to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 15.08.2019

Κοινωνία

Δεκαπενταύγουστος στ' αποκαΐδια: Σε χαράδρα το μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια, στα εναέρια μέσα οι ελπίδες κατάσβεσης

Άλλη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Μακρυμάλλη και της Πλατάνας στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων - . Οι προσπάθειες των πυροσβεστών και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από την Πλατάνα - Πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί


Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες στην Εύβοια, σήμερα Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 - Διαβάστε το χρονικό των εξελίξεων της Τετάρτης και της Τρίτης, όταν και ξεκίνησε η φωτιά

Η κατάσταση περί τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης 15/8:

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύθηκαν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών.

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από τη νύχτα, λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης βορειοανατολικά της Πλατανιάς και με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις και αυτή την στιγμή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β. Αποστόλου: Απαραίτητη πλεόν η επανεξέταση της δασοπυροπροστασίας

Επίσης από το πρωί επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συμμετέχει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Ενδείξεις εμπρησμού - Ανακρίνεται ένας άνδρας

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ένας άνδρας ως υπαίτιος για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην Εύβοια τα ξημερώματα της Τρίτης βρίσκεται ένας άνδρας, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως μετέδωσε στο ρεπορτάζ του ο Άρης Λάμπος, ανακρίνεται ένας άνδρας ο οποίος και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για εμπρησμό.

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Καλύτερη η κατάσταση, θα πάρει μέρες η πλήρης κατάσβεση

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα, μέχρι τις 09:30 το πρωί, είχαν αντικατασταθεί όλοι οι πυροσβέστες που έδωσαν ξάγρυπνοι τιτάνια μάχη με τις φλόγες τις προηγούμενες μέρες και είχαν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους και πλέον οι δυνάμεις ανανεώθηκαν στο σύνολο τους.

Η εξέλιξη της νύχτας Τετάρτη προς Πέμπτη

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά. Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί βρήκαν τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στη χαράδρα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα. Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Ανυπολόγιστη ζημιά σε συμπαγές πευκοδάσος

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούσαν χθες, Τετάρτη, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)