to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το δεκαήμερο της τρόικας στην Αθήνα

Οι δανειστές έρχονται την Τετάρτη για τις εξετάσεις της ελληνικής οικονομίας. Ακανθώδη ζητήματα, η πίεση για το δημοσιονομικό κενό, τα ειδικά μισθολόγια, οι φοροελαφρύνσεις και τα ληξιπρόθεσμα.


Μέσα στην εβδομάδα καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα και ξεκινά ουσιαστικά η διελκυστίνδα για τη συνέχιση από τη μια της δημοσιονομικής προσαρμογής και από την άλλη των «διορθωτικών» κινήσεων στην πολιτική της λιτότητας.

Στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας φιγουράρουν: η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, οι δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ κ.λπ.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 8,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα από τα περίπου 17,8 δισ. ευρώ μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2016, στοιχείο που την καθιστά ευάλωτη στις πιέσεις και τις ορέξεις των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός περιμένει τις τελευταίες εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών και των ένστολων, παράλληλα όμως έχει δώσει εντολή να επεξεργαστούν προτάσεις για αλλαγές στη φορολογία (αύξηση των δόσεων για τους οφειλέτες, μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο από του χρόνου, μείωση του φόρου για το πετρέλαιο των αγροτών). Η συζήτηση επί αυτών των αλλαγών που θέλει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι μπορεί να καταλήξει μέχρις ότου καταρτιστεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2015.

Για να προσδοκά βάσιμα η κυβέρνηση στη συγκατάνευση της τρόικας σε αυτές τις αλλαγές που σχεδιάζει, θα πρέπει να δρομολογήσει τον επόμενο γύρο του προγράμματος διαθεσιμότητας και κινητικότητας που περιλαμβάνει την απόλυση άλλων 7.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου. Γι' αυτό δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύγκρουση με τα συνδικάτα, όπως έδειξε και απέναντι στη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

tags: Τρόικα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)