίζω ότι ο  Αλέξης Τσίπρας, το 2016 στη Σμύρνη , στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας έθεσε με παρρησία το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, μολονότι οι αφίξεις προσφύγων ξεπερνούσαν τις 600 κάθε μέρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία σε μια σειρά ζητήματα και στο πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ουδέποτε να προβεί σε εκπτώσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)