to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 19.10.2018

Πολιτισμός

Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την «Ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης»

Ολοκληρώθηκε και σε Β΄ Ανάγνωση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την «Ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης», το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία.


Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά έκανε λόγο «για ένα υβριδικό σχήμα το οποίο έχουν επεξεργαστεί φορείς της κοινωνίας πολιτών». «Το υπουργείο Πολιτισμού έκανε δεκτές τις προτάσεις τους και παρουσιάζουμε σήμερα εδώ προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο είμαστε περήφανοι», προσέθεσε η κ. Ζορμπά, ενώ καταλήγοντας τόνισε:

«Με τις στρατηγικές που εφαρμόζονται, αυτό το νέο μοντέλο θα μπορέσει ν΄ αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας. Οι συλλογές είναι πάρα πολύ σπουδαίες, η δυναμική τους είναι μεγάλη. Είναι ένα στοίχημα, πραγματικά, κι ένα διακύβευμα για όλους μας αυτό, και το λέω με κάθε επίγνωση».

«Το MOMUS, που σε λίγες μέρες θα είναι με νόμο ο μεγαλύτερος δημόσιος εποπτευόμενος μουσειακός φορέας της χώρας, είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα στα ελληνικά πράγματα και μακάρι, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και στη Νότια Ελλάδα», υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Γεωργοπούλου- Σαλτάρη. Οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτό το παράδειγμα συνεργασίας και συνεννόησης, ιδίως το πρώτο διάστημα, μακριά από την αχρείαστη πολεμική που έχουμε συνηθίσει στο δημόσιο βίο. Οφείλουμε να το κάνουμε ακόμη και αν παρουσιαστούν οι όποιες δυσλειτουργίες μέχρι να βρει τον βηματισμό του, έτσι ώστε να αποδώσει στους πολίτες και στη χώρα τους καρπούς πολιτισμού που περιμένει από αυτήν την εύφορη γη αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών με τη μακρά ιστορία, τη Θεσσαλονίκη», προσέθεσε.

Επιφυλακτική για την επιτυχία του εγχειρήματος δήλωσε η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. «Επιθυμούμε, για το καλό της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, αλλά και όλης της χώρας, ο νέος οργανισμός να επιτύχει στο έργο του. Από τις τοποθετήσεις σας, όμως, δημιουργείται η εντύπωση, ότι γράψατε ένα νομοσχέδιο, όχι όπως το πιστεύετε εσείς, γιατί μιλήσατε για υβριδικό σχήμα που θα δοκιμαστεί στο χρόνο και πως ο χρόνος θα του δώσει μεγαλύτερες δυνάμεις. Χρειαζόμαστε όμως, ένα στρατηγικό σχέδιο βιωσιμότητας για να πιστέψουμε στην επιτυχία του έργου αυτού, όχι ευχολόγια», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλογιάννη και κατέληξε: «Δηλώνουμε, ότι έχουμε διάθεση να πειστούμε για την προοπτική του εγχειρήματος. Είναι και δική μας επιθυμία, ο νέος οργανισμός να μπορέσει να διευρύνει την αποστολή των ιδιαίτερα σημαντικών μουσείων της Βορείου Ελλάδος, να αποτελέσει μοναδικό πυλώνα εξωστρέφειας, να αναδείξει την τεράστια δυναμική του πολιτισμού και το εύρος των ωφελειών του για την ελληνική κοινωνία. Η ομαλή διοικητική λειτουργία και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχειρήματος είναι και δική μας επιθυμία, αλλά παράλληλα και ανησυχία. Γι΄ αυτό εμείς θα επιφυλαχτούμε για να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια για το τι θα ψηφίσουμε».

«Το παρόν νομοσχέδιο για εμβληματικό ξεκίνησε, υβριδικό μας προέκυψε», επισήμανε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου και συμπλήρωσε ότι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού ομολόγησε «την ατολμία του υπουργείου, σε ό,τι αφορά το διοικητικό σχήμα, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, που ελάχιστα αλλάζουν». «Μας είπατε τα κλασικά σχήματα παραμένουν, μην τυχόν και διαταραχθούν οι ισορροπίες. Αλλά έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για σπουδαία προσδοκώμενα οφέλη, γιατί, ως γνωστόν, αν δε σπάσεις αβγά ομελέτα δεν μπορεί να γίνει. Όταν πρωταρχικό και μοναδικό μέλημα είναι η προσπάθεια να συνδυαστούν οι διαφορετικές πλευρές, τότε αναγκαστικά οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο περιορίζονται αυτομάτως και περνούν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα», υπογράμμισε η κ. Κεφαλίδου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, «είναι εμφανής η εμπλοκή του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την επιλογή τεσσάρων μελών του Δ.Σ., του προέδρου, του αντιπροέδρου και δύο ακόμη μελών.

«Με βάση το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νομοσχεδίου, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι με τον υπό ίδρυση Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα από τη φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό αυτό του Οργανισμού ανοίγεται και επισήμως διάπλατα ο δρόμος στο ιδιωτικό κεφάλαιο να αποκτήσει δικαίωμα νομής στην δημόσια εικαστική περιουσία», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.

«Το νομοσχέδιο ολοκληρώνει νομοτεχνικά μια πολύπαθη διαδικασία και είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει, όμως, να θεωρείται αυτονόητο ότι το νομοθετικό πλαίσιο μιας συνένωσης θα λύσει όλα τα ζητήματα. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είναι συγχώνευση είναι συνένωση, είναι στο δρόμο που πρέπει να γίνει, ακολουθεί το δρόμο που μπορεί να είναι αποδοτικός, δημιουργικός και αποτελεσματικός», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός.

Τις επιφυλάξεις της Ένωσης Κεντρώων τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. «Ο λόγος που δεν τοποθετούμαστε είναι ότι δεν θεωρούμε ότι είναι αποδεκτή η τακτική που ακολουθήθηκε από το υπουργείο. Έρχεται και κάνει νομοτεχνικές βελτιώσεις όταν έχουν τελειώσει οι ομιλητές χωρίς να λαμβάνει υπόψη καμία από τις προτάσεις που έχουν γίνει τόσο από τους φορείς όσο και από τα μέλη της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Μεγαλομύστακας.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)