to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 11.10.2021

Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Στα μεγάλα funds δίνει η κυβέρνηση την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

Επίθεση στην κυβέρνηση για την πάγια στάση της να κάνει αντιπολίτευση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης


«Το 2013 όταν ψηφίσατε την απαλλαγή των Golden boys των Τραπεζών από το αδίκημα της απιστίας,  ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Το Δεκέμβριο του 2019 όταν απαλλάχτηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών με την διάταξη που ψηφίσατε, κύριε Υπουργέ, ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Το 2012 υπέβαλα δύο μηνυτήριες αναφορές για τα θαλασσοδάνεια της τελευταίας δεκαπενταετίας και για το πώς χρησιμοποιήθηκε το ιερό χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων.  Ποτέ ο Ελληνικός λαός δεν έμαθε αν με τα χρήματα αυτά αγοράστηκαν τα ομόλογα από την πρωτογενή τη δευτερογενή αγορά.  Θυμηθείτε τι έγινε με το Δ.Σ του χρηματοπιστωτικού φορέα, τι έγινε με το Δ.Σ τηςΤράπεζας Πειραιώς και τώρα τελευταία  τι έχετε ψηφίσει για το Δ.Σ. του Φορέα της Επικουρικής Ασφάλισης. Και τώρα με ύφος 15 καρδιναλίων επικρίνετε την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να διατηρεί και τη νηφαλιότητα  και ένα ύφος που θα εξασφαλίζει διάθεση να γίνεται διάλογος από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, πολύ περισσότερο όταν εισάγονται τόσο σοβαρά νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν από τη βάσανο όσο δυνατόν ευρύτερου διαλόγου», είπε ο κ. Κουρουμπλής στην αρχή της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι πρέπει να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της Δικαιοσύνης, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις, οι παραγραφές μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, που ζημίωσαν το Δημόσιο, η πολυνομία και άλλα.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του για το   άρθρο 2  με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί τη θέσπιση της λεγόμενης πιλοτικής πολιτικής δίκης, επισημαίνοντας ότι αυτό προβλέφθηκε για πρώτη φορά το 2010, ως μνημονιακή υποχρέωση και αφορούσε  τότε, μόνο τις διοικητικές διαφορές. «Ισχυρίζεστε ότι έτσι θα έχουμε καλύτερη και πιο αποτελεσματική προώθηση των υποθέσεων. Όμως όλες οι πτέρυγες της Βουλής προβάλλουν εντονότατες ενστάσεις για το πώς με αυτή τη διάταξη περιθωριοποιούνται οι άλλοι βαθμοί δικαιοδοσίας δικαστηρίων και πώς δημιουργούνται προβλήματα εξυπηρετώντας εξωθεσμικά κέντρα».

«Στο άρθρο 3, σε συνδυασμό με τα άρθρα 24 και 25 περιορίζεται η αρχή της προφορικότητας  και της εμμάρτυρης απόδειξης. Δημιουργούνται έτσι υποψίες ότι οι υποθέσεις δε θα εξετάζονται σε βάθος και σε πλάτος.»

Ως προς το άρθρο  21, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς οι ένορκες βεβαιώσεις από τα Ειρηνοδικεία προς αποφόρτισή τους και να πάει σε δικηγόρους, αλλά  όχι των διαδίκων και σε συμβολαιογράφους.

Αναφερόμενος στο άρθρο 61 και την μερική επαναφορά του παλιού άρθρου 938 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται  αναστολή εκτέλεσης επί κατάσχεσης μόνο κινητών και όχι και ακίνητων. Συνεπώς δεν προστατεύεται η ακίνητη περιουσία με συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες.
Για το άρθρο 62, επεσήμανε ότι με την διάταξη αυτή καταργείται το δικαίωμα πού έχει ο αιτούμενος την επικοινωνία με το τέκνο γονέας να προσφεύγει σε δίκη προκειμένου να βεβαιωθεί η παραβίαση και η παρεμπόδιση της επικοινωνίας με το παιδί του.  «Υποκαθιστάτε δηλαδή το δικαστήριο από τον δικαστικό επιμελητή, στον οποίο δίνονται δικαστικές αρμοδιότητες. Είναι πολλά τα ερωτήματα και σε αυτό εδώ.»

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλήξς δήλωσε ότι  στο άρθρο 68, σε συνδυασμό με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, προβλέπεται  ότι δεν θα απαιτείται απόφαση δικαστηρίου προκειμένου να μειωθεί η τιμή πρώτης προσφοράς μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς. Αντίθετα θα  είναι μία αυτόματη διαδικασία, που εάν υπάρξουν δύο άγονοι πλειστηριασμοί, ο τρίτος βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς ίση με το 80% της αρχικής τιμής και αν αποβεί και αυτός άκαρπος, τότε και ο τέταρτος θα ξεκινήσει με τιμή πρώτης προσφοράς ίση προς το 65% της αρχικής.  «Αυτό μας βάζει σε πάρα πολλούς  προβληματισμούς ότι θα εξυπηρετηθούν διάφορα funds που πραγματικά απειλούν να αρπάξουν μπιρπαρά την περιουσία του Ελληνικού Λαού.

Κύριοι υπουργοί θεωρώ ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο πριν κλείσει η διαδικασία να αφουγκραστείτε τις απόψεις του Κοινοβουλίου. Ακούστηκαν από όλες τις πτέρυγες χρήσιμες απόψεις. Και οι οποίες αν ληφθούν υπόψη αυτό το νομοθέτημα θα το κατοχυρώσουν με πιο ισχυρό τρόπο. Και γι’ αυτό θα ήθελα και πάλι να απευθυνθώ και να σας πω να δείτε με ανοιχτούς ορίζοντες όλες τις  παρατηρήσεις που πραγματικά ενδυναμώνουν το νομοθέτημα αυτό», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)